Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najbolja hrana za doručak za svaku dob: Od 2. do 60. godine

Najbolja hrana za doručak za svaku dob: Od 2. do 60. godine
5

Doručak je jednako važan za bilo koju životnu fazu u kojoj se nalazite. Svaka dob zahtijeva različite hranjive tvari, od kalcija i željeza u djetinjstvu, do proteina i omega 3 masnih kiselina u starijim godinama

VIDEO

Bilo da rastete ili pokušavate održati mišićnu masu, dijetetičari preporučuju određene doručke za svaku životnu fazu u kojoj se nalazite. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom VIDEO

Svaka faza života zahtijeva fokus na različite hranjive tvari - od kalcija i željeza u djetinjstvu do proteina i omega 3 masnih kiselina u zlatnim godinama. 

8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu
8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu

Malo dijete (2 do 6 godina)

Mala su djeca poznata po tome što su izbirljiva u jelu i uživaju u ograničenom broju poznatih namirnica.

- To može uzrokovati neke probleme u probavi- kaže Sue-Ellen Anderson-Haynes, dijetetičarka. 

Pedijatri obično viđaju kako se roditelji djece ove dobne skupine najviše žale na zatvor, objasnila je Anderson-Haynes.

- Zapravo, zatvor je najčešća pritužba roditelja i pogađa oko 30% djece, predškolske i starije. Rješenje je više vlakana u poznatoj hrani, poput vafla bogatih vlaknima i voća - predlaže ona.

Nutricionistica Marissa Meshulam ponudila je još jedno rješenje za izbirljivu malu djecu za doručkom - a to je zabavan tanjur za užinu. Narežite jaje na komade veličine zalogaja, narežite tost na trakice, namažite malo avokada i dodajte malo voća za uravnotežen i raznolik doručak.

- Jaje i avokado osiguravaju zdrave masti za razvoj mozga, voće daje neke antioksidanse, a tost daje malo vlakana i ugljikohidrata za energiju - objašnjava Meshulam, dodajući i kako jaje također sadrži vitamin D i željezo, koji su važni za razvoj kostiju i mišića.

Školska dob (12 i manje)

Za ovo razdoblje ključni su kalcij i vitamin D, a djeca ne unose uvijek dovoljne količine neophodne za razvoj kostiju i jake zube, pokazalo je nekoliko studija.

- Važno je stvarati zalihe kalcija dok je dijete malo jer kad postanete stariji, apsorpcija kalcija se smanjuje - upozorila je Anderson-Haynes.

Jedan jednostavan način da osigurate da dijete dobiva dovoljno kalcija i vitamina D je smoothie.

Kombinirajte voće za ugljikohidrate i slatkoću, maslac od orašastih plodova, sjemenke ili orašaste plodove za masnoću i sitost, i jogurt ili mlijeko, biljno ili mliječno, za proteine ​​i kalcij, predlaže Anderson-Haynes i Meshulam.

- Možete čak ušuljati u napitak i malo povrća poput špinata za dodatnu hranjivost koju neće osjetiti - dodaje Meshulam. 

Ako birate alternativno mlijeko, potražite ono obogaćeno kalcijem i vitaminom D, jer nisu sva jednaka.

- Jedna šalica mlijeka ili sojinog mlijeka daje 200 mg kalcija - rekao je Anderson-Haynes, što je 20% preporučenog dnevnog unosa jer se 1000 mg dnevno preporučuje za djecu ove dobne skupine. 

Tinejdžeri (od 13 do 17 godina)

Tinejdžerski dani i pretrpani rasporedi mogu otežati dobivanje dovoljno 'goriva' za svoje pretrpane obaveze.

- Jaja, kobasice, slanina i tost mogli bi biti zasitan i dobar pokretač koji će tinejdžerima dati snagu tijekom dana - kaže Meshulam.

Željezo je važno za tinejdžerice koje imaju menstruaciju, a proteini su važni za rastuće mišiće.

- Kruh im daje ugljikohidrate pune vlakana za njihove razne aktivnosti. Dodajte malo voća za još vlakana i antioksidanse. Uzimanje odgovarajućih količina željeza ključno je u ovoj fazi i za dječake i za djevojčice. Grah je izvrstan izvor - ističe stručnjakinja.

Spriječite ljetne crijevne viroze: Simptomi su mučnina i vrućica
Spriječite ljetne crijevne viroze: Simptomi su mučnina i vrućica

Mladi odrasli (od 18 do 30 godina)

Mlade odrasle osobe često se bore da nešto pojedu za doručak. I dok to nije najvažniji obrok u danu, ključno je posvetiti mu pažnju.

- Prisjećanje na osnovno pravilo da je 'sve bolje nego ništa' može pomoći nekim pojedincima da se posvete redovitom doručku kako bi im mozak i tijelo funkcionirali - rekla je dijetetičarka Barb Ruhs.

Ako je vrijeme problem, isprobajte jednu od mnogih opcija u pokretu kao što su granola pločice, instant zobene kaše ili već smrznuti smoothieji.

- Ako se želite više usredotočiti na prehranu, preporučujem barem dvije skupine namirnica, kruh od cjelovitih žitarica i svježi proizvodi kao što je avokado te grčki jogurt, donosno mliječni proizvodi sa svježim voćem ili jaja i žitarice - savjetuje Ruhs.

Većina odraslih ne konzumira dovoljno kalcija i vitamina D, koji ne služe samo za izgradnju kostiju i zubi. 

- Kalcij je važan za metabolizam kostiju, živce i endokrinu podršku, dok je vitamin D važan za apsorpciju kalcija - ističe nutricionistica Kimberly Rose-Francis.

Imajući to na umu, opcije poput parfea s grčkim jogurtom, tosta sa svježim sirom s lososom ili smoothieja od banane s 2% mlijeka mogle bi opskrbiti potrebe za kalcijem i vitaminom D.

Srednja dob (40 do 60 godina)

Vjerojatno ne jedete dovoljno vlakana, jer mnogi se ne pridržavaju preporučenih prehrambenih unosa ovih tvari.

Rose-Francis ističe da ovo možete pojačati za doručak cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem.

- Omlet pun povrća, palačinke od cjelovitih žitarica i zobene pahuljice su opcije pune vlakana za doručak - rekla je Rose-Francis. Vlakna su neophodna za zdravu probavu i potiču dobre crijevne mikrobe.

Seniori (60 i više godina)

Unos dovoljno proteina ključan je u ovoj fazi kako bi se očuvala mišićna masa, koja prirodno opada sa starenjem.

- Kajgana i proteinski shakeovi koji sadrže najmanje 16 grama proteina dobra su opcija za doručak za starije - rekla je Rose-Francis.

Hrana bogata proteinima, koja se lako žvače, može pomoći u očuvanju snage i mišićne mase. 

Budući da apetit opada u ovoj fazi života, važno je osigurati da jedete dovoljno. Poticanje moždanih funkcija također mora biti na umu u ovoj fazi života, što znači da biste se trebali usredotočiti na unos omega-3 masnih kiselina jedući orašaste plodove i sjemenke te proizvode bogate antioksidansima poput bobičastog voća, za koje se pokazalo da pomažu u sprječavanju kognitivnog pada.

- Smrznuto bobičasto voće lako je držati pri ruci, a sjajna je rutina svakodnevno dodavati šaku bobičastog voća u obrok od cjelovitog zrna žitarica, odnosno zobenih pahuljica koje jačaju mozak kako bi se održalo pamćenje i prehrana obogatila snažnim antioksidansima - savjetuje Ruhs.

Ona također predlaže slani doručak s lososom, koji sadrži omega-3 masne kiseline, vitamin D, selen, željezo i antioksidanse, donosi HuffPost.

Ovim trikom 'prevarite' tijelo da vas ne traži stalno slatko
Ovim trikom 'prevarite' tijelo da vas ne traži stalno slatko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku