Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje

Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje
1

U konkurenciji od 800 vršnjaka iz 40 zemalja svijeta, Nemanja Marić (18) iz Zagreba osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu. Izradio je mini CNC stroj za graviranje

VIDEO

Za isti rad dobio je zlatnu medalju na zagrebačkoj izložbi INOVA MLADI, a u Njemačkoj je uz medalju dobio i posebno priznanje udruženja inovatora. No put do takvog ostvarenja za Nemanju bio prilično trnovit i bez zadrške priča kako se od prvog udaha bori s različitim teškoćama.

Pokretanje videa...

00:43

- Rodio sam se u osmom mjesecu trudnoće, prije termina, i nisam disao. Morali su me oživljavati, pa su me poslije držali u inkubatoru. Uspio sam se izboriti. Inače, materinji jezik mi je mađarski jer mi je i mama Mađarica. Kao dijete sam živio u vojvođanskom selu Bezdan u kojem žive pretežno Mađari i doma smo govorili mađarskim jezikom. No roditelji su mi se razveli i ja sam s majkom prije 15 godina stigao u Zagreb. Morao sam učiti novi jezik i u tome sam imao poteškoća, objašnjava nam Nemanja koji se od četvrtog razreda osnovne škole školovao po prilagođenom programu, no ulagao je puno truda i uspio je nadvladati svoje teškoće. Vodili su ga kao neurorizično dijete s komunikacijskim teškoćama. Kaže kako je najveći utjecaj na njegov odabir zanimanja kao i na sve što je postigao imao njegov djed.

maric

- On je bio varioc i radio je u tvrtki u Somboru. Na velikom natjecanju u Jugoslaviji bio je prvak i tada je dobio od Tita gravirani zlatni sat. Uvijek mi je govorio da bi bilo dobro da idem njegovim stopama i trudim se u životu, a zato me i učio variti još kao dijete, objašnjava nam mladić koji je djeda i poslušao, pa je odlučio upisati Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića u Zagrebu. Odabrao je smjer za CNC operatera i tako došao u razred prof. Mladena Marušića, glasovitog mentora koji se istaknuo svojim radom s mladim talentima. On je prepoznao Nemanjin potencijal.

Inovator Ante (18): 'Nas mlade uopće ne pitaju što mi želimo'
Inovator Ante (18): 'Nas mlade uopće ne pitaju što mi želimo'

- Već lani na satovima mi je donio nacrte za CNC mini stroj i počeli smo pričati o nacrtima te planovima za realizaciju i izradu takvog stroja. Prepoznao sam njegov talent i omogućio mu da radi na usavršavanju stroja, komentirao je prof. Marušić dok Nemanja objašnjava da se ideja u njegovoj glavi razvijala oko godinu dana.

maric

- Kroz praksu sam uvidio da bi postojeći masivni strojevi koji se koriste u autoindustriji ili industriji oružja mogli funkcionirati u manjim dimenzijama. Takvi strojevi vrijede od 40.000 eura do nekoliko milijuna eura, a moj mini stroj izradio sam za tristotinjak eura, i to jer sam morao kupovati dijelove na internetu, nastavlja mladić. Kaže kako je njegov stroj spojen s laptopom za koji je nabavio poseban program.

maric

- Ti programi se mogu kupiti na internetu. Program stroju daje naredbu želi li gravirati slova ili napraviti neki crtež. Ovisno o materijalu i noževima za taj materijal, stroj po naredbi kreće u izradu. Težak je oko tri kilograma i služi za graviranje drva, stakla, plastike, aluminija i zlata. Za razliku od drugih strojeva, kod mojeg strija promjenom glave aparata možete birati hoće li biti laserska gravura ili ne, a možete ga pretvoriti i u 3D printer. Dodatno, glava stroja je od biorazgradivih materijala koji se u prirodi razgrade u roku od šest mjeseci, pohvalio se mladić pokazujući nam ponosno svoj izum. Kaže kako mu je trebalo nekoliko dana za sastavljanje aparata, a bio bi i brži da nije morao naručivati metalne dijelove s interneta. Graviranje traje od 20 do 45 minuta, a već je dobio i prvu poslovnu ponudu.

Oni su naša budućnost: Mladi inovatori razbijaju predrasude
Oni su naša budućnost: Mladi inovatori razbijaju predrasude

- Javio mi se vlasnik tvrtke iz Splita koja se bavi graviranjem stakala za brodove. U uobičajenom procesu gravure ima puno otpada, a ja mu sa svojim strojem mogu taj posao napraviti s puno manje gubitaka, kazao je Nemanja. Put i smještaj u Njemačkoj financirala mu je Udruga inovatora Hrvatske jer su u njemu prepoznali potencijal, a on kaže kako se osjećao vrlo ponosno kad je primio svoju nagradu.

maric

- Bio sam jako sretan i ponosan na sebe jer sam uspio u nečemu. Tamo je bilo više od 800 ljudi iz 40 zemalja svijeta, i kad sam vidio što sve oni imaju i rade, nisam mislio da ću išta dobiti, skroman je on. Svoju budućnost vidi u Hrvatskoj, a kaže kako će uskoro otvoriti obrt. Planira dodatno ulagati u svoj stroj kako bi ga usavršio, a radi i na sebi. - Upisao sam večernju školu za strojarskog tehničara kako bih imao četverogodišnju školu i mogao se upisati na fakultet. Želim upisati studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Cilj mi je vidjeti koliko mogu postići. Mnogi su mi rekli da neću postići ništa, a ja se trudim kako bih sebi i njima dokazao da to nije točno, zaključio je Nemanja.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana