Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najljepše planinarenje skriva se u šumama Gorskog Kotara

Najljepše planinarenje skriva se u šumama Gorskog Kotara
4

Nad zelenim Goranskim šumama izdiže se i masiv nacionalnog parka Risnjak. Fantastičan pogled s 1528 m nadmorske visine ostat će vam u dugom sjećanju

VIDEO

Iako vam se na visokim ljetnim temperaturama ideja o ikakvom kretanju čini nemogućom, danas sve veći broj ljudi, bježeći od gužvi i izležavanja na suncu osvježenje nalazi u planinama i planinskim krajevima. Iako naše planine nisu Alpe pokrivene snijegom, a naš najviši vrh Dinara visok je svega 1831 metar, ipak sa svakim metrom u visinu, temperatura je niža. Dalmatinske planine sa suncu izloženim usponima možda nisu najbolja ideja i osvajanje njihovih vrhova često završi akcijom Gorske službe spašavanja, međutim, šume i planine Gorskog kotara, kao i dijelovi Velebita pružaju dovoljno svježine i ljepote za ugodan godišnji odmor. 

Gorski Kotar, naša zelena oaza s bistrim jezerima, izvorima, rijekama, hladom stoljetnih šuma pružiti će vam priliku sasvim drugačijeg odmora, aktivnog danju s mirnim snom noću. 

Jedna od najljepših planinarskih staza Gorskog kotara, Mrkopaljski planinarski put pruža vam pogled na sve ljepote ovog kraja, vodi od Mrkoplja preko Bijelih i Samarskih stijena, strogog prirodnog rezervata, jedinstvenog kraškog fenomena. 

Ako ste početnik, neiskusan u planinarskim pohodima, savjetujemo vam da sa obilaskom stijena pričekate, međutim i sam doživljaj šetnje kroz ugodnu šumsku hladovinu do Ratkovog skloništa, planinarskog skloništa sagrađenog u samoj stijeni potvrdit će vaš dobar odabir. 

Nad zelenim Goranskim šumama izdiže se i masiv nacionalnog parka Risnjak. Vidici koji se s 1528 metara nadmorske visine pružaju prema Kvarneru, Alpskim vrhuncima i Istarskom poluotoku ostat će vam u dugom sjećanju.  

Spoj šume i rijeke, idealna je kombinacija, a takvu nam pruža staza koja vodi od sela Razloge do izvora Kupe, rijeke u koju će te se zaljubiti na prvi pogled. Izvire ispod strme gavranove stijene iz dna 50 metara širokog jezera, fascinantnih boja. A kad ste već u tim krajevima, iskoristite dan za posjet Vražjem prolazu, kanjonu dugom 1800 metara, na mjestima širokom jedva 2 metra. Polazišna točka za ovaj prirodni rezervat je grad Skrad. 

Ako ste dobre kondicije i avanturističkog duha, posjedujete znanja o preživljavanju, višednevna tura velebitskom, Premužićevom stazom napunit će vaše baterije za radni period koji vas čeka nakon odmora. Staza je duga 57 kilometara, polazište joj je na Zavižanu, a krajnja točka na Baškim oštarijama. Nazvana je po znamenitom graditelju velebitskih staza Anti Premužiću, a gradili su je stanovnici podvelebitskih područja. Pruža pristup u najljepše i do gradnje staze, najnepristupačnije dijelove Velebita. 

Sve staze hrvatskih planina održavaju planinarska društva i klubovi Hrvatskog planinarskog saveza. 

Svako kretanje planinama može biti potencijalno opasno, stoga vam preporučujemo da prije obilaska kontaktirate planinarski klub s tog područja i zatražite pomoć njihovih vodiča. Popis svih planinarskih društava možete naći na stranicama saveza www.plsavez.hr/hps/članice

Osim toga, da bi vaši sljedeći aktivni odmori bili sigurniji, a vi opušteniji i pripravniji na uvjete u planinama, klubovi organiziraju i Opće planinarske škole. U općoj planinarskoj školi polaznici kroz predavanja, izlete i druženja stječu osnovna znanja o planinama i planinarenju. Škola je korisna svima koji žele naučiti nešto više o sigurnom planinarenju, a pokriva niz zanimljivih tema, uključujući pripreme za odlazak u planinu, opremu, boravak i kretanje u planini, meteorologiju, opasnosti u planinama, prvu pomoć i gorsko spašavanje.

Trenutno su u najavi dvije planinarske škole, u Splitu u organizaciji Planinarskog kluba Split, www.pksplit.hr, informacije na telefon 098 361 698, i u Zagrebu u organizaciji Planinarskog društva Sveučilišta 'Velebit' , www.pdsvelebit.hr/, informacije: 098 968 4641.

Ne čekajte, uvedite novi smisao u vaš godišnji odmor, ali i u vaš život, otkrijte aktivan odmor na visini. 

Članak je napisan u suradnji s portalom Adventure-sport.net

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa