Lifestyle

Komentari 1

Najbolji iz Hrvatske i Slovenije: 'Salon pjenušavih vina Zagreb'

Najbolji iz Hrvatske i Slovenije: 'Salon pjenušavih vina Zagreb'

Poruka i cilj salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti te - podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, zbog čega su otvorene i edukativne radionice

U petak, 31.1. održat će se 4. Salon pjenušavih vina Zagreb, u hotelu Dubrovnik od 15 do 21 h. Zagrebački je salon inače i prvi u mreži »Salon of Sparkling Wines«, koji će na uniformiranim mjestima predstaviti najbolje hrvatske i slovenske, te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušavih vina. Ovogodišnji salon okuplja dosada najveći broj izlagača - njih čak 45. 

Poruka i cilj salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti te - podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, a radionice su besplatne.

Inače, prošli je mjesec ususret Salonu po prvi put u Zagrebu održano međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom. Na ocjenjivanju je bilo preko 90 uzoraka pjenušavih vina, a ocjenjivalo ih je 16 stručnih ocjenjivača iz regije, u dvije komisije.

Predsjednica komisije s hrvatske strane je bila enologinja Ivana Nemet, a sa slovenske enolog Dušan Brejc. U kategoriji bijelih pjenušavih vina najbolje je ocijenjen Prestige extra brut Istenič, nakon njega Muscat Vina Kauran i Istenič No.1.

U kategoriji ružičastih vina najbolje je ocijenjen Petračev Bregh rosé, pa Vipava Penina rosé i Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola.

Sve rezultate možete pronaći na https://www.salonofsparklingwines.eu/competition.

Poruka i cilj salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti te - podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Zato je do samog održavanja Salona organizirano i nekoliko najavnih edukativnih događanja - sljubljivanje čvaraka i pjenušaca na Vuglec bregu, Sparkling Friday - mali ženski razgovori uz pjenušce u trgovini Durance i radionica za foodie novinare: Kruh & vino u zagrebačkom restoranu Noel.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci