Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Moždani udar kod žena je nedovoljno istražen, nedovoljno liječen i nedovoljno prepoznat'

'Moždani udar kod žena je nedovoljno istražen, nedovoljno liječen i nedovoljno prepoznat'

Hrvatsko neurološko društvo 2019. pokrenulo je kampanju Dan Crvenih haljina posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se svake godine prvog petka u veljači

VIDEO

U četvrtak 27. siječnja 2022. održan je online panel povodom Dana Crvenih haljina preko online platforme Zoom s prijenosom uživo (livestream) na platformama YouTube i Facebook. Prijenos je sačuvan na YouTube pa ga možete naknadno pogledati.

POGLEDAJTE VIDEO: Žene u rizičnoj skupini kada je riječ o moždanom udaru

Pokretanje videa...

Dan crvenih haljina 02:21

Javnozdravstvena kampanja Dan Crvenih haljina pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena koji je nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Hrvatsko neurološko društvo 2019. pokrenulo je kampanju Dan Crvenih haljina posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se svake godine prvog petka u veljači.

Sudionici panela bili su dr. Zdravka Poljaković iz KBC Zagreb, dr. Marina Roje Bedeković iz KBC Sestre milosrdnice, dr. Ružica Palić Kramarić iz KBC Osijek, dr. Vladimira Vuletić iz KBC Rijeka, dr. Krešimir Čaljkušić iz KBC Split, dr. Spomenka Kiđemet-Piskač iz OB Varaždin i dr. Hrvoje Budinčević iz KB Sv. Duh.

Dan crvenih haljina: Čak 80 posto moždanih udara može se prevenirati ako pazimo na rizike
Dan crvenih haljina: Čak 80 posto moždanih udara može se prevenirati ako pazimo na rizike

- Važnost ove akcije, kao i njezinog cilja koji je prepoznavanje moždanog udara, upozoravanje na moždani udar u žena, na posebne čimbenike rizika i u konačnici na što bolje zbrinjavanje pogođenih osoba - istaknula je Dr. Poljaković u svojem uvodnom izlaganju.

Dr. Roje Bedeković istaknula je: 'Kako je Dan Crvenih haljina započeo u Zagrebu 2019. godine u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog neurološkog društva uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Nakon tri uspješno održane akcije, ovu smo godinu započeli posjećivanjem studenata i domova za umirovljenike gdje podižemo svijest o moždanom udaru kod žena, a to ćemo nastaviti i na stručnom simpoziju koji će se održati idući četvrtak u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar. Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se u petak, 4. veljače 2022. godine u Kaptol Boutique Cinema'.

- Moždani udar kod žena nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga je bitno skrenuti pozornost na važnost podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena te zainteresirati javnost za ovu kampanju što smo u ovoj izazovnoj godini i uspjeli - pojasnila je dr. Palić Kramarić.

- Grad Osijek već tri godine aktivno sudjeluje u obilježavanju Dana Crvenih haljina, a ovoga nas puta očekuje sudjelovanje na znanstvenom stručnom skupu o prevenciji moždanog udara, kao i stručno predavanje o nacionalnoj strategiji prevencije i liječenja moždanog udara za djelatnike klinike iz KBC Osijek te snimanje promotivnog spota 'Osijek nosi crveno' koji će prikazati priče naših pacijentica s naglaskom na važnosti fizičke aktivnosti u prevenciji moždanog udara - dodala je.

Najljepše žene na svijetu čiji su roditelji različite rase pa one izgledaju zaista jedinstveno
Najljepše žene na svijetu čiji su roditelji različite rase pa one izgledaju zaista jedinstveno

- Od prvog obilježavanja Dana Crvenih haljina u Rijeci, ova kampanja ostvaruje veliki uspjeh, a vjerujemo da takav odjek neće izostati ni ove godine. Osim što će moći poslušati edukativna predavanja nekoliko naših liječnika i čuti iskustva bivših pacijentica, sve informacije o prevenciji i liječenju moždanog udara zainteresirani će moći saznati u sklopu našeg infopunkta na Korzu. Važno je ne zanemarivati simptome moždanog udara što je kod žena čest slučaj zbog čega nerijetko dođu prekasno u bolnicu. Dan Crvenih haljina pruža nam priliku da podignemo svijest o cerebrovaskularnim bolestima kod žena i da ih potaknemo da obrate pažnju na svoje probleme - istaknula je dr. Vuletić.

Dr. Čaljkušić je istaknuo kako je: 'Split je s aktivnostima vezanima za Dan Crvenih haljina započeo 2020.  kada su specijalizantice Klinike za neurologiju u KBC Split, djelatnice Gradskog ureda za socijalnu skrb i zdravstvo grada Splita te djelatnice Županijskog ureda za socijalnu skrb i zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uz podršku tadašnje dogradonačelnice grada Splita Jelene Hrgović-Tomaš i pročelnice Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju grada Splita Magda Vrvilo na rivi mjerile krvni šećer, krvni tlak i dijelile letke o specifičnostima moždanog udara u žena. U 2021. je u suradnji s učenicama trećeg, četvrtog i petog razreda srednje Zdravstvene škole Split organiziran iznimno dobro posjećen webinar na temu moždanog udara u žena i uloge medicinskih sestara u sprečavanju moždanih udara'.

Imala je moždani udar, opet je u bolnici: 'Želim ponovno hodati. Svaki dan je težak na svoj način'
Imala je moždani udar, opet je u bolnici: 'Želim ponovno hodati. Svaki dan je težak na svoj način'

- Moždani udar godinama jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u Hrvatskoj i svijetu te je važno brinuti o ženama i osvijestiti specifičnosti i rizike za moždani udar kod žena, kao i važnost prevencije. Varaždin s aktivnostima vezanim uz Dan Crvenih haljina započeo u 2022., a uključuje se kao Savjet za zdravlje Varaždinske županije - pojasnila je dr. Kiđemet-Piskač te dodala kako je u planu organizirati obilježavanje Dana Crvenih haljina te popratne akcije prije toga od 31. siječnja do 4. veljače 2022., gostovanja na radiju (emisija 'Vekerica') i druge medijske angažmane, a samog 4. veljače ispred zgrade Varaždinske županije bit će štand gdje će se dijeliti letci i informacije, a u tome će sudjelovati studenti studija sestrinstva sa Sveučilišta Sjever i neurolozi Opće bolnice Varaždin.

- Kako je važno da se Dan Crvenih haljina nastavi te da se poboljšaju skrb i prevencija moždanog udara, kao i rano prepoznavanje te liječenje, naročito kod pripadnica ženskog spola. Vjerujem da ćemo i ove godine, bez obzira na pandemiju, imati uspješnu akciju zahvaljujući svima koji sudjeluju u obilježavanju Dana Crvenih haljina. U KB Sv. Duh će i ove godine biti organizirana predavanja, otvorit će se savjetovalište i radit će se procjena rizika od moždanog udara. Uz sve to, napravit će se i akcija ultrazvuka arterija djelatnicama bolnice - na kraju je istaknuo dr. Budinčević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju