Lifestyle

Komentari 2

Najbolje staze za bicikliranje i upoznavanje kraja na 2 kotača

Najbolje staze za bicikliranje i upoznavanje kraja na 2 kotača

Istra nudi laganije i teže varijante brdskog biciklizma, okolica Splita obiluje biciklističkim stazama, a Hvar i Brač najbolje se upoznaje vozeći se na dva kotača

Na dva kotača po Istri

Bicikl sve više postaje jedno od najpopularnijih ne motoriziranih prijevoznih sredstava. Kombinacija prijevoznog sredstva koje ne zagađuje okoliš i prekrasnih staza u Hrvatskoj učiniti će vaš odmor idealnim. U Istri članovi MTB klubova održavaju  downhill staza u Buzetu na kojoj postoji laganija i teža varijanta. Znači, za svakoga po nešto. Osim downhilla mogu se dogovoriti i XC vožnje. Zainteresirani se mogu javiti klubu BK Buzet na bk.buzet@gmail.com

www.ciklomanija.hr

TEL 1: 0915283028, 098 249314

U središnjoj Istri nema staza za downhill ali ima veliki broj staza za XC tj cross country. Vjerujemo da kad pomislite na vožnju biciklom po Hrvatskoj pomislite na uvjete kakve pruža istarsko područje. Svi zainteresirani najbolje informacije dobiti će ako se jave klubu MTB Istra Pazin na eujcic@globalnet.hr, 091/254-5226

U Premanturi, postoji  nekoliko staza za XC te kratkih stazica za freeride i downhill. Na tom terenu najaktivniji je  klub KBBXS Adrenalina na:

adrenalina@adrenalina.hr

098 701821; 091 5210028; 091 2049655

www.adrenalina.hr

Osvježenje u Gorskom kotaru

Ako baš niste neki ljubitelj morskih gužvi i nemate namjeru osjetiti sol na koži, Gorski kotar sa svojim stazama, vidikovcima i mogućnošću osvježenja u jezerima vaš je idealan izbor. Informacije o stazama možete dobiti na  051 835 163 za područje Fužina, a na 051 821 042 za Čabarski kraj. 

Intimna staza koja polazi s morske obale iz Novog Vinodolskog te se diže prema Gorskom kotaru u pravcu najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske - Begovog Razdolja, dužene 45,5 km ne ostavlja nikoga ravnodušnim, pa neće ni vas, a informacije možete zatražiti na info: 051 244 306

Čari Velebita i "bijelih puteva"

Užitak vožnje možete osjetiti i na Velebitu. Jedna od idealnih staza je ona koja kreće od Baških Oštarija, prvim dijelom asfaltom, prema Ravnom Dabru, odakle se nastavlja bijelim putem u unutrašnjost Velebita. Prilikom odabira staza na Velebitu, obavezno se treba raspitati o stanju „bijelih puteva“ i ponijeti karte jer na tom terenu zbog aktivnosti Hrvatskih šuma i otvaranja novih putova vrlo lako možete skrenuti u pogrešnom smjeru. 

Putevima dalmatinskih planina...

U Dalmaciji se može voziti downhill na nekoliko staza, a za cross country dalmatinske planine pružaju idealne kombinacije. Ukoliko ste u blizini Splita, a ne smeta vam visoka ljetna temperatura proći ćete tzv. protupožarni put koji se proteže južnom stranom Kozjaka od Rupotina do prijevoja Malačka i cijelom dionicom uživati u pogledu na Split i Kaštelanski kanal sa svih 7 Kaštela.

Jedna od omiljenih staza, splitskog biciklističkog kluba Timun, je ona oko Poljičke planine, staza počinje iz centra Tugara, mjesta udaljenog od Splita desetak kilometara, vodi na prijevoj kod crkvice Gospe od sniga, odakle se možete sjuriti na kupanje na Omišku plažu ili nastaviti bijelim putem natrag put Splita do Podstrane. 

Žrnovnica je zelena oaza protkana tradicijom nadomak Splita, a ove godine 13. kolovoza biciklisti Timuna oragniziraju prvu po redu i jedinu biciklijadu do zvijezda i to amatersku.  Ima prigodan naziv, srdačne domaćine, Mosor u pozadini i Zvjezdano selo za cilj. Ruta je duga kratkih 14 km, uglavnom makadamskih, ali tu je gotovo 800 metara visinske razlike i dobu godine pripadajući klimatski uvjeti. Pridružite im se, a sve o utrci i stazama oko Splita informacije će vam rado dati biciklisti Timuna na bktimun@gmail.com, mob 0912500775

www.facebook.com/bktimun

www.bktimun.hr

Za one koji ipak žele više adrenalina, biciklisti splitskog Krša pokazati će vam nedavno uređene staze u okolici Hrvaca, ali za tu stazu trebate ipak više informacija nego vam ih mi želimo dati, pa se svi zainteresirani se mogu javiti BK Krš na:

klub.krs@gmail.com

091/5600-287

Otoci se najbolje upoznaju biciklom

Jadranski otoci, neiskorištenih biciklističkih mogućnosti, mogli bi postati prava biciklistička meka. Jedan od otoka koji ima uređene staze je Hvar, a sve informacije možete pronaći na www.tzhvar.hr/hr/cikloturisticke_rute.

Ipak ako idete na Hvar ili koji drugi dalmatinski otok, ponesite rezervne gume jer ćete ih tamo teško naći za kupiti. 

Najbolji način za razgledati Brač, otok sa svojim starim putovima pruža bicikl. Uživati ćete u vožnji kroz netaknute predjele, među stablima maslina i kroz stara bračka naselja. Nemojte propustiti pogledati Ložišća s jednim od najljepših zvonika, rad Ivana Rendića i osjetiti duh pravi mediterana na trgu ispred crkve. 

Ako ste većih ambicija, sjurite se s Vidove gore do pustinje Blaća. Informacije zatražite na www.aldura-sport.hr.  

Članak napisan u suradnji s Adventure-sport.net

Najčitaniji članci