Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Mlade najviše brinu klimatske promjene i zagađenje okoliša

Četrdeset posto mladih osoba klimatske promjene smatraju jednim od najvećih globalnih razloga za zabrinutost, pokazala je anketa o ljudskim pravima Amnesty Internationala

Reuters
Foto: Reuters
2 komentara

Anketom objavljenom na Dan ljudskih prava obuhvaćeno je 10 tisuća osoba u dobi od 18 do 25 godina u 22 zemlje na šest kontinenata, a anketirani su trebali izabrati pet glavnih razloga za zabrinutost od navedena 23.

Njih 41 posto izabralo je klimatske promjene, učinivši ih najčešće spominjanim problemom u svijetu.

- Za mlade ljude je klimatska kriza jedan od najvećih izazova njihova doba - rekao je glavni tajnik Amnesty Internationala Kumi Naidoo, dodavši da se primjećuje veliko povećanje broja mladih ljudi koji izlaze na prosvjede za klimu.

OD JANJETINE DO FRITULA Na Adventu ima i havajskih delicija, steakova od 160 kn...

- Ovo je poziv na uzbunu svjetskim vođama, upozorenje da moraju poduzimati mnogo odlučnije korake u rješavanju klimatskih pitanja. U protivnom će još više izdati mlađe naraštaje - dodao je Naidoo.

Na drugom mjestu globalnih razloga za zabrinutost je zagađenje okoliša, koje je označilo 36 posto anketiranih, a na trećem terorizam, koji brine 31 posto ispitanih.

Na nacionalnoj razini, međutim, četiri glavna problema koja brinu mlade su korupcija, zagađenje, gospodarska nestabilnost i neravnopravnost plaća, dok su klimatske promjene na petom mjestu.

- Živimo u pogrešnom sustavu. Klimatska kriza, zagađenje, korupcija i nizak standard pokazatelji su uznemirujuće istine o tome koliko su moćni iskorištavali svoju moć za sebičnu i često kratkoročnu dobit - rekao je Naidoo.

'GUŽVA' U ORBITI Europska svemirska agencija planira čistiti svemirsko smeće

Na pitanje tko bi morao preuzeti najveću odgovornost za globalnu zaštitu okoliša, 54 posto ispitanika odgovorilo je vlade, 28 posto smatra da su to pojedinci pojedinci, a 14 posto navelo je tvrtke.

A 63 posto anketiranih slaže se s time da vlade dobrobit svojih građana moraju shvatiti ozbiljnije nego gospodarski rast. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message