U kuharici "Sve za 15 minuta" kuhar otkriva kako pripremiti slasna jela za samo 15 minuta. Naučite pripremiti zlatnu piletinu, govedinu sa salatom i janjeće okruglice
Naučite brzo i slasno kuhati uz Jamie Olivera za samo 15 min
Zlatna piletina/pirjano zeleno povrće & zapečeni krumpir
za 4 osobe/666 kalorija
Zapečeni krumpir
- 800 g krumpira
- 3 luka
- maslinovo ulje
- 1 kocka pileće juhe
- ½ svežnja svježe kadulje
- 100 ml manje masnog vrhnja
- 30 g parmezana
Piletina
- 4 × 120 g pilećih prsa bez kože
- par grančica svježeg ružmarina
- 2 kriške prošarane dimljene slanine
Zelenje
- 200 g mladog poriluka
- 200 g mladog špinata
- 200 g zamrznutoga graška
Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Roštilj u pećnici na visoku temperaturu • Multipraktik (oštrica za tanke ploške) • Srednje velik lonac s poklopcem, jak plamen Zapečeni krumpir • Veliki, duboki lim za pečenje, jak plamen • Velika tava, srednje jak plamen
Počnite kuhati
U multipraktiku krumpire narežite na tanke ploške, prebacite ih u srednje velik lonac, prelijte kipućom vodom i poklopite. Oljuštite luk, nasjeckajte ga u multipraktiku, prebacite ga u lim za pečenje s 2 žlice ulja, dodajte izmrvljenu kocku juhe, sol i papar.
Natrgajte listove kadulje, redovito miješajte, dodajte mrvicu vode ako se luk počne primati za dno. Na velikom komadu papira za pečenje piletinu pomiješajte sa solju, paprom i listićima ružmarina, preklopite papir, pa valjkom za tijesto istucite i spljoštite piletinu na debljinu od 1,5 cm. Stavite je u tavu s 1 žlicom ulja, okrenite nakon 3 ili 4 minute i pecite dok ne poprimi lijepu boju.
Krumpire pošteno ocijedite, prebacite u lim s lukom, promiješajte i raširite po limu. Prelijte ih vrhnjem i pospite naribanim parmezanom, pa lim stavite pod roštilj, na gornju rešetku u pećnici. Poriluk prerežite po duljini, isperite pod mlazom vode i tanko narežite. Stavite ga u prazan lonac, ulijte 1 žlicu ulja, lonac stavite na jak plamen i često miješajte. Tanko narežite slaninu, dodajte je piletini u tavi, redovito miješajte.
Poriluku primiješajte špinat i grašak, kad špinat povene, a grašak omekša prebacite ih na dasku ili pladanj, a na zelenje složite piletinu i slaninu.
Poslužite uz zapečeni krumpir.
Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete naručiti na Mondo.hr.
Azijska govedina na naglo/najbolja salata s rezancima & preljev s đumbirom
za 4 osobe/585 kalorija
Salata
- 50 g indijskih oraščića (cashew)
- 1 žlica sjemenki suncokreta
- 200 g tankih rižinih rezanaca
- 1 glavica zelene salate (rimske)
- 1 velika mrkva
- 1 svežanj rotkvica
- ½ krastavca
- 1 veliki svežanj svježeg korijandra
- 3 mlada luka
- 1 košarica potočarke
- 1 paketić izdanaka alfalfe
Odrezak
- 1 odrezak od hrpta (ramstek) od 450 g, ukloniti masnoću
- 2 žličice kineske mješavine pet začina
- maslinovo ulje
Preljev
- 105 g ukiseljenog đumbira
- 2 limete
- 1 žlica ribljeg umaka
- 1 žlica manje slanog sojinog umaka
- 1 žlica sezamovog ulja
- ½ svježeg crvenog čilija
Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Velika tava, jak plamen
Počnite kuhati
Uz stalno miješanje dok ne požute u tavi prepržite oraščiće, sjemenke sezama i suncokreta, stavite ih u zdjelu, tavu vratite na plamen, plamen pojačajte. Rezance i prstohvat soli stavite u drugu zdjelu, prelijte ih kipućom vodom.
Odrezak natrljajte solju, paprom i mješavinom začina, stavite ga u tavu s 1 žlicom maslinovog ulja, okrećite ga svake minute dok ne bude pečen po vašem ukusu. U drugoj zdjeli izmiješajte ukiseljeni đumbir i sok u kojem se nalazi, sok 1 do 2 limeta, riblji i sojin umak i sezamovo ulje, dodajte još i sitno nasjeckani čili.
Očistite salatu, razdvojite listove, sve veće listove narežite na rezance, pa sve raširite po kakvoj velikoj dasci. Na salatu krupno naribajte oguljenu mrkvu. Rotkvice prepolovite, krastavac krupno narežite, kao i listove korijandra, očistite i tanko narežite mladi luk. Svo povrće složite na hrpu na dasci, pospite ga još i potočarkom i izdancima alfalfe. Ocijedite rezance, isplahnite ih i ponovo ocijedite, pa ih prebacite na dasku.
Pečeni odrezak stavite na dasku da odstoji, zatim ga tanko narežite i stavite povrh salate, te sve još prelijte sokom iscurjelim iz mesa. Sve pospite preprženim sjemenkama i poslužite s preljevom i preostalim kriškama limete.
Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete naručiti na Mondo.hr.
Janjeće okruglice/nasjeckana salata & jogurt s harissom
za 4 osobe/687 kalorija
Mesne okruglice
- 400 g nemasne mljevene janjetine
- 1 puna žličica garam masale
- maslinovo ulje
- 1 prstohvat šafrana
- ½-1 svježi crveni čili
- 2 mlada luka
- ½ svežnja svježeg korijandra
- 2 režnja češnjaka
- limenka od 400 g slanutka
- 350 g pasate od rajčice
Salata
- ½ krastavca
- 2 manje glavice lisnate zelene salate (little gem)
- 1 svežanj rotkvica
- 2 zrele rajčice1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 limun
Za poslužiti
- 1 puna žličica ljutog umaka od čilija
- harissa
- 4 pune žlice nemasnog jogurta
- 8 malih integralnih tortilla
- 1 naranča
Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Velika tava, srednje jak plamen • Velik lonac s poklopcem, srednje jak plamen
Počnite kuhati
Mljeveno meso stavite u zdjelu, pomiješajte ga sa solju, paprom i garam masalom. Razdijelite ga na 4 dijela, pa od svakog dijela mokrim rukama oblikujte 4 okruglice, odmah ih stavite u tavu s 1 žlicom maslinovog ulja.
Neprekidno ih okrećite dok se sa svih strana ravnomjerno ne ispeku. Šafran stavite u šalicu, prelijte ga kipućom vodom i ostavite da se namače. Sitno narežite čili, očišćeni mladi luk i stabljike korijandra (listove sačuvajte), stavite ih u veliki lonac s 1 žlicom maslinovog ulja, protisnite i neoljušteni režanj češnjaka.
Sve pirjajte 40 sekundi, dodajte šafran i vodu u kojoj se namakao, ocijeđeni slanutak i pasatu, lonac poklopite, pričekajte da sve zakuha. U kakvoj zdjelici jogurt pomiješajte s harissom.
Na dasci krupno nasjeckajte svo povrće za salatu. Dodajte mu ekstradjevičankog maslinovog ulja i limunov sok, pa po ukusu posolite i popaprite. Umak po potrebi malo razrijedite mrvicom vode, pa ga ulijte u tavu s okruglicama. Tortille stavite u mikrovalnu na 45 sekundi (800 W).
Sve poslužite s kriškama naranče i posuto listićima korijandra.
Kuharicu "Sve za 15 minuta"možete naručiti na Mondo.hr.
Photography (C) 2013, Jamie Oliver Enterprises Limited, Photography: David Loftus