Lifestyle

Komentari 0

Naglo zahlađenje prouzročuje probleme sa srcem i žilama

Naglo zahlađenje prouzročuje probleme sa srcem i žilama

Pad temperature veći od pet stupnjeva uzrokuje naglo sužavanje krvnih žila i povećava mogućnost nastajanja ugrušaka, osobito kod starijih i srčanih bolesnika

Česta izmjena hladnih i toplih fronti u kratkom vremenskom razdoblju mogu biti pogubne za zdravlje srca. Kad temperatura padne za 12°C broj pacijenata sa srčanim udarima se drastično povećava, utvrdila je studija provedena u Walesu. Budući da su velike promjene vremena postale obilježje klime proteklih godina, to postaje sve veći zdravstveni problem.

Liječnici objašnjavaju kako nagle promjene temperature uzrokuju sužavanje krvnih žila. Zbog toga se podiže krvni tlak i nastaju krvni ugrušci koji začepljuju žile koje vode do srca. Kardiolozi naglašavaju da hladno vrijeme smanjuje cirkulaciju u nogama i prstima te djeluje na proizvodnju hormona u tijelu. Najopasniji su nagli padovi temperature veći od 5 °C u kratkom vremenu.

Bolje je ostati u toplome domu

Srčanim udarima potaknutim hladnoćom najizloženiji su stariji od 75 godina, te srčani bolesnici svih dobi. Liječnici savjetuju uzimanje aspirina i ostanak kod kuće tijekom velike hladnoće. Ukoliko se ipak izlazi van, cirkulaciji će pomoći više širih slojeva tople odjeće.

Najčitaniji članci