Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Mozak joj 'curi' prema leđima: Jade (23) živi od dana do dana

Ona boluje od Chiarijeve malformacije tipa 1 kod koje se mozak proteže u leđnu moždinu gdje stvara pritisak zbog kojeg nema pravilnog protoka moždane tekućine. Bila je na dvije operacije

Foto: Profimedia
9 komentara

Jane Davis iz Saltasha u Velikoj Britaniji ima samo 23 godine, a liječnici su je upozorili kako bi mogla umrijeti svakoga dana. Dijagnosticirali su joj Chiari malformaciju tipa 1 koja uzrokuje da donji dio mozga klizi prema otvoru u lubanji kroz koju prolazi leđna moždina.

Zapravo, umjesto da bude unutar lubanje, mozak se proteže u leđnu moždinu gdje stvara pritisak zbog kojeg nema pravilnog protoka moždane tekućine, a to pak uzrokuje niz zdravstvenih problema. 

POGLEDAJTE VIDEO o djevojčici koja ima vrlo rijetku bolest:

Dijagnozu je dobila u ožujku 2017. godine nakon što je zbog meningitisa hitno završila u bolnici. Liječnici su napravili MR pretragu i otkrili da je oticanje koje se stvorilo oko njenog mozga zapravo posljedica Chiarijeve malformacije tipa 1. Od tada do danas je bila na dvije operacije.

Reuters/Pixsell IDEŠ I TI NA SPOJ U LISTOPADU? Uz sken mamografije Jennifer Garner žene pozvala na pregled

Kirurzi su uklonili dio lubanje kako bi proširili otvor kroz koji ulazi leđna moždina te tako smanjili pritisak i omogućili pravilan protok likvora. Međutim, operacije nisu uspjele. Objasnili su joj kako više ništa ne mogu napraviti, da su pokušali sve i više nema dostupnog liječenja koje bi joj moglo pomoći.

WOMAN WITH RARE TERMINAL DISEASE | Autor: Caters News Foto: Caters News

- Bila sam potpuno normalna djevojka prije dijagnoze. Probudila sam se jednog jutra s jakom glavoboljom, osjećala sam se kao da se ne mogu kretati, sve me boljelo - prisjetila se trenutaka koji su joj promijenili život.

Unazad dvije godine njezino zdravstveno stanje se pogoršavalo tako da nesretna djevojka svaki dan ima napadaje, obje ruke joj drhte, dolazi do gubitka vida i to po stotinjak puta na dan. Jane je nekada obožavala jahati konje, a sada kaže da vodi bitku u kojoj ne može pobijediti.

WOMAN WITH RARE TERMINAL DISEASE | Autor: Caters News Foto: Caters News

- Danas mi je deset puta gore od dijagnoze 2017. godine. Imala sam operaciju kojom su uklonili dio lubanje i proširivali otvor kroz koji ulazi leđna moždina kako bi se smanjio pritisak na nju i omogućio pravilan protok likvora, ali to je samo pogoršalo moje simptome i sada imam te napadaje. Nema vremenske skale koliko ću dugo živjeti s ovakvim stanjem, što mi je najstrašnija stvar u svemu tome - ispričala je Jade.

UŽAS Usred carskog reza popustila joj je epiduralna, sve je osjetila

Morala je, kaže, prodati svojeg konja Skyja, i to joj je slomilo srce.

- Bio mi je najbolji prijatelj, no više nisam u stanju jahati. Ne mogu raditi stvari koje bi normalni 23-godišnjaci radili. U lošijim danima ne mogu se oprati, oblačiti pa čak ni jesti, moraju paziti na mene. Vrat me boli 24 sata dnevno i potrebna mi je stalna njega - dodala je.

WOMAN WITH RARE TERMINAL DISEASE | Autor: Caters News Foto: Caters News

Nakon što joj se stanje pogoršalo i više nije znala koliko dugo bi mogla živjeti, Jane je napisala popis stvari koje bi voljela napraviti prije smrti. Voljela bi, kaže, otputovati na Tajland, skočiti iz zrakoplova, otići na Olympic izložbu konja, upoznati Chris Hughes iz serijala 'Love Islanda'...

Jane kaže kako nema novca za sve što je poželjela pa je njezina majka zaključila kako vremena za gubljenje nema i zamolila ljude na stranici gofundme.com da financijski pomognu njezinoj kćeri kako bi to malo vremena što joj je preostalo proživjela sretna, prenosi Metro.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message