Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Na prevaru začela drugo dijete i javila budućem ocu u poruci...

Na prevaru začela drugo dijete i javila budućem ocu u poruci...

Odmah sam pomislio da je uzela zamrznuti embrij koji je bio pohranjen u IVF klinici te ga je dala oploditi mojom spermom, a zatim prevarila doktore da sam dao svoj pristanak za implantaciju, rekao je Britanac

VIDEO

Poruka je stigla na Valentinovo, a vijest koja ljudima mijenja život bila je sažeta u jednu kratku rečenicu: 'Usput, trudna sam.' 

Malo takvih poruka, koje su obično razlog za slavlje i oduševljenje, mogu izazvati takvo zaprepaštenje i nevjericu. Činjenica da su se buduća majka i otac djeteta, od kojih se nitko ne smije javno identificirati zbog pravnih razloga, rastali devet mjeseci ranije, bio je samo dio problema.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06

Ono što je šokantno i uznemirujuće u cijeloj priči je način na koji je dijete začeto. 

- Prevarom, krivokletstvom i nemarnošću, u sustavu nereguliranih klinika koje djeluju poput Divljeg zapada - izjavio je otac djeteta.

Nakon što je primio poruku od svoje bivše, s kojom već ima sina začetog umjetnom oplodnjom, otac je rekao da mu je odmah bilo jasno da ta oplodnja nije mogla biti u potpunosti zakonita, nego da je u pitanju nekakva prevara. 

themoviedb.org

- Odmah sam pomislio da je uzela zamrznuti embrij koji je bio pohranjen u IVF klinici te ga je dala oploditi mojom spermom, a zatim prevarila doktore da sam dao svoj pristanak za implantaciju - kaže on.

Njegovo mišljenje nije moglo biti točnije, jer se kasnije pokazalo da je njegova bivša partnerica krivotvorila njegov potpis na obrascu za pristanak i prevarila je doktore u klinici IVF Hammersmith, u zapadnom Londonu, kako bi proveli postupak.

Muškarac je inače vlasnik poduzeća koje se bavi dizajnom i marketingom, bogat i u četrdesetima.

Za Daily Mail sada je ispričao sve o ovom nevjerojatnom događaju i danas sedmogodišnjoj kćeri, rođenoj u srpnju 2011. godine, koju je njegova bivša partnerica začela bez njegova znanja ili pristanka.

- Lijepa je i šarmantna, ali istina je da ja nemam duboku ili posebnu privrženost njoj i zbog toga se loše osjećam. Ona je dio moje obitelji, ali sve vezano za nju je drugačije i zbog toga mi je strašno teško. Stalno me podsjeća na bol koju mi ​​je donio taj neplanirani događaj njezina rođenja. Uvijek je tu - ispričao je. 

Žalila se na bolove pa joj dali antibiotik, a imala rak jajnika
Žalila se na bolove pa joj dali antibiotik, a imala rak jajnika

Otac, koji se od tada oženio i ima treće dijete sa svojom suprugom, priznaje da nema jednake osjećaje prema njoj i drugoj djeci. Postoji emocionalna blokada.

- Vjerojatno se pitate zašto ju financijski uzdržavam, zašto imam ikakvu vezu s njom? Ja sam povjerenik dobrotvorne ustanove koja pomaže napuštenoj djeci i moja dužnost je da za nju učinim što više mogu. Znam koje su posljedice nebrige roditelja prema vlastitoj djeci - rekao je.

On i majka djevojčice, učiteljica, upoznali su se 2005. godine i iako su brzo shvatili da nisu dobar par, mislili su da će dijete biti ljepilo koje će ih održati zajedno. 

- Mi nismo prvi par koji je napravio tu grešku i nećemo biti posljednji. Ona nije mogla prirodno začeti i na kraju su dobili dječaka zahvaljujući umjetnoj oplodnji. Ali rođenje je bilo tako strašno da je patila od post-traumatskog stresa. A naš odnos se u potpunosti raspao - tužno objašnjava.

Kaže da je osjećao 'šok, očaj i paniku', kad je saznao da je drugi put trudna.

- Moja bivša partnerica je bila jako ranjiva jer je očajnički željela dijete, a to ju je gurnulo preko ruba emocionalne stabilnosti, postala je nerealna i učinila nešto potpuno ludo. Ona je žrtva u ovom slučaju, kao i ja, jer klinika nije provjerila potpise na obrascu i iskoristila je njezinu ranjivost - rekao je.

Otac je tužio IVF Hammersmith (kliniku za umjetnu oplodnju) tražeći financijsku odštetu koja treba pokriti odgoj djevojčice - uključujući naknadu za privatno školovanje, skijanje i dadilju - ali suci na Žalbenom sudu prošlog su mjeseca presudili da je 'moralno neprihvatljivo' smatrati dijete, na koje treba gledati kao blagoslov, kao 'financijsku obvezu', a otac nije dobio nikakvu financijsku naknadu.

Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’
Pobijedila rak dojke: Rekla sam sebi ‘To je kao da imaš gripu’

Međutim, on se namjerava ponovno žaliti Vrhovnom sudu, ne samo kako bi financirao odgoj svoje kćeri, nego kako bi i pokušao povratiti dio od 6 i pol milijuna kuna (750.000 funti) koje je potrošio na sudske troškove.

U međuvremenu, kaže, osjeća se bolje jer je na sudu otkrio propuste i zloupotrebu klinike, kao i Uprave za humanu oplodnju i embriologiju (Human Fertilisation and Embryology Authority - HFEA).

- Dokazao sam da ove klinike rade kao na Divljem zapadu. Nisu provjerili potpis i zbog toga su prekršili ugovor. A činjenica je da HFEA, koja bi u teoriji trebala regulirati njihov rad i paziti na dobrobit korisnika usluge, to ne radi - objasnio je.

Rekao je da nakon suda, i svega što je napravio, HFEA nije učinila ništa kako bi zaštitila korisnike poliklinika, da čak nije ni provela formalnu istragu incidenta, a kamoli sankcionirala kliniku. 

- Da su ozbiljno shvatili moj slučaj, ne bih morao ići na sud. Uostalom, klinika je kršila medicinsku etiku i provodila postupak bez mog pristanka, a takva nepravda nije mogla samo tako proći - priča muškarac. 

Čovjek objašnjava da je do ovakvog propusta došlo zbog prve umjetne oplodnje, zahvaljujući kojoj danas imaju sina. Nakon puno pokušaja, u IVF Hammersmith su napokon uspješno izvršili umjetnu oplodnju te su potom njemu i partnerici ponudili zamrzavanje embrija i sperme u slučaju da požele još jedno dijete.

Čuvanje su im naplatili 2300 kuna (275 funti) godišnje, što muškarac nije smatrao problemom jer je mislio da se embriji i sperma neće koristiti bez njihovog pristanka. Činilo se da je to vrlo dobro vođen i siguran proces.

No rođenje sina nije riješilo probleme u njihovoj vezi i oni su se u svibnju 2010. rastali nakon pet godina veze. Nakon toga uslijedio je nevjerojatan i naporan mjesec u kojem je otac preko obiteljskog suda tražio pristup svom sinu.

Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta
Skrovišta gripe u vašem domu: Daljinski, kvaka, slavina, plahta

Na kraju im je dodijeljeno zajedničko skrbništvo, iako je to zapravo značilo da je mogao vidjeti svog sina svaki drugi vikend jer su živjeli predaleko da bi se mogao brinuti o njemu 50% vremena, rekao je. 

Kaže da je sina viđao isključivo po majčinim uvjetima. Slala mu je uvredljive poruke, za koje smatra da su posljedica postnatalne depresije kao i stresa potaknutog traumatičnim porođajem, a pregovaranje s njom je bilo poput hodanja u minskom polju. 

Upravo tijekom tih 'pregovora' mu je bivša partnerica poslala poruku u kojoj mu je objavila da je ponovo trudna. Tog 14. veljače 2011. godine, neobavezno mu je objavila svoju drugu trudnoću. U to vrijeme je muškarac već započeo vezu sa ženom s kojom je danas u braku i ima još jedno dijete.

- Kontaktirao sam IVF Hammersmith, koji me je preusmjerio na bolnicu Hammersmith jer je postupak tamo obavljen. Bilo je mnogo preusmjeravanja  i izbjegavanja, a onda su rekli da moram potpisati obrazac za pristanak prije nego što mogu vidjeti dosje moje bivše partnerice i dokaze, što je bilo smiješno jer je u pitanju medicinski postupak u kojem se smatra da su dva pacijenata - ispričao je.

Trebalo je još dvije godine prije nego što je dotični obrazac stvarno vidio, a jedna stvar je bila jasna: njegova bivša partnerica je krivotvorila njegov potpis

Forenzičko istraživanje je otkrilo je postoji ostatak olova ispod tinte potpisa, a stručna analiza potvrdila je krivotvorenje.

Njezina je motivacija bila jasna. Bila je prepuna hormona i očajna za djetetom, a pod takvim okolnostima ljudi rade stvari koje inače ne bi radili, podijelio je muškarac svoje mišljenje. 

Također se pokazalo da je klinika uzela pristojbu od 6750 kuna (800 funti) za umjetnu oplodnju prije nego što su vidjeli obrazac pristanka. Kad je osoblje shvatilo da on nije potpisao obrazac, žena se vratila kući, falsificirala potpis bivšeg partnera i sljedećeg dana vratila se kako bi se obavio postupak.

Muškarac kaže da nikad ne bi podnio tužbu na sudu da su klinika i HFEA ozbiljno shvatile njegovu tužbu.

- Ali, u klinici su inzistirali da je njegov potpis u redu. Njihov odgovor na ovakav incident je bio mlak i činilo se kao da im to uopće nije važno - objasnio je. 

On smatra da Poliklinika za umjetnu oplodnju IVF Hammersmith nije imala nikakav moralni kompas. Radi se samo o novcu. Jednom kada ste na pokretnoj traci IVF-a jako ju je teško zaustaviti jer želja za djetetom je na drugom mjestu samo u usporedbi s neuspješnom oplodnjom i smrću djeteta.

- Ne osjećam se krivim što sam podnio tužbu. Niti sam odlučio što ću reći svojoj kćeri o tome ako pita, prijeći ćemo taj most kad dođemo do njega - izjavio je muškarac. 

Znanstvenik izumio analizator daha za rano otkrivanje raka
Znanstvenik izumio analizator daha za rano otkrivanje raka

Danas klinike za umjetnu oplodnju u Velikoj Britaniji imaju puno stroža pravila te inzistiraju na tome da su oba partnera prisutna prije postupka implantacije embrija, a uz potpisane obrasce radi se i fotografska identifikacija,

U međuvremenu, IVF Hammersmith više ne djeluje pod okriljem NHS-a od prosinca 2016. godine.

Novinari Daily Maila su pokušali kontaktirati privatnu kliniku za umjetnu oplodnju kako bi i od njih dobili komentar ovog slučaja. Bilo je jako teško doći do glasnogovornika jer je klinika u međuvremenu postala podružnica 'Partnerstva za plodnost' i danas se zove  92 Harley Street.

- Mi smo u to vrijeme imali standardnu praksu koju je preporučivala industrija, a otkako se dogodio ovaj incident, prije gotovo deset godina, pojačali smo kontrolu prilikom umjetnih oplodnja kako se ovako nešto više nikad ne bi dogodilo - izjavila je Jude Fleming, glavna operativna službenica Partnerstva za plodnost.

Što to znači čovjeku koji je na prijevaru drugi put postao otac? Ništa, kaže on.

NEMOGUĆE VEZE: Ovi horoskopski znakovi nikad ne bi mogli biti zajedno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku