Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na svježem zraku: Aktivnosti za baš sve - od 7 do 77 godina

Na svježem zraku: Aktivnosti za baš sve - od 7 do 77 godina

Chill&Grill nisu samo dobra zabava, fina klopa i osvježavajuća pića, nego i uživancija na zraku. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko aktivnosti zahvaljujući kojima ćete ostati fit i u formi vi, vaša obitelj i prijatelji

'Nova stvarnost' unijela je mnoge promjene u naš život, no jedno je sigurno – napokon nam je došlo proljeće, a s popuštanjem propisanih epidemioloških mjera sad je moguće opustiti se i provesti aktivno vrijeme u prirodi, u društvu nama dragih osoba.

Vrijeme provedeno na svježem zraku i uživanje u sunčanom danu te povratak aktivnostima koje su bitne za održavanje našeg zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog, esencijalno je za funkcioniranje nas kao individua, ali i za društvo u cjelini.

Svi smo mi biofili

Još početkom 1980-ih biolog sa Sveučilišta Harvard, Edward O. Wilson, prezentirao je teoriju nazvanu biofilija, koja kaže da ljude instinktivno privlači prirodno okruženje, a prema istraživanju znanstvenika provedenom 2019. godine u suradnji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Exeteru, Instituta za urbani razvoj Sveučilišta u Uppsali te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu, samo 120 minuta na tjedan provedenih u prirodi donosi mnogobrojne benefite za svakoga od nas, neovisno o našoj dobi ili fizičkoj spremi.

Vrijeme koje provedemo okruženi zelenilom dok upijamo zrake sunca povoljno djeluje na proizvodnju neophodnog vitamina D, ali i pridonosi našoj psihofizičkoj spremi – ne kaže se slučajno da je poželjno gledati u zelenilo i hodati bosonog po zemlji kako bismo se opustili. Dapače, sve nas to vraća našoj praiskonskoj povezanosti s prirodom.

U prirodu su svi pozvani doći

Osim što bake i djedovi napokon mogu prošetati s unucima (ipak ne zaboravljajući nositi maske), možemo se opustiti i zabaviti te tako osigurati sebi i svojim najmilijima maksimalnu korist koju nam daje boravak na otvorenome. 

Provoditi vrijeme na svježem zraku za djecu je od neobične važnosti. Osim što povoljno djeluje na njihovo zdravlje i psihomotorni razvoj, boravak u šumi razvija kreativnost i inteligenciju jer u prirodi djeca nesputano istražuju svoje okruženje, kreiraju svoje aktivnosti te tako stječu samopouzdanje. Također, boravkom u prirodi djeca se uče odgovornosti i razvijaju jedinstven osjećaj čuđenja prema flori i fauni, a istodobno usvajaju osjećaj važnosti brige o njima.

Odrasli, pak, svoje dragocjeno slobodno vrijeme rado provode daleko od gradske vreve i užurbanog načina života. U prirodi, parku, daleko od buke, možemo se slobodno opustiti, igrati šah s prijateljem, a možemo i samo gledati u beskrajne nebeske visine dok ležimo okruženi travkama i poljskim cvijećem. Naravno, ne zaboravite na dva metra razmaka.

4 ideje za relaksaciju – od 7 do 77

Donosimo vam prijedloge za opuštanje na otvorenome i vraćanje u psihofizičku formu, neovisno o vašoj fizičkoj dobi. Povratite osjećaj mentalnog spokoja i dopustite da vas priroda zavede.

1.    Vozite bicikl, rolajte, probajte skejtati
Sve navedeno dobri su načini povratka u željenu fizičku formu nakon dugog razdoblja provedenog u izolaciji. Ujedno imate priliku otkriti mjesta koja su do sada bila skrivena od vaših pogleda. Provozajte se u dobrom društvu i naučite neku novu vještinu, ako znate biciklirati, iskušajte se u vožnji skejta.

2.    Istočnjačke vještine koje hrane duh i tijelo
Mudrosti Istoka odavno je otkrio i prezaposlen i užurban Zapad. Vježbajte jogu, isprobajte nove položaje i asane te naučite pranayamu, drevnu tehniku disanja koja će vas opustiti i smiriti preopterećen um. Osim joge, tai chi je još jedna istočnjačka metoda relaksacije, disciplina koju možete izvoditi na zelenim površinama, kombinirajući umirujuće pokrete i tako balansirajući svoj duh i tijelo.

3.    Badminton ili bacanje frizbija? Zabavite se i potrošite koju kaloriju viška
Obje opcije savršene su za trošenje kalorija nakupljenih u vrijeme karantene. Slobodno potrčite za pernatom lopticom i razmašite svoju vještinu. Izazovi su tu da se prihvate, zar ne?

4.    Vježbe rastezanja
Ovaj tip tjelovježbe pogodan je za starije članove obitelji i pripadnike treće dobi. Obično je riječ o laganim vježbama te su dovoljni i mali koraci kako bi oni malo stariji održali fizičku snagu i razgibali tijelo. Napominjemo kako u Zagrebu, ali i u većini drugih gradova, postoje sprave za razgibavanje pogodne za starije osobe, a možda ste i vi često vidjeli poneku fit baku koja vježba poput curice, s osmijehom.  

Fizička aktivnost dio je mentalnog zdravlja. Kad se krećemo i vježbamo, ujedno jačamo imunitet i povećavamo proizvodnju serotonina, hormona sreće. Zbog toga iskoristite ove lijepe dane i ne brinite se – teška vremena će proći, a Majka Priroda uvijek će vam vratiti stostruko.

Ako ste propustili subotnji Chill&Grill, najbolje trenutke pogledajte ovdje i svakako nam se pridružite idućeg vikenda jer zabava i dobra atmosfera se nastavljaju...!
 

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGASTRO uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill MajstorVegetacoolinarika.comMesna industrija RavlićKTCPevex i Karlovačko.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise