Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na što sve trebate paziti kada kupujete tenisice za hodanje

Na što sve trebate paziti kada kupujete tenisice za hodanje

Skup podologa je objasnio kako odabrati najbolje tenisice na temelju vašeg tipa stopala i razine aktivnosti. Evo što su ovi stručnjaci za stopala preporučili svima koji žele hodanje i dalje imati kao dio tjelovježbe

VIDEO

Hodanje je najpopularniji oblik vježbanja s milijunima ljudi koji šetnje nazivaju dijelom svoje redovite rutine vježbanja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

POGLEDAJTE VIDEO: Humanitarni maraton za tigrove

Pokretanje videa...

'U pedesetima sam, trčim maraton na 5.300 metara nad morem, u odijelu tigra od skoro tri metra' 01:04

Brojne prednosti hodanja čine hodanje poželjnim oblikom rekreacije: ne samo da vam redovite šetnje mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, već također mogu pomoći u rješavanju ili prevenciji srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka, pomoći u smanjenju šećera u krvi, može ojačati vaše kosti i mišiće i poboljšati cjelokupno raspoloženje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pristupačnost hodanja dio je onoga što ga čini omiljenim - sve što trebate su tenisice. No, imajte na umu: tenisice koje odaberete mogu diktirati utjecaj vaše šetnje na vaš cjelokupno, dugoročno zdravlje. 

Kućna pedikura: Top prirodni preprati za njegu stopala - od njege do uklanjanja smrada
Kućna pedikura: Top prirodni preprati za njegu stopala - od njege do uklanjanja smrada

Christopher Varacallo, liječnik sportske medicine u DuBoisu u Pennsylvaniji i bivši liječnik ženske košarkaške reprezentacije je rekao da 'početak s lijepom tenisicom koja podupire na pravim mjestima je bitna osnova za dugotrajno vježbanje bez ozljeda.' 

- Ako vas bole noge, sve će vas boljeti. Vidim mnoge pacijente s problemima donjeg dijela leđa, kuka, koljena i stopala koji se lako mogu riješiti kvalitetnom cipelom - Varacallo dodaje.

A kad su u pitanju potrebe vaših stopala doktor kaže da je svaki čovjek drugačiji. 

Ilustracije hodanja i šetnje

Skup podologa je objasnio kako odabrati najbolje tenisice na temelju vašeg tipa stopala i razine aktivnosti. Evo što su ovi stručnjaci za stopala preporučili svima koji žele hodanje i dalje imati kao dio tjelovježbe. 

Budući da su stopala i tijelo svake osobe jedinstveni, tenisica koja je dobra za vas možda neće biti dobra za nekog drugog. 

Kako odabrati najbolje tenisice za hodanje

Stabilnost

U tenisici u kojoj hodate se morate osjećati uravnoteženo.

- Čvrsti potplat s ravnim ili hibridnim zadnjim dijelom pomoći će stabilnosti cipele prilikom šetnji - objašnjava Robert Fridman, podijatar u Foot Associates u New Yorku.

Detoksikacija stopala: Je li ova praksa stvarnost ili samo mit?
Detoksikacija stopala: Je li ova praksa stvarnost ili samo mit?

Podrška luka

Jedinstveno za svaku osobu, vaši lukovi stopala moraju imati potporu, posebno dok povećavate svoju kilometražu. 

- Podrška za svod stopala omogućuje veću pokretljivost zgloba palca stopala i podržava pravilno hodanje - kaže Dawn Figlo, članica američkog odbora za podijatrijsku kirurgiju.

Veličina

Ako vam cipela nije ugodna, nemojte je kupiti. Ovo se može činiti zdravim razumom, ali mnogi će pojedinci pokušati gurnuti nogu u tenisicu koja je premala, bilo zato što im se jako sviđa (i ne mogu pronaći istu u svom broju) ili misle da će se cipela hodanjem rastegnuti. 

- Izmjerite stopalo, jer broj tenisice može varirati od brenda do brenda tenisice - kaže Miguel Cunha, osnivač Gotham Footcarea, vodeći podijatar, kirurg stopala i gležnja u New Yorku.

Još jedan profesionalni savjet? 

- Preporučujem da cipele uvijek kupujete na kraju dana, kada su vam stopala najviše natečena. Ako vam je na kraju dana ugodno u tim tenisicama, najvjerojatnije ćete se osjećati ugodno u njima tijekom cijelog dana - kaže Cunha

Prozračnost

Tenisica može imati sve što tražite, ali ako ne dopušta dovoljan protok zraka, vaše će stopalo vjerojatno biti znojno, dobit ćete žuljeve i sve u svemu će vam biti neugodna. 

Želite se riješiti viška kilograma na trbuhu? Ova vježba se često podcjenjuje, a učinkovita je
Želite se riješiti viška kilograma na trbuhu? Ova vježba se često podcjenjuje, a učinkovita je

- Potražite tenisice s gornjim dijelom od prozračne tkanine. To će također pomoći u suzbijanju vlage i neugodnih mirisa - kaže dr. Fridman.

Široki dio za prste

Udobnost je osobna, posebno kad je riječ o širini i obliku vašeg stopala. Ako imate velike nožne prste, uski kroj vam vjerojatno neće odgovarati. 

- Širi okvir tenisice spriječit će trljanje nožnih prstiju i smanjiti potencijal za dobivanje čukljeva, žuljeva i ostalih neugodnih bolova u stopalu - kaže dr. Figlo za MSN.

Sporiji hod iz godine u godinu u starijoj dobi može biti znak kognitivnog propadanja ljudi
Sporiji hod iz godine u godinu u starijoj dobi može biti znak kognitivnog propadanja ljudi

Točka savijanja tenisice

Točka savijanja cipele za hodanje je točka na kojoj se savija tijekom hodanja. 

- Za optimalnu udobnost, točka savijanja tenisice treba odgovarati točki savijanja vašeg stopala - kaže dr. Cunha. 

- Kada nije u ravnini s vašim stopalom, može uzrokovati probleme kao što su bol u svodu ili plantarni fasciitis. Točku savijanja tenisice možete provjeriti držeći je za petu i prema gore te pritiskujući prednji dio tenisice prema tlu. Točku u kojoj se cipela savija i stvara nabor je točka savijanja - objašnjava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje