Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Mjesečni plan: U četiri tjedna do savršeno vretenastih ruku

Lijepo definirane ruke i čvrste nadlaktice san su mnogih žena, ali samo uz vježbanje i uravnoteženu prehranu postiže se željeni izgled - bez masnog tkiva i obješene kože. Samo pratite plan...

Thinkstock
Foto: Thinkstock
19 komentara

Treningom ruku i ramenog pojasa ne samo da se ruke estetski oblikuju već se mobiliziraju, prokrvljuju i jačaju mišićni, ligamentarni i koštani sustav. 
- Snažne ruke su bitne u skoro svim životnim situacijama jer većinu manipulacija raznim objektima vršimo baš rukama. 

Razgibajte i rameni pojas

Mobilnost ruku i ramenog pojasa je također izuzetno bitna kako bi se tijelo moglo kretati i gibati u prirodnom pokretu i bez ograničenja. Prokrvljenost je odgovorna za toplinu tijela te transport kisika i hranjivih tvari u svaku stanicu u našem tijelu - objašnjava nam nam kineziolog Hrvoje Sambolić.

Foto: Dreamstime Kako su se zbog ubrzanog ritma života uvelike promijenile radne navike, ljudi sve manje vremena provode krećući se, pa su brojni problemi, poput smanjenja cirkulacije, karpalnog tunela, direktna posljedica položaja ruku u kojem ih držimo dok radimo.

Sam nepravilan položaj ruku uzrokuje druge kompenzatorne mehanizme kojima se tijelo trudi dovesti samo sebe u stanje balansa, međutim u tim pokušajima se češće stvaraju druge neželjene posljedice - objašnjava Sambolić. 

Svi oni koji ne žele “nabijati” i “isticati” mišiće nego ih samo malo oblikovati, a što je najčešće želja mnogih vježbačica, svoje bicepse i tricepse ne moraju tesati u teretani, dižući utege i vukući sajle, već se trening ruku može odraditi s vlastitom težinom i uz pomoć elastičnih traka za vježbanje. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime - Bitno je shvatiti razliku između ‘snažnih’ ruku i ‘velikih’ ruku. Da bi ruke bile snažne, nije nužno povećanje mišićne mase, već prilagođenim treningom i korekcijama prehrane mogu se izgraditi lijepe i vretenaste ruke koje će istovremeno biti snažne i koje možete s ponosom pokazivati u svim prilikama. Na taj način se izbjegavaju estetski problemi ‘prenabildanih’ ruku - naglašava Hrvoje Sambolić.

No i za lijepo oblikovane ruke potreban je trud, čak i ako imate dobre genetske predispozicije. Sama tonizacija mišića i njihovo oblikovanje ne ovise samo o kombinaciji treninga te prehrani koja gradi mišićna vlakna (proteini), nego i o mikro te makronutrijentima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message