Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mitovi i činjenice o hrkanju i trikovi koji uistinu mogu pomoći

Mitovi i činjenice o hrkanju i trikovi koji uistinu mogu pomoći
5

Hrkanje jeste jako nezgodno, a postoji i mnogo dezinformacija o tome što može ublažiti ili pogoršati ga. Zapravo, neka od znanstveno odobrenih rješenja nisu ono što biste očekivali

VIDEO

Hrkanje je najčešće uzrok lošeg sna, iscrpljenosti sljedećeg dana i brojnih svađa s partnerom koji se također osjeća razdražljivo nakon neprospavane noći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kako izbjeći bore 01:35

Nova studija otkriva da je apneja u snu - čiji je simptom hrkanje - češća kod žena u postmenopauzi jer imaju niže razine hormona estrogena i progesterona. Ista studija probudila je nadu da bi hormonska nadomjesna terapija mogla smanjiti hrkanje.

Trikovi kako zaustaviti hrkanje: Pomoći će spavanje na boku, treba piti dovoljno vode...
Trikovi kako zaustaviti hrkanje: Pomoći će spavanje na boku, treba piti dovoljno vode...

Donosimo pet činjenica o hrkanju i četiri mita

Činjenice

1. Hormonska terapija može umanjiti hrkanje

Hrkanje pogađa žene baš kao i muškarce, a problem bi se mogao pogoršati nakon što žene dođu u menopauzu. Otprilike jedna od 20 žena u postmenopauzi pati od apneje, stanja koje uzrokuje kolaps dišnih putova što može uzrokovati glasno hrkanje i probuditi nekoga do 40 puta u noći.

Sada su znanstvenici sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, otkrili da je apneja u snu češća kod žena u postmenopauzi jer imaju niže razine hormona estrogena i progesterona, što budi nadu da bi terapija mogla pomoći. Studija je pokazala da su se hrkanje i drugi simptomi apneje smanjili kada su se hormoni nadoknadili do razine prije menopauze, donosi Daily Mail.

2. Vježbe za jezik su dobro rješenje

Istraživači su u studiji iz 2013. otkrili da jednostavan skup vježbi može dramatično smanjiti hrkanje kod pacijenata. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu CHEST, pokazalo je da kod pacijenata s primarnim hrkanjem ili blagim oblikom apneje, vježbama - ustima i jezikom -- značajno smanjuju učestalost hrkanja za 36 posto i ukupnu snagu hrkanja za 59 posto.

- Ova studija pokazuje obećavajući, neinvazivni tretman za mnoge koji pate od hrkanja, i njihove partnere u krevetu, koji su uglavnom izostavljeni iz istraživanja i liječenja - kaže Barbara Phillips, medicinska direktorica Laboratorija za spavanje na Sveučilištu Kentucky College of Medicine.

- Iskreno, ovo će promijeniti savjete koje dajem svojim pacijentima koji hrču - dodala je.

Takve vježbe uključuju guranje vrha jezika uz nepce i klizanje jezika unatrag 20 puta. Drugi način za jačanje jezika je sisanje jezika prema gore, pritiskujući cijeli jezik na nepce 20 puta. Također je dobar trening žvakanje i gutanje s obje strane usta, bez kontrakcije jezika.

3. Pjevanje pomaže

Studija koju je provela bolnica Royal Devon i Exeter pokazala je da se pjevanjem može smanjiti rizik od hrkanja. To je zato što se vjeruje da nedostatak tonusa u mišićima grla može biti glavni uzrok bolesti. Pjevači jačaju iste mišiće koji se nalaze na mekom nepcu i gornjem dijelu grla, i mogu dovesti do hrkanja ako postanu preslabi.

Malcolm Hilton, otorinolaringolog, ispitao je 120 ljudi, od kojih je polovica kronično hrkala, a druga polovica je živjela s umjerenom apnejom u snu. Tri mjeseca polovica grupe pjevala je za vježbu, a druga polovica nije. Na kraju ispitivanja, skupina koja je izvodila vježbe izvijestila je o boljoj kvaliteti sna i manje hrkanja.

Dreamstime

4. Hrkanje može biti faktor rizika za erektilnu disfunkciju

Nekoliko studija je otkrilo da muškarci koji hrču imaju veću vjerojatnost za probleme s erekcijom. Studija koju je objavio Journal of Sexual Medicine pokazala je da 69 posto muških sudionika s dijagnozom apneje u snu također ima erektilnu disfunkciju.

Druga studija, iz 2016., također je pokazala da 63 posto sudionika studije s apnejom pati od erektilne disfunkcije.

Muči vas hrkanje? 7 savjeta koji će vam pomoći riješiti problem
Muči vas hrkanje? 7 savjeta koji će vam pomoći riješiti problem

Dok znanstvenici nisu uspjeli pronaći jasan razlog zašto hrkanje može dovesti do erektilne disfunkcije, sugeriraju da apneja u snu može uzrokovati pad razine testosterona kod muškaraca, a također i smanjiti njihovu razinu kisika, a koji su oboje potrebni za stvaranje erekcije.

5. Peludna groznica pojačava hrkanje

Kao što ljudi koji žive s peludnom groznicom znaju, ova alergijska reakcija može uzrokovati svrbež grla, usta, nosa i ušiju te kihanje. Iz tog razloga, ima tendenciju pogoršati hrkanje.

Obratite pažnju: Ako dijete često hrče - možda ima apneju
Obratite pažnju: Ako dijete često hrče - možda ima apneju

Oni koji pate od alergija također imaju tendenciju patiti i od začepljenog nosa ili curenja iz nosa, te će možda morati prijeći disati na usta kako bi spavali, što znači da dišu još glasnije nego prije.

Disanje na usta dok spavate može uzrokovati da jezik padne unatrag, odnosno uzrokuje kompresije na grlu od spuštene čeljusti i isušeno grlo.

Dreamstime

Mitovi

1. Čašica alkohola pomaže

Popularno je vjerovanje da noćna čašica alkohola može pomoći da lakše zaspite. Međutim, nema naznaka da će popijena čaša prije spavanja pomoći - zapravo, vjerojatno će imati suprotan učinak. Alkohol ima svojstva opuštanja mišića, a pijenje četiri do pet sati prije spavanja može pogoršati stvari jer smanjuje tonus mišića u stražnjem dijelu grla u mirovanju.

Ovo pogađa sve - pa čak i oni koji obično ne hrču mogu to činiti nakon noći obilnog pijenja. Pijenje također može uzrokovati dehidraciju, što također pogoršava stanje jer kada ste dehidrirani, sluz u ustima i grlu može se zgusnuti, što uzrokuje lijepljenje površina i hrkanje.

2. Pilule za spavanje pomažu

Tablete za spavanje mogu pomoći da brže zaspite, ali neće učiniti ništa da obuzdaju hrkanje.

Slično kao i alkohol, ova sredstva za spavanje imaju tendenciju opuštanja tijela, što zauzvrat može oslabiti mišiće na stražnjem dijelu grla i uzrokovati hrkanje, i ne samo da će ove tablete povećati vjerojatnost hrkanja, već se vjeruje i da bi mogle pogoršati temeljno stanje, kao i apneju u snu i učiniti to uobičajenom pojavom.

Osim hrkanja, smatra se da tablete za spavanje mogu izazvati i stanja koja između ostalog uključuju: iscrpljenost tijekom dana, oštećeno pamćenje, depresiju, visoki krvni tlak i dijabetes.

3. Spavanje na leđima je rješenje

Spavanje na leđima povezano je s nekim zdravstvenim prednostima, ali malo je vjerojatno da će pomoći u smanjenju hrkanja. Vjeruje se da spavanje na leđima pomaže kralježnici, ali to također znači i veću vjerojatnost da će jezik pasti natrag u usta i začepiti dišne putove - što će vjerojatno izazvati problem.

Studija iz 1985. je otkrila da oni koji su prešli sa spavanja na leđima na spavanje na boku bolje dišu tijekom noći i manje hrču. Spavanje na leđima zapravo je jedna od gorih stvari koje možete učiniti ako imate apneju u snu.

4. Operacija je jedini način liječenja apneje

U nekim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija za uspješno liječenje apneje u snu. Međutim, to se odnosi samo na posebne slučajeve, kao što je dijete čiji su dišni putovi blokirani velikim krajnicima.

Neki odrasli mogu pokušati kirurški ukloniti ili zategnuti tkiva u grlu, ustima ili nosu koja pogoršavaju problem, ali to možda nije indicirano za sve.

Liječnik opće prakse također će vjerojatno propisati niz promjena načina života prije nego što preporuči operaciju, jer apneja u snu i hrkanje također mogu biti uzrokovani higijenom, problemom s držanjem ili gravitacijom.

U međuvremenu, drugi uspješni oblik liječenja uključuje naprave koje stalno ubacuju zrak u vaše dišne putove i podesivim protokom zraka - to je najčešći tretman za pacijente s teškom opstruktivnom apnejom u snu.

Hrkanje vam remeti seksualni život? Trikovi kako to riješiti
Hrkanje vam remeti seksualni život? Trikovi kako to riješiti
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom