Lifestyle

Komentari 2

Na tržištu postoje proizvodi za zaštitu od sunca sa SPF 100, no štite li nas oni doista više?

Na tržištu postoje proizvodi za zaštitu od sunca sa SPF 100, no štite li nas oni doista više?

Kreme za sunčanje s SPF-om iznad 30 uistinu samo sprječavaju apsorbiranje dodatnih 3 posto UV zraka u kožu, što obično nije vrijedno visokih cijena mnogih takvih proizvoda, kaže dr. Hollmig

- Danas imamo velik raspon faktora zaštite od sunca, od četiri pa čak do 100, a broj koji ćemo izabrati, naravno, ovisi o tipu naše kože. Iako faktor 100 ima uistinu visoku zaštitu, neće vas štititi nešto duže te smatram da daje lažni osjećaj zaštite - komentirala je dermatologica Michele Green iz New Yorka.

POGLEDAJTE VIDEO: Koža na suncu

Činjenica je da SPF 30 zapravo štiti od 97 % sunčevih zraka, dodaje liječnica Shari Sperling iz New Jerseya. Sve iznad toga štiti od onih preostalih 3 %.

- Bez obzira koristite li SPF 30 ili SPF 100, ipak morate ponovno nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata - upozorava Green za Oprah daily. 

Liječnice također ističu da kreme za sunčanje s SPF-om iznad 60 nerijetko imaju manje UVA zaštite, a to su sunčeve zrake odgovorne za starenje kože, hiperpigmentaciju i agresivniji rak kože.

- Proizvodi sa SPF 100 imaju vrlo visoku razinu aktivnih sastojaka za zaštitu od sunca, kao što je avobenzon, odnosno jedini topljivi UVA filter. Tu su i UVB filteri za koje američka 'Food and Drug Administration' ističe kako nije dokazano da su pretjerano učinkoviti - izjavio je kaže dr. Denis Dudley iz New Yorka.

'Važno je paziti na široki spektar djelovanja kreme za sunčanje'

- Neovisno o vrsti kreme, važno je paziti da su širokog spektra djelovanja. To znači da krema ima zaštitu od UVA i UVB zraka, sa SPF (faktorom zaštite od sunca) od najmanje 30 ili većim te da je otporna na vodu - dr. Tyler Hollmig, direktor dermatološke kirurgije na Medicinskom fakultetu pri Sveučilištu u Texasu Dell iz SAD-a.

Ovaj dermatolog kaže kako SPF 15 blokira oko 93 posti UV svjetla, dok SPF 30 blokira 97 posto. Napominje kako kreme sa zaštitnim faktorima većima od 30 zapravo blokiraju tih preostalih tri posto.

- Kreme za sunčanje s SPF-om iznad 30 uistinu samo sprječavaju apsorbiranje dodatnih 3 posto UV zraka u kožu, što obično nije vrijedno visokih cijena mnogih takvih proizvoda. Opće je pravilo, ne morate opljačkati banku da biste pronašli sjajnu kremu za sunčanje. Skupi proizvodi često daju bolji osjećaj kada se nanose na kožu, ali to ne znači da su bolji u upravljanju štetnim UV zrakama - pojašnjava dr. Hollmig.

Najčitaniji članci