Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Mladenka među voćem: Sočna breskva najbolje je osvježenje

Mladenka među voćem: Sočna breskva najbolje je osvježenje
4

Ohlađena osvježava, a odlično nadopunjuje voćne kolače i slaže se s kremama od vanilije ili sira. Breskva je prava ljetna poslastica za slatke i slane kombinacije

VIDEO

Nijedno se voće ne spominje toliko u nježnim trenucima, na primjer, kad mladić tepa djevojci, kao breskva, breskvica. I stari su Kinezi još prije nekoliko tisuća godina bili svjesni slasti i sočnosti tog voća koje izaziva lijepe osjećaje pa su breskvu nazvali imenom koje im znači i mladenka, a bile su im i simbol besmrtnosti i dugog života.  

Stari su  nam Grci i Perzijanci približili to voće, Rimljani ga doveli do naših stolova, a španjolski osvajači i do Novog svijeta. Slasne su se breskve svojim vrlinama  brzo izborile za titulu omiljenog ljetnog voća, tako da nema ljetne voćne salate ili kupa bez kockica breskve. 

Ohlađena breskva osvježava, a njezino sočno meso odlično nadopunjuje, na primjer, voćne kolače, i odlično se slaže s kremama od vanilije ili sira. Ukuhana sa šećerom dat će vam pekmez koji će se slagati s biskvitima, a s njima možete pripremiti i aromatiziranu rakiju. U Španjolskoj uživaju u hladnoj sangriji, piću s vinom i voćem, a susjednoj Mađarskoj posebno je omiljena voćna rakija Palinka, koja se među ostalim priprema i s breskvama, te je često traže i kupuju turisti. No slatki aperitiv od bresaka možete pripremiti i sami kod kuće. 

Uz sedam zrelih bresaka trebat ćete i deset njihovih koštica, nekoliko klinčića, malo cimeta, oko 1,5 litara rakije, 2,5 dl vode i 50 dekagrama šećera.  U veliku staklenku stavite koštice, dvije cijele breskve koje ste nabockali viljuškom, a ostale narežite. Dodajte začine i polijte rakijom, najbolje lozovačom. Zatvorite i držite na tamnu mjestu do dva mjeseca. Povremeno provjerite treba li dodati rakije. Nakon tog razdoblja skuhajte sirup od šećera i vode i uljite ga u staklenku s breskvama. Ostavite ga još nekoliko dana uz povremeno protresanje. Procijedite, ulijte u boce i začepite. Tako ste dobili i ukusan aperitiv  i aromatičan dodatak kolačima i slasticama.  Ljubitelji egzotičnih okusa također se mogu veseliti sezoni bresaka, jer tada mogu uživati u svinjskom pečenju  uz prilog od breskve pirjane na maslacu uz dodatak malo zelenog papra i cimeta. 

A jelo koje će oduševiti i najzahtjevnije jest ljetni rižoto sa škampima, breskvama i limetom koje se tijekom pripremanja podlijeva finim bijelim vinom. 

Od bijele do jarko žute  

Ljubitelji voća jako dobro razlikuju pojedine vrste bresaka. Nektarine, križanac breskve i šljive, mnogi uopće ne dovode u vezu s tim voćem, a većina će istaknuti da najviše okusa imaju neugledne vinogradarke, sitnije breskve bijela mesa. 

Torta sa sirom i breskvama 

Sastojci: 300 g keksa, 1 dl soka od naranče, 100 g maslaca, 500 g mascarponea, 500 ml vrhnja za šlag, 200 ml mlijeka, 7 bresaka, 4 žlice šećera u prahu, 2 vrećice želatine

Priprema: 

1. Usitnite kekse što sitnije možete u mužaru ili sjeckalici te im dodajte sok od naranče i mijesite. Kada se smjesa počne povezivati, dodajte maslac koji ste prethodno izmiksali, te sve lijepo izmiješajte. Tu smjesu ravnomjerno nanesite na dno kalupa te je dobro utisnite rukama ili žlicom. Stavite kalup u hladnjak da se podloga stegne.

2. Sir izmiksajte, a vrhnje istucite u šlag te ga dodajte siru. Dodajte šećera u prahu prema želji i mlijeko.Želatinu pomiješajte s 8 žlica hladne vode te ostavite 10 minuta da nabubri. Zatim je otopite na slaboj vatri. Želatinu dodajte smjesi od šlaga i sira, a na kraju kockice triju bresaka kojima ste ogulili kožu. Ulijte u kalup te vratite u hladnjak.

3.  Narezane breskve prokuhajte u slatkoj vodi kao za kompot i poslažite po dobro ohlađenoj torti. 

Kotleti s divljom rižom i breskvama

Sastojci: 4 svinjska kotleta, 4 zrele breskve, žličica smeđeg šećera, 2 žlice maslaca. 200 g divlje riže, 2 struka mlada luka, senf, sol, papra, balzamični ocat 

Priprema: 

1. Kotlete očistite od opni i žilica, te im uklonite kost. Posolite ih, posipajte svježe mljevenim crnim paprom, premažite senfom i prelijte žlicom ulja.  Neka odstoje na hladnom mjestu barem sat vremena. 

Divlju rižu očistite od nečistoća i skuhajte u slanoj vodi tako da zrno u središtu bude još čvrsto.     

2. Breskvama najprije ogulite kožu pa ih narežite na deblje kriške. Pirjajte ih na maslacu i smeđem šećeru. Pazite da vam se ne raspadnu nego samo da omekšaju. Pred kraj im primiješajte žlicu balzamičnog octa. Kotlete pecite na vrućem ulju ili maslacu po nekoliko minuta sa svake strane. Pa neka odstoje sa strane deset minuta. 

3. Na tanjur stavite najprije divlju rižu koju posipate nasjeckanim mladim lukom. Na rižu položite kotlet. Potom po vrhu rasporedite pirjane breskve.

Breskve s kozjim sirom i mentom

Sastojci: 4 zrele breskve, 100 g svježeg kozjeg sira, nekoliko grančica mente, 2 žličice maslinova ulja, kriška starog kruha, 3 kriške pancete, svježe mljeveni miješani papar, limeta 

Priprema: 

1. Breskve prerežite na pola i izvadite im koštice, premažite ih s malo maslinova ulja i ispecite na vrućem roštilju te stavite na toplo. Kriške pancete također stavite peći na roštilj i ispecite do hrskavosti pa ih odložite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Kruh ispecite da bude poput hrskava tosta.   

2. Kriške hrskave pancete usitnite na što manje komadiće i stavite u posudu. Dodajte im nadrobljeni prepečenac. Toj smjesi dodajte i namrvljeni kozji sir te začinite maslinovim uljem, solju i svježe mljevenim miješanim paprom.   

3. Nadjev dobro promiješajte.  Nadjevom punite breskve pečene na roštilju i prije posluživanja svaku pokapajte s malo maslinova ulja i limetina soka te ukrasite mentom.  

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač