Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

'Muška menopauza': Moj muž se preko noći promijenio. Bio je veseljak, a sad je bezvoljan

'Muška menopauza': Moj muž se preko noći promijenio. Bio je veseljak, a sad je bezvoljan

Andropauza je znak starenja muškarca, analogno procesu starenja kod žena s tom razlikom što menopauza kod žene postoji jasno vidljiv znak, čega kod muškaraca nema, objašnjava dr. Branislava Čilić

VIDEO

Promjene raspoloženja, letargija, gubitak libida, razdražljivost, nedostatak energije, gubitak mišićne mase, slaba koncentracija... To su samo neki od simptoma andropauze koju mnogi nazivaju 'muškom menopauzom', a najčešće se pojavljuje uslijed promjene u razini hormona nakon 50. godine života. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:47

Liz Stout iz Velike Britanije ispričala je kako je to izgledalo u slučaju njezinog supruga. Kaže kako je do promjena u njegovom raspoloženju i ponašanju došlo naglo - u jednom trenutku je jako dinamičan, sekundu kasnije strašno umoran, prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jo je je tada imao 53 godine. On jede zdravo, vježba redovito i nema poroka, osim možda pokoje čaše crnog vina. Ipak, činio se jako umornim, bio je uznemiren i zbunjen. Nekako kao da mu je bilo svega dosta - ispričala je i zapitala samu sebi je li joj suprug možda u 'muškoj menopauzi'.

Ljeti lubenicu jedite čim više: Dobra je za imunitet i bubrege
Ljeti lubenicu jedite čim više: Dobra je za imunitet i bubrege

Razgovarala je s prijateljicama i otkrila da su i one prošle sličnu stvar sa svojim partnerima. Počela je istraživati po internetu, čitati stručne časopise... Pročitala je da andropauza, osim spomenutih simptoma, može rezultirati i poteškoćama sa spavanjem, preraspodjelom masnoće u tijelu koja se počne više taložiti na trbuhu.

Iako, valja imati na umu da i velike količine hormona stresa znaju rezultirati smanjivanjem razine testosterona što u konačnici negativno utječe na razinu energije i libido. Liz se zapitala je li možda u tome problem.

- Kada smo se upoznali, pet godina prije tih promjena na njemu, njegova bezgranična energija bila je jedna od stvari koje su me privukle. On je bio jedan od najzabavnijih i najzanimljivijih ljudi koje sam ikada upoznala. Razlika od osam godina među nama nije mi smetala, ja sam imala 40, a on 48. Naše udvaranje bilo je uzburkano, a nakon šest mjeseci veze počeli smo živjeti zajedno, u miješanom blaženstvu naših četvero potomaka, moje dvoje djece i njegovo dvoje - prisjetila se.

Ispričala je i kako se počeo mijenjati. Krenulo je sa svakodnevnim pritužbama da se ne osjeća dobro, da je sav nikakav, a tako se nikada nije ponašao. Postalo mu je teško koncentrirati se na posao, a opustiti još teže. Pokušavao je ostati veseo, ali vidjelo se da mu je to borba. 

- Dala sam sve od sebe da podignem atmosferu. Oboje smo to pripisali zimskoj melankoliji, ali istina je bila daleko do toga. Živjeli smo drugačije nego prije, on više nije bio zabavan - kazala je.

Navečer su sve manje trčali i biciklirali, a sve više sjedili pred televizorom. Sve manje su se ljubili, a sve više svađali. Jo je počeo odlaziti na spavanje sve kasnije i kasnije, nije mogao spavati kako treba. Pripisali su to godinama, tome što su sve stariji. Zapravo, on nije želio previše razgovarati o razlogu za promjenu u ponašanju, no ona se nekako nije mogla pomiriti s time, nešto joj je tu bilo čudno. 

- Niti ja u početku nisam povezivala i prihvaćala simptome svoje menopauze u koju sam ušla prerano. ali s vremenom sam shvatila da je to tako. No Jo nije želio razgovarati o svojim hormonima - priča Liz.

Dodaje da su joj trebali tjedni da ga nagovori da potraži pomoć stručnjaka. Napokon ju je poslušao. Otišao je u kliniku Omniya u Londonu kod dr. Sohore Roked, liječnice opće prakse i stručnjakinje za muške hormone.

Liječnica je potvrdila da su njegove promjene u ponašanju tipične, da se s time susreće u poslu često.

- Moje ženske pacijentice su puno svjesnije onoga što se događa u njihovim tijelima i otvorenije su za razgovor o tim neizbježnim promjenama do kojih dolazi u srednjoj dobi. Većina muškaraca dođe me vidjeti tek kada simptomi postanu ozbiljan problem. To je frustrirajuće, jer što ranije izbalansiramo neravnotežu, to je vjerojatnije da ćemo to riješiti - rekla joj je liječnica.

Napomenula je kako mnogi muški pacijenti pristanu razgovarati o tome tek kada vide dokaze, rezultate ispitivanja koji pokazuju očiglednu vezu između medicinskih činjenica i njihovih simptoma.

Od Lizinog supruga je uzorak krvi kako bi izmjerila razinu testosterona te provjerila nedostaju li mu neki vitamini i minerali. Uzela je i uzorke sline u različitim dobima dana da bi provjerila razinu kortizola, hormona koji se oslobađa kada je čovjek pod stresom. 

- Višak kortizola može poremetiti razinu šećera u krvi, utjecati na crijevne bakterije i povećati krvni tlak. Ono što je najviše zabrinjavajuće je činjenica da kortizol može biti pokretačka sila za najozbiljnije bolesti - objasnila je dr. Roked.

Ispovijest oca čijem je djetetu dijagnosticiran rak: 'Prestala je hodati i vratila se puzanju'
Ispovijest oca čijem je djetetu dijagnosticiran rak: 'Prestala je hodati i vratila se puzanju'

Postalo je jasno što se točno događa kod njega

Dobra vijest bila je da mu je razina testosterona odlična za muškarca njegove dobi. Ali, rezultati analize sline pokazali su nezdravo visoku razinu hormona stresa koji poništava učinke testosterona u tijelu. Jo je tada priznao da je zaista pod velikim pritiskom svaki dan, razapet između posla i obiteljskih obveza, ali da ranije nije želio govoriti o tome, nije želio biti negativan.

- Posebno je visoka stopa stresa i anksioznosti kod muškaraca u kasnim 40-im i ranim 50-im godinama života. Ne razumijem zašto, ali mnogi od njih vjerojatno neće potražiti pomoć, čak niti od obitelji i bliskih prijatelja - nadovezao se dr. Paul McLaren, psihijatar u bolnici Priory Hayes Grove u Kentu.

Jo je od liječnice dobio pripravke koji su mu pomogli da vrati energiju, uključujući Omega-3 kapsule za smanjenje upale koja je već zahvaćala stanice i tkiva. Dobio je i vitamin D te neke minerale. Naime, analiza je pokazala da Jo ima i vrlo nisku razinu vitamina D koji je važan stimulans raspoloženja. Dobio je i vitamin B, još jedan vitalni pojačivač energije. Vitamin B pomaže stimulirati rad nadbubrežne žlijezde i proizvodnju hormona, a koja je bila pod negativnim utjecajem kortizola.

Hrvatska liječnica nam je pojasnila

Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba, objasnila nam je 'mušku menopauzu', ali i kako tijelo muškarca reagira na velike količine stresa, i kako si pomoći.

- Andropauza je znak starenja muškarca, analogno procesu starenja kod žena s tom razlikom što menopauza kod žene ima jasno vidljiv znak, a to je prestanak menstrualnog ciklusa - menopauza je sinonim za posljednju menstruaciju. Kod muškaraca nema tako vidljiv znak, ali starenje i smanjenje razine muških spolnih hormona - testosterona ima svoj učinak na  seksualni život - smanjenje libida, slabija erekcija, umor, promjene raspoloženja od razdražljivosti do potištenosti - objasnila nam je ova liječnica.

Dodala je kako se andropauza najčešće pojavljuje nakon 50. godine života, ali i ranije ako muškarac konzumira veće količine alkohola.

- Ali tu su i pušenje, stres, povećana razina glukoze u krvi, povišeni krvni tlak, povišena razina kolesterola u krvi - što su poznati rizični čimbenici za razvoj ateroskleroze. To je bolest krvnih žila koja ne zahvaća samo srce i centralni živčani sustav nego i sve krvne žile u tijelu uključujući i kavernozno tijelo penisa, čime se smanjuje spolna moć, a što je najčešće prvi znak ateroskleroze - kazala je.

Dodala je da je stres veliki problem.

- Stres je i u mlađoj dobi jedan od okidača sličnih poremećaja jer se u stresu luči puno hormona stresa - kortizola koji radi vazokonstrikciju krvnih žila i na taj način dolazi do slabije ishrane svih pogođenih tkiva koji u tom slučaju brže stare i oštećuju se. Na muškarcima su vidljive i promjene oblika tijela. Tako dolazi do centripetalnog taloženja masnog tkiva u području trbuha, a smanjuje se mišićna masa na rukama i nogama posebno ako se zbog zamora i bezvoljnosti tijelo ne kreće, ne bavi sportom i ne održava kondicija - objasnila je liječnica.

Skoro pao u nesvijest od šoka: 'Doktore, imam krv u mokraći'; Gospodine: Pa vi imate jajnike
Skoro pao u nesvijest od šoka: 'Doktore, imam krv u mokraći'; Gospodine: Pa vi imate jajnike

Naglasila je da u cijeloj situaciji muškarcima često najviše smeta - slabljenje libida. U tom slučaju može se, kaže, napraviti dijagnostika - mjerenje razine testosterona iz krvi, što se radi u jutarnjim satima (između 8 i 11 sati).

- Ukoliko je potrebno, to se nadomjesti testosteronskim kremama i sl. U tu svrhu se mogu koristiti i vitamin D3, omega 3 masne kiseline, selen, cink, vitamini grupe B, ili hrana bogata ovim sastojcima, ali manje je učinkovito od terapije testosteronom. Preporuka je živjeti zdravo, jesti voće i povrće u više obroka na dan te tjelesna aktivnost, bez cigareta i alkohola, i na taj način će organizam biti dulje mlad - kazala nam je Branislava Čilić dr.med.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru