Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Mirjana Delić (89): Ne trošite život na utrku za novcem...

Mirjana Delić (89): Ne trošite život na utrku za novcem...
5

Nekadašnja balerina organizira baletne predstave u domu umirovljenika na Zenti, a ljeta provodi na Šolti. Sa slavnim Hajdukovim nogometašem Svemirom Delićem dijelila je najljepše životne trenutke

VIDEO

Nekadašnja balerina Mirjana Delić, iako je blizu 90. godine, privlači okretnim humorom i pričama iz bogatog života, posebice onim vezanima uz prošlost starog Splita, koju su itekako obilježili članovi njene obitelji.

U hladnijem dijelu godine živi u splitskom domu umirovljenika na Zenti, za koji kažu da nema ljepšeg u Hrvatskoj, a za ljetnih mjeseci otisne se u Maslenicu na Šolti, gdje je podigla kuću sa suprugom Svemirom Delićem, nekadašnjim obrambenim igračem Hajduka i Dinama, koji je preminuo u siječnju. Ove godine jedna za drugom zaredale su obiteljske tragedije. Mirjani je umro i mlađi brat, poznati splitski lutkar Ivica Tolić, te nećak za kojeg je bila vrlo vezana, no nije se predala tuzi.

S Bearom u Erinu kolu

Lani je Delić pred božićne blagdane, zahvaljujući prijateljstvu s baletanom Dinkom Bogdanićem, dovela u dom na Zenti baletnu predstavu “Orašar” dok je on ravnao Baletom splitskog HNK.

- Bogdanić je doveo tu i djecu s baletnom štangom da ovdašnji stanari pored predstave vide i kako se vježba balet. Nekima je to ovdje bio prvi susret uopće s baletom uživo i bili su potpuno oduševljeni - ispričala je Mirjana.

U balet je ušla još kao djevojčica prije Drugog svjetskog rata.

- Krenula sam prvo učiti kod Ane Roje kao dijete iz umjetničke obitelji, a kasnije, kad je bilo novca, išla sam i na privatnu poduku kod gospođe Katić. No sve je stalo s ratom, tad su Talijani raspustili kazalište, bio je strašan pritisak s njihove strane. Nakon oslobođenja Ivica Tijardović i ostali pokrenuli teatar, a bio je tu i moj otac, koji je radio kao scenograf. Skupili su i nas djecu koja su nešto znala. Zanimljivo da je prvi moj plesni partner u teatru, u Erinu kolu, bio Vladimir Beara, poznati splitski golman, koji se bavio i folklorom - prisjetila se.

Susret na Bačvicama

Mirjana je kći poznatog splitskog slikara Milana Tolića, sestra joj je glumica Žuža Tolić, a stariji brat Ranko također je bio je slikar, no odveć samozatajan da bi se prometnuo u javnosti. Mirjana je 1947. godine otišla u Beograd školovati se za balerinu, dvije godine kasnije prošla je audiciju za Balet zagrebačkog HNK i ostvarila 20-godišnju plodnu karijeru.

Supruga Svemira prvi je put zapazila kako se nabacuje loptom dok je čitala knjigu na splitskim Bačvicama, a nedugo nakon toga na njega je slučajno naletjela i u Zagrebu. Sinjski nogometaš imao je plodnu desetogodišnju nogometnu karijeru, koju je prekinula ozljeda koljena, te se nakon toga posvetio zvanju diplomiranog ekonomista. U međuvremenu vjenčao se s Mirjanom i dobili su sina Pavla, a ona je napustila balet prateći supruga u Milano, gdje je pet godina radio kao predstavnik jednog poduzeća.

- Sudbine ima jer to govori naša priča - kazala je Delić.

- Nakon Bačvica naletjela sam na Delića i na trgu u Zagrebu. Zatim smo se sreli i upoznali na dočeku Nove godine u Gradskom podrumu, a on me se dohvatio s plesom i više se nismo rastajali.

Imali su 20-ak godina. Kako je on putovao s klubom, a ona plesala balet i odlazila na turneje po cijelom svijetu, dugo su hodali i dopisivali se. Živjeli su između Splita, dok je on igrao u Hajduku, i Zagreba, a vjenčali su se 1955. godine.

- Bili smo dvoje slobodnih ljudi koji jednom drugom nisu ograničavali da rade što vole - on sport, a ja teatar, te smo imali skladan život i brak u toleranciji i bez prigovaranja - prisjetila se Delić divnih početaka ljubavi sa suprugom.

Mirjana je bila balerina od 1949. do 1969. u zagrebačkom HNK, a kasnije je vodila plesne studije u Samoboru i Sisku. Živjela je sa Svemirom u Vlaškoj ulici, na istom katu gdje je stanovao i njegov brat, legendarni sinjski spiker Mladen Delić.

- S Mladenom su bila svakodnevna druženja, a pamtim da su mu Dalmatinci prigovarali da je dinamovac jer živi u Zagrebu, a Zagrepčani da je pristran Hajduku - dometnula je Mirjana Delić.

Nakon što je Mladen Delić podigao vikendicu na Braču, Mirjana je Svemira nagovorila da i oni nađu nešto uz more.

- Svrdlala sam ga i svrdlala dok nije našao zemljište u Maslenici. Tamo smo podigli kuću, u koju smo se potpuno preselili 2007. godine. Godišnje tamo provedem 4 mjeseca, a ostatak sam godine u domu. Fali mi mog starog društva, a družim se našom negdašnjom prima balerinom Anči Kaliternom, imam i prijateljicu u Švicarskoj, nije puno ostalo meni bliskih ljudi, osim obitelji - dodala je Delić.

Kaže kako je mnoštvo uspomena zna u tren rastužiti ili oraspoložiti, a čuva brojne priče o svojoj obitelji u Dalmaciji, posebice Trogiru, gdje je rođena i odakle je njezina majka.

- Volim otići kupiti spizu i kuhati kad me uhvati. Naučila sam od suprugovih Sinjana spremati vrhunske arambašiće, a najponosnija sam na trogirsku pašticadu, koju radim po starinski. Starim ljudima preporučujem da se miču od stolca, da nađu neke hobije i ne razgovaraju o smrti i bolesti. To izbjegavam u domu. Moj otac je doživio 91 godinu, majka Franka 90, a da nisu to nikad spominjali. Oni su imali ono što se kaže ‘ubav život’, ne ovaj današnji u kojem se trči za prestižem i novcem - zaključila je Mirjana Delić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa