Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Muška "boljka": Probleme s prostatom ublažit će kopriva

Muška "boljka": Probleme s prostatom ublažit će kopriva
1

Kofein i alkohol i u malim količinama jako smetaju prostati, zbog toga ih zamijenite zelenim čajem, čajem od koprive i sokom od rajčice te grickajte bučine sjemenke

VIDEO

Muška spolna žlijezda s godinama je podložna upalama koje se prvi put javljaju između 20. i 40. godine života. Ne liječi li se prostatitis pravodobno ili se javlja usporedno s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kroničan oblik i trajati mjesecima ili se pojavljivati svako malo i narušavati kvalitetu života. 

Kod starijih muškaraca iznad 50. najčešće je dobroćudno povećanje prostate, a prvi simptomi se javljaju oko 45. godine. Prepoznat ćete ih po otežanome mokrenju ili osjećaju odgođenog početka mokrenja i nepotpunog pražnjenja mjehura. Pomozite si protuupalnim i antibakterijskim biljkama - listom koprive, plodom borovice, kamilicom, vrbovicom, brusnicom i trpucem. 

- Pokušajte tegobe ublažiti ekstraktom plodova patuljaste palme, koja može zaustaviti tjelesnu proizvodnju dihidrotestosterona, smanjujući pritom veličinu žlijezde. Korijen obične koprive (Urtica dioica) također je vrlo učinkovit kod prostatične hiperplazije, kao i njegove tinkture, a savjetuje se uzimati je barem mjesec dana - kaže fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec te dodaje da u održavanju zdravlja prostate pomažu ponajprije diuretske biljke koje potiču mokrenje poput preslice, breze, korijena maslačka, zečjeg trna, ljupčaca i sladića.

- Ostale biljke koje povoljno djeluju na prostatu su list peršina i kupine, kukuruzna svila i najbolje ih je pripravljati kao čaj. Muškarci, čak i oni koji nemaju problema s prostatom, trebali bi konzumirati i zeleni čaj - objašnjava nam Ksenija Krajina Pokupec.

- Mineral cink jedan je od najvažnijih minerala u tijelu. Ključan je za dobar imunitet, a kod povećane prostate doprinosi njezinu smanjenju, kao i stvaranju te većoj pokretljivosti spermija. Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom (kamenice, školjkaši, cjelovite žitarice, orašasti plodovi) - kaže nam aromaterapeut Saša Radulović. 

Kako krv donosi u sve naše stanice kisik i hranu, a odnosi otpadne tvari, vodu i ugljični dioksid, znači da će sa slabijom prokrvljenosti prostata dobiti nedovoljno kisika i hranjivih tvari, a time i ljekovitih tvari iz čajeva, voća, povrća. Zato se muškarcima ne preporučuje piti žestoka pića, kao ni kiselo vino, često jesti jake začine i ljute papričice.

Ne treba piti ni gazirane sokove, a ni cigaretama unositi nikotin jer sužava krvne žile, čime se smanjuje i cirkulacija. Neki liječnici preporučuju da izbjegavate sjediti na hladnom i predugo voziti bicikl.

Malo više pažnje posvetite i prehrani jer uz samo nekoliko novih namirnica i malo kontrole prirodno možete olakšati tegobe s prostatom.

- U jelovnik ubacite bučine koštice zbog cinka, koji onemogućuje enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona, a slično djeluju i sjemenke sezama. Lanene sjemenke važno je konzumirati zbog alfa linolenske kiseline i fitohormona lignana, koji ima antikancerogeno djelovanje. Ne zaboravite ni vitamin B6 iz banana, avokada, sušenog voća, špinata, pšeničnih klica - savjetuje Krajina Pokupec.

Thinkstock

Povećanje je povezano s hormonima

Dobroćudno povećanje prostate definira se kao “staračka bolest” jer se javlja nakon 45. godine. Potvrđena je povezanost hiperplazije s hormonskim promjenama koje prate dob muškarca. Hiperplazija pritom ne povećava rizik od karcinoma prostate.

Antibakterijska i protuupalna svojstva

  • Brokula na prostatu najpovoljnije djeluje kad se jede s rajčicom, a pokazala je snažna antikancerogena svojstva.
  • Ekstrakti korijena vrlo blagotvorno djeluju i kod hipertrofije prostate. Tinkturu pijte barem mjesec dana.
  • Kora drveta afričke šljive pomaže kod smanjivanja simptoma povećane prostate.
  • Vitamin B6 je prirodni blagi diuretik koje se preporučuje uzimati povremeno. Na dan svakako popijte 1,5 l tekućine.
  • Azijski ginseng ublažava simptome upale i povećane prostate. Koristite osušeni korijen.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj