Lifestyle

Komentari 39
PREPOZNAJTE POČETNE SIMPTOME!

Multipla skleroza je bolest mlađih ljudi: 'Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca'

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6000 ljudi. Nazivaju je i 'neizlječivom bolesti sa tisuću lica'. Važno je rano dijagnosticirati bolest i što prije započeti s terapijom

U svijetu oko 2.500.000 ljudi boluje od multiple skleroze. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca, napomenuli su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' povodom Svjetskog dana multiple skleroze koji se svake godine obilježava 30. svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO o ženi iz Pule koja boluje od multiple skleroze:

- Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika - dodali su.

Neki od početnih simptoma

- Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću sa brojnim kliničkim simptomima, koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija itd. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine - pojasnili su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

- Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidiva tijeka. Današnje spoznaje i rezultati mnogih istraživanja upućuju na to da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genske sklonosti za MS - dodali su.

Važno je rano dijagnosticirati bolest i što prije započeti s terapijom.  

- Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta, a preduvjet osnaživanju oboljele osobe je njezino socijalno uključivanje, dostupnost obrazovanja, zdravstvene zaštite, pristup tržištu rada, jačanje pristupa socijalnim uslugama, što će u konačnici doprinijeti senzibiliziranju zajednice za poteškoće oboljelih od multiple skleroze - rekli su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

- Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi kampanju 'Ja sam više od MS-a!' sa ciljem podizanja svijesti javnosti o neizlječivoj bolesti s tisuću lica, multipli sklerozi, od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 osoba. Iako je multipla skleroza neizlječiva bolest sa tisuću lica, sa kvalitetnom edukacijom, povezivanjem sa drugim osobama s MS-om i davanjem podrške obiteljima i prijateljima oboljelih, a posebno u izazovnom vremenu pandemije, omogućujemo kvalitetniji i neovisniji život oboljelih od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj - rekli su u Savezu društava multiple skleroze Hrvatske.

'Iako je multipla skleroza ponekad nevidljiva, ali za osobe i dalje prisutna, poručujemo 'Nemojte suditi, budite više od MS-a!'. Snimljen je i promotivni spot kampanje, u kojem Ana Radišić, Ecija Ojdanić, Ribafish, Ivana Plechinger, Ana Rucner, Nevena Rendeli, Ljupka Gojić i Ana Begić Tahiri opisuju probleme oboljelih i poručuju 'Nemojte suditi, budite više od MS-a!'

- Kako bi javnosti prikazali tisuću lica oboljelih od MS-a kroz svibanj objavljeno je desetak različitih priča oboljelih o njihovom suživotu sa ovom bolešću, problemima s kojima su se susretali - dodali su i napomenuli da sve te priče možete pročitati OVDJE.

Trebate li pomoć ili savjet, javite se!

Na svojoj internetskoj stranici je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' pozvalo sve oboljele od multiple skleroze ili članove njihovih obitelji, prijatelje, da se slobodno jave zatrebaju li pomoć ili savjet.

'U slučaju potrebe za stručnim savjetom, razgovorom ili upitom, osobe oboljele od MS-a kao i njihove obitelji u mogućnost su javiti se putem besplatne linije 0800 77 99 (kao i putem emaila: sos-ms@sdmsh.hr), u sklopu projekta “SOS MS telefon – pravom uslugom do povećanja kvalitete života oboljelih od multiple skleroze”, s ciljem pravodobnog i cjelovitog informiranja oboljelih o svim pravima i mogućnostima liječenja.

Uvedena je i dodatna usluga “SOS MS telefon – pitaj neurologa” 0800 77 89 na kojem će biti na raspolaganju dežurni neurolozi u redovitim terminima svima koje zanimaju mogućnosti liječenja simptoma multiple skleroze'.

Najčitaniji članci