Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti kod žena: 'O tome se treba podići razina svijesti'

Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti kod žena: 'O tome  se treba podići razina svijesti'

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti kod žena priopćili su u četvrtak iz Grada Zagreba i najavili četvrtu po redu javnozdravstvenu akciju 'Dan crvenih haljina'

VIDEO

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena koje imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci u kojih je ta kardiovaskularna bolest 'tek' peti vodeći uzrok smrti, priopćili su u četvrtak iz Grada Zagreba i najavili četvrtu po redu javnozdravstvenu akciju 'Dan crvenih haljina'.

POGLEDAJTE VIDEO: Zahvat koji spašava život

Pokretanje videa...

OSJEČKI KIRURZI IZVUKLI UGRUŠAK  OD 12 CM IZ MOZGA KROZ PREPONE 01:19

Akciju organizira Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, uz suorganizaciju Grada Zagreba, njegova Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Njome se želi podići razina svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti.

Organizatori akcije upozoravaju kako epidemiološki podatci pokazuju da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, a 'tek' peti uzrok u muškaraca.

Šest mjeseci nakon udara polovica ima neki oblik onesposobljenosti

Gotovo polovica preživjelih će šest mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti, pri čemu žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci.

Uzimajući u obzir duže očekivano vrijeme života, govore istraživanja, svake će godine nekoliko tisuća žena više nego muškaraca doživjeti moždani udar.

'Moždani udar kod žena je nedovoljno istražen, nedovoljno liječen i nedovoljno prepoznat'
'Moždani udar kod žena je nedovoljno istražen, nedovoljno liječen i nedovoljno prepoznat'

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara - kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija - razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.

Ta je bolest, ističe se, u žena nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. 

Stoga javnozdravstveno-edukativna kampanja "Dan crvenih haljina" promiče borbu žena u preuzimanju brige o vlastitom zdravlju, budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem.

Sedam stvari koje možete danas napraviti kako bi smanjili rizik od mogućeg moždanog udara
Sedam stvari koje možete danas napraviti kako bi smanjili rizik od mogućeg moždanog udara

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom

Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane, naglašavaju organizatori akcije, i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara, ističu u priopćenju.

Kao glavni simptomi moždanog udara navode se utrnulost ruke, disfunkcija govora, asimetrija lica. Ako se naglo pojavi bilo koji od ovih simptoma, potrebno je reagirati odmah, jer je kod moždanog udara dragocjena svaka minuta.

- Međutim, kod žena su mnogo češći manje uočljivi simptomi poput iznenadne snažne glavobolje, mučnine i povraćanja, umora i pospanosti. Pravovremenim liječenjem može se značajno smanjiti smrtnost i stopa invalidnosti, a od ključne je važnosti reagirati u najkraćem mogućem roku - naglašavaju organizatori. 

Napominju da se 'Dan crvenih haljina' po četvrti put održava u Hrvatskoj, a redovito se održava u Europi i SAD-u.

Istezanje vrata izazvalo joj je moždani udar: 'Osjetila sam jaku bol, nisam mogla govoriti'
Istezanje vrata izazvalo joj je moždani udar: 'Osjetila  sam jaku bol, nisam mogla govoriti'

Izazvala je interes stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju bolesti u ovoj populaciji. Ove godine poseban naglasak stavit će se na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Pokrovitelji ovogodišnje akcije su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Ministarstvo zdravstva i Predsjednik Republike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku