Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
PREPOZNAJTE POČETNE SIMPTOME!

Multipla skleroza je bolest mlađih ljudi: 'Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca'

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6000 ljudi. Nazivaju je i 'neizlječivom bolesti sa tisuću lica'. Važno je rano dijagnosticirati bolest i što prije započeti s terapijom

U svijetu oko 2.500.000 ljudi boluje od multiple skleroze. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca, napomenuli su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' povodom Svjetskog dana multiple skleroze koji se svake godine obilježava 30. svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO o ženi iz Pule koja boluje od multiple skleroze:

Pokretanje videa...

Minja 01:16

- Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika - dodali su.

Neki od početnih simptoma

  • problemi s vidom
  • dvoslike
  • vrtoglavice
  • stalni umo
  • gubitak ravnoteže
  • općenita slabost
  • bolovi u mišićima.

- Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću sa brojnim kliničkim simptomima, koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija itd. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine - pojasnili su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

- Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidiva tijeka. Današnje spoznaje i rezultati mnogih istraživanja upućuju na to da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genske sklonosti za MS - dodali su.

Thinkstock

Važno je rano dijagnosticirati bolest i što prije započeti s terapijom.  

- Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta, a preduvjet osnaživanju oboljele osobe je njezino socijalno uključivanje, dostupnost obrazovanja, zdravstvene zaštite, pristup tržištu rada, jačanje pristupa socijalnim uslugama, što će u konačnici doprinijeti senzibiliziranju zajednice za poteškoće oboljelih od multiple skleroze - rekli su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6000 ljudi

Foto: ilustracija/Canva

- Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi kampanju 'Ja sam više od MS-a!' sa ciljem podizanja svijesti javnosti o neizlječivoj bolesti s tisuću lica, multipli sklerozi, od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 osoba. Iako je multipla skleroza neizlječiva bolest sa tisuću lica, sa kvalitetnom edukacijom, povezivanjem sa drugim osobama s MS-om i davanjem podrške obiteljima i prijateljima oboljelih, a posebno u izazovnom vremenu pandemije, omogućujemo kvalitetniji i neovisniji život oboljelih od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj - rekli su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

12 razloga koji se skrivaju iza stalnog osjećaja premorenosti
12 razloga koji se skrivaju iza stalnog osjećaja premorenosti

'Iako je multipla skleroza ponekad nevidljiva, ali za osobe i dalje prisutna, poručujemo 'Nemojte suditi, budite više od MS-a!'. Snimljen je i promotivni spot kampanje, u kojem Ana Radišić, Ecija Ojdanić, Ribafish, Ivana Plechinger, Ana Rucner, Nevena Rendeli, Ljupka Gojić i Ana Begić Tahiri opisuju probleme oboljelih i poručuju 'Nemojte suditi, budite više od MS-a!'

- Kako bi javnosti prikazali tisuću lica oboljelih od MS-a kroz svibanj objavljeno je desetak različitih priča oboljelih o njihovom suživotu sa ovom bolešću, problemima s kojima su se susretali - dodali su i napomenuli da sve te priče možete pročitati OVDJE.

Trebate li pomoć ili savjet, javite se!

Na svojoj internetskoj stranici je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' pozvalo sve oboljele od multiple skleroze ili članove njihovih obitelji, prijatelje, da se slobodno jave zatrebaju li pomoć ili savjet.

'U slučaju potrebe za stručnim savjetom, razgovorom ili upitom, osobe oboljele od MS-a kao i njihove obitelji u mogućnost su javiti se putem besplatne linije 0800 77 99 (kao i putem emaila: sos-ms@sdmsh.hr), u sklopu projekta “SOS MS telefon – pravom uslugom do povećanja kvalitete života oboljelih od multiple skleroze”, s ciljem pravodobnog i cjelovitog informiranja oboljelih o svim pravima i mogućnostima liječenja.

Uvedena je i dodatna usluga “SOS MS telefon – pitaj neurologa” 0800 77 89 na kojem će biti na raspolaganju dežurni neurolozi u redovitim terminima svima koje zanimaju mogućnosti liječenja simptoma multiple skleroze'.

Komentari 39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana