Lifestyle

Komentari 3

Trikovi kako zaustaviti hrkanje: Pomoći će spavanje na boku, treba piti dovoljno vode...

Trikovi kako zaustaviti hrkanje: Pomoći će spavanje na boku, treba piti dovoljno vode...

Kada ležite na leđima, gravitacija gura jezik uz usta, stvarajući blokadu u dišnim putovima zbog čega hrčete. Osim promjene položaja spavanja važno je i piti puno vode

Svi znamo koliko je san važan, a ako vas često budi zvuk koji ne možete zanemariti, sljedećeg jutra se nećete osjećati odmorno i spokojno. Narwan Amini, stručnjaci za spavanje kaže da je spavanje na boku umjesto na leđima najbolji način da spriječite hrkanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kada ležite na leđima, gravitacija gura jezik uz usta, stvarajući blokadu u dišnim putovima zbog čega hrčete - objašnjava.

Ako vam je teško spavati na boku, Narwan ima nekoliko savjeta:

Promjene u načinu života

Narwar predlaže da redovito vježbate ako imate problema s hrkanjem.

- Dobitak težine može potaknuti hrkanje, jer povećava tkivo oko vrata i grla, što znači da će vam se dišni putovi vjerojatnije kolabirati kada spavate - objašnjava.

Također, pijte više vode.

- Dehidracija može pogoršati hrkanje - kaže i dodaje da prije spavanja jedete lakšu i zdraviju hranu. 

- Ako vam je želudac previše pun noću, dijafragma možda neće imati dovoljno mjesta za širenje tijekom disanja, ometajući san. Izbjegavajte mliječne proizvode koji povećavaju zagušenje i držite se hrane bogate proteinima za vrijeme večere - dodaje.

Uvedite i redovitu rutinu odlaska na spavanje.

Vježbe protiv hrkanja

Prvo ponavljajte svaki samoglasnike (a-e-i-o-u) naglas tri minute nekoliko puta dnevno. Zatim stavite vrh jezika iza gornjih prednjih zuba i klizite jezikom po njima tri minute dnevno.  Zatvorite usta i stisnite usne i zadržite 30 sekundi, zatim otvorite i pomaknite čeljust udesno i držite 30 sekundi. Ponovite na lijevoj strani.

Ponekad hrkanje može biti i zdravstveni problem pa se u tom slučaju savjetujte s vašim liječnikom, piše Metro

Najčitaniji članci