Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Moćni probiotici: Kefir i kiseli krastavci ubijaju loše bakterije

Moćni probiotici: Kefir i kiseli krastavci ubijaju loše bakterije

Fermentirana hrana, poput mliječnih proizvoda i kiseloga kupusa, sadrži dobre bakterije koje se bore protiv štetnih u crijevima. Idealna ravnoteža je 85 posto dobrih i 15 posto loših bakterija

Kako biste osnažili imunitet, birajte kvalitetne izvore proteina i ‘dobrih’ masnoća, antioksidansa te probiotika i prebiotika, kaže nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

- Glavnina stanica imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Tijelo je domaćin milijardama bakterija, od kojih je većina ‘dobrih’, korisnih bakterija, dok neke mogu biti i štetne, a mikroflora je najgušće naseljena u crijevima. Probiotici su naziv za određene sojeve bakterija koji povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Te se bakterije prirodno nalaze u hrani ili se hrana njima obogaćuje, a mogu se uzimati i u obliku dodatka prehrani - kaže nutricionistica Vranešić Bender.

Fotolia

Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Najčešće korišteni probiotici su vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Fermentirana hrana

Probiotici iz mlijeka i jogurta ublažavaju alergije
Probiotici iz mlijeka i jogurta ublažavaju alergije

Lactobacili i bifidobakterije su normalni stanovnici crijeva i njihova prisutnost upućuje na zdravu mikrobiotu. Krajnji produkt njihove aktivnosti su kratkolančane kiseline koje povećavaju kiselost crijevnog sadržaja stvarajući nepovoljne uvjete za rast i aktivnost štetnih bakterija, objašnjava nutricionistica Vranešić Bender. “Dobre bakterije” u debelom crijevu i ravnoteža crijevne mikroflore odgovorni su za cjelokupno zdravlje. I fermentirana hrana, poput kiselog kupusa i krastavaca, ima probiotički sadržaj bitan za održavanje zdravlja probavnog trakta, dodaje nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić.

Kiseli kupus i kefir

24sata

- Kiseli kupus sadrži soj dobrih bakterija, laktobacila plantarum, koje su odlične za probavu i imunološki sustav, a bogat je i vitaminom C. Pomaže protiv gripe, a u crijevima pomaže stvaranje antitijela koja se bore protiv E. coli i salmonele. I kiseli krastavci sadrže vitamine, poput vitamina C, A i vitamina B skupine. Snažan su antioksidans i probiotik. Uravnotežuju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija - kaže nutricionistica Ćosić. Osim jogurta, i kefir je fermentirani mliječni napitak bogat dobrim bakterijama. Proizvodi se tako što se kefir zrno doda u mlijeko, a to potiče fermentaciju. Sve to izaziva nastanak širokog spektra probiotskih bakterija kojih ima u kefiru, koje su od velikog značaja za crijevnu floru. Preporučuje se kod gljivičnih oboljenja i za jačanje imuniteta.

Mitovi o probioticima: Mijenjaju lijek, a svaki je jogurt probiotik
Mitovi o probioticima: Mijenjaju lijek, a svaki je jogurt probiotik

Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotika

U službi zdravlja crijevne mikroflore, osim probiotika, djeluju i prebiotici. Prebiotici predstavljaju hranu korisnim bakterijama i zajedno s probioticima čine imunološki tandem. Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikrobioti debelog crijeva. Pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal i povećavaju bioraspoloživost minerala, osobito kalcija i magnezija. Prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih ima u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane, kaže Vranešić Bender.

Marko Mrkonjić/Pixsell

Dobre bakterije poništavaju učinke loših

Od 100 bilijuna bakterija koje žive u probavnom sustavu, idealna ravnoteža je 85 posto dobrih i 15 posto loših. Narušavaju je kofein, procesirana hrana, stres, uzimanje antibiotika i drugih lijekova. Uz to, starenjem se smanjuje količina želučane kiseline bitne za rast dobrih bakterija, a to omogućuje razmnožavanje loših. Loše bakterije hrane se rafiniranim ugljikohidratima i šećerom, zbog čega ljudi koji ih unose često imaju problema s crijevima. Simptomi razmnožavanja loših bakterija su od intolerancije na hranu do kroničnog umora, autoimunih bolesti i kožnih poremećaja, kao što je psorijaza. Opskrba crijeva dobrim bakterijama pomaže da se simptomi povlače.

Thinkstock

Probiotički jogurt ima više dobrih bakterija

Jogurt je fermentirana prerađevina mlijeka. Bogat je kalcijem i proteinima. Najvredniji sastojci jogurta su dobre bakterije važne za pravilnu i uravnoteženu probavu. Neke od njih su laktobacili, bifidus i acidofilus. Po definiciji, jogurt mora sadržavati određene razine zdravih bakterija, no neki sadrže više nego drugi. Jogurti s oznakom ‘probiotički jogurt’ sadrže probiotičke sojeve kao dodatak drugim bakterijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Evo kako rade dućani u nedjelju
AKO PLANIRATE U KUPOVINU

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti
Što smijete uzeti iz hotelske sobe, a što nikako ne smijete?
SIMPATIČNE SITNICE

Što smijete uzeti iz hotelske sobe, a što nikako ne smijete?

Bolje biti siguran nego žaliti, stoga uzmite samo besplatne stvari koje stvarno trebate. Zapamtite, samo zato što nešto možete uzeti ne znači da biste trebali
Novo istraživanje: Popularno zdravo piće snižava krvni tlak
ZDRAVE NAVIKE

Novo istraživanje: Popularno zdravo piće snižava krvni tlak

Povišeni krvni tlak, poznat kao hipertenzija, vrlo je čest zdravstveni problem. Mnogi ljudi ni ne znaju da ga imaju jer često nema vidljivih simptoma. No to ne znači da nije opasan