Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Mislite da je posuđe bolje prati ručno? Nije, iz nekoliko razloga

Nove perilica imaju i senzore koji otkrivaju koliko je posuđe prljavo, pa koriste samo onoliko vode koliko treba dok im voda ne bude bistra, što je kao da vi operete hrpu suđa za manje od 2,5 minute

Foto: Dreamstime
2 komentara

Mnogi misle da je perilica 'predobra ideja' da bi sve u vezi nje bilo točno, pa je zapravo suđe bolje prati na ruke, no zapravo je ekološki prihvatljivije ostaviti spužvu i deterdžent i trpati prljavo suđe u perilicu.

Prema EPA- i (Američkoj agenciji za okoliš), standardni protok pipe u kuhinji je oko 2,2 litre u minuti, što vodi do njihovog izračuna da za pranje suđa nakon jednog obroka četveročlane obitelji potrošite - 27 litara vode.

Suprotno tome, perilice posuđa ENERGY STAR® - što je danas većina sličnih uređaja - ne koriste više od 5,5 litara vode za jedno pranje kad su maksimalno pune (a neke od njih troše i manje, svega tri litre). Čak i starije perilice posuđa bez takvog sustava uštede još uvijek koriste upola manje vode nego treba za ručno pranje.

 Nove perilice posuđa imaju i senzore koji otkrivaju koliko je posuđe prljavo, pa koriste samo onoliko vode koliko je potrebno dok voda u njima ne bude bistra - da biste se natjecali s tim (a tko bi to uopće htio), morate oprati hrpu posuđa za manje od 2,5 minute. 

Foto: Dreamstime
Aromatherapy Candle in a Spa S VREMENA NA VRIJEME 10 načina da pročistite svoj dom od sve negativne energije

Perilica suđe i dezinficira dok pere 

No nije štednja vode jedina pozitivna strana perilica. Perilica naime može vodu zagrijati do ekstremno vrućih temperatura - od 60 ° C do 68 ° C - što posuđe i sanitira dok se pere. Čak ni s rukavicama, nitko ne može podnijeti tako vruću vodu, a te visoke temperature znače i da možete prestati gubiti vrijeme za ispiranje posuđa u sudoperu prije nego ga stavite u perilicu (ako to radite). Dovoljno je baciti ostatke hrane u smeće, a perilica će napraviti ostalo. 

Foto: Dreamstime

Istina, uvijek će biti stvari koje treba ručno oprati - poput npr. lonaca i tava od lijevanog željeza, skupocjenog noža, kuhače ili drvene daske za sjeckanje.

TAJNE BOJENJA Super trik za bojanje kose kod kuće dat će vam lijepe nijanse

No za sve drugo možete bez krivnje paliti perilicu - samo pripazite da program pokrenete tek kad je puna. Budući da upotrebljava istu količinu vode bez obzira na količinu u njoj, to će vam uštedjeti novac, piše Rd.com.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message