Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Najljepše vrijeme: Kad je obitelj na okupu za stolom iskoristite ga za povezivanje i uspomene

Najljepše vrijeme:  Kad je obitelj na okupu za stolom  iskoristite ga za povezivanje i uspomene
3

Tijekom uobičajenog tjedna većina obitelji ima maksimalno 16 prilika da pojedu zajednički obrok, a evo što on znači za sve - osobito one najmanje te kako maksimalno iskoristiti to vrijeme

VIDEO

Svi znamo da bi obitelji trebale jesti zajedno, ali ponekad je teško naći vremena. Čini se da vam posao, škola, sportske prakse i druge obveze smetaju. No studije pokazuju da su obitelji koje zajedno večeraju kod kuće sretnije i zdravije. Bilo da se obiteljsko jelo događa svake večeri ili samo jednom tjedno, ujutro prije škole ili kasno navečer, važno je iskoristiti bilo koju priliku koja ima za nahraniti um, dušu i želudac svih za stolom.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kvalitetniju prehranu

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

Uz ove ideje pokušajte naučite kako bolje planirati obiteljske obroke te održati zdrave navike, poticati značajne razgovore i ukloniti stresa s obiteljskog stola.

Ključ je zajedništvo - a ne vrijeme

Zašto je važno imati dobar plan i provesti ga u djelo? Istraživanja pokazuju da u zapadnim zemljama svijeta oko 70 posto obroka konzumira se izvan kuće, a oko 20 posto jede se u automobilu. Otprilike polovica obitelji rijetko zajedno sjeda večerati - što je svakako zabrinjavajuće, piše NY Times.

Desetljeća istraživanja pokazala su da djeca koja kod kuće redovito večeraju s obitelji boljeg zdravstvenog stanja, ali i općenito zadovoljnija. Kada djeca jedu s roditeljima, veća je vjerojatnost da:

  • Jedu više voća i povrća i piju manje gaziranih sokova
  • Niže su stope pretilosti kod djece i kod odraslih
  • Imaju veće samopouzdanje i optimističan pogled na svijet
  • Pozitivniju predodžbu o svom izgledu i manju vjerojatnost poremećaja prehrane
  • Bolje ocjene te vokabular

Odaberite obrok

Obiteljski objed

Određivanjem obroka kojeg ćete zajedno jesti imat ćete više šansi za stolom se jače povezati kao obitelj.  Tijekom radnog tjedna većina obitelji ima dvije prilike na dan za zajednički ručak (doručak i večera) i tri prilike (doručak, ručak i večera) vikendom. To nam daje ukupno 16 tradicionalnih mogućnosti obroka tjedno da se povežemo sa svojim obiteljima.

Anne Fishel, suradnica kliničke profesorice psihologije s Harvardskog medicinskog fakulteta i suosnivačica Projekta obiteljske večere, kaže da cilj ne bi trebao biti postizanje nekog čarobnog broja za obiteljske obroke, već pronalaženje što više prilika za objedovanje i dobivanje najviše što možemo iz tih dragocjenih trenutaka.

Tajni umak obiteljskog objeda su razgovor i igre i zabava za stolom. Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, svaki od njih ima svoje prednosti i treba ih maksimalno iskoristiti.

Za mnoge je doručak jedino vrijeme kad su svi zajedno, prije odlaska na posao, u školu ili vrtić. Većina djece vole hranu koja se jede za doručak, a to vrijedi i za odrasle. Istraživanje na 8000 djece u Europi pokazalo je da djeca koja su doručkovala s roditeljima pet ili više dana u tjednu imaju 40 posto manje šanse da imaju prekomjernu težinu od svojih vršnjaka.

Zajednički ručak je, za većinu obitelji, moguće ostvariti samo vikendima. S druge strane, večera je objed koji je znatno češće zajednički, a osim toga je i najduži obrok u danu - u prosjeku traje 22 minute. Ako već ne možete imati zajedničke 'cijele' obroke, stručnjaci predlažu da uvedete barem voćne ili desertne međuobroke, koji također mogu puno značiti.

Pet generacija žena u obitelji: Različite smo, a spaja nas hobi. Obožavamo pripremati slastice
Pet generacija žena u obitelji: Različite smo, a spaja nas hobi. Obožavamo pripremati slastice

Presudno za budućnost

Obiteljski istraživači naglašavaju da ne postoji čarobni broj za obiteljske obroke. Ali primjećuju da se dobrobiti povećavaju sa svakim obrokom, pa što se više puta možete okupljati kao obitelj, to bolje. Svaki put kad roditelji sjednu sa svojom djecom, to stvara novu priliku za povezivanje, a čini se da jake obiteljske veze čine tinejdžere zdravijima i sigurnijima u brojnim područjima.

Kod tinejdžera, koji redovito ručaju s obitelji, opasnost od depresije, sklonosti alkoholu i drogama te nezaštićenim spolnim odnosima, je daleko manja, ustanovili su stručnjaci sa Sveučilišta Auckland. 

Zajednički obiteljski obroci pridonose i boljoj međusobnoj komunikaciji te odnosu mladih prema roditeljima. Trećina tinejdžera jede s obitelji sedam ili više puta na tjedan, a 40 posto njih tri do šest puta. Sve više televizijskih programa, sve više zaposlenih majki i jeftina brza hrana promijenili su status i važnost obiteljskog obroka, potvrđuje istraživanje. 

- Zajednički obrok je savršena prilika roditeljima da popričaju s djecom i saznaju što ih muči - ističe voditeljica istraživanja Jennifer Utter. 

Također, tako pokazuju djeci da im je stalo do njih, napominju istraživači.

Nikad nije kasno početi

- Ako uopće nemate obiteljske obroke, počnite to raditi jednom tjedno i učinite to zaista jednostavnim. Možete jesti obrok u tri slijeda, sendviče ili grickati sirovu mrkvu, sve se računa - kaže Dianne Neumark-Sztainer, profesorica i voditeljica odjela za epidemiologiju i zdravstvo u zajednici na Sveučilištu Minnesota. 

Evo nekoliko jednostavnih strategija stručnjaka za obiteljski stol za povećanje vremena koje provodite za obiteljskim stolom:

1. Neka bude jednostavno

Dajte si oduška. Obiteljski obroci ne moraju izgledati poput savršene holivudske slike. 

- Vjerujem da se čarolija može dogoditi i bez savršenstva. Okupite se i uživajte u međusobnom društvu i pojedite nešto fino. Radi se o stvaranju prostora da se to dogodi - kaže Lynn Barendsen, izvršna direktorica Projekta obiteljske večere na Harvardu.

Obiteljski objed

2. Počnite s malim

Ne pokušavajte prijeći s 1 ili 2 obroka tjedno na 7 obroka preko noći. Pogledajte raspored vaše obitelji za tjedan i pokušajte pronaći samo jedan obrok koji odgovara vašoj obitelji. Obavijestite sve i dodajte svoje planove u kalendare svih odraslih i tinejdžera u kući.

3. Postavite jedan cilj

Ne pokušavajte raditi sve odjednom. Pogledajte svoju obitelj i odlučite koje su vaše potrebe. Ako je više vremena za obiteljskim stolom, pokušajte pronaći jedan dodatni obrok koji djeluje. Ako imate izbirljive izjelice, usredotočite se na strategije koje će svima pomoći da jedu zdravije.

4. Budite fleksibilni

Ako oba roditelja ne mogu biti kod kuće u isto vrijeme na večeri, ili ako vam tinejdžerski sportski treninzi smetaju, planirajte vrijeme za stolom za kasnije navečer oko obiteljske zakuske ili kasno večernje slastice.

5. Neka bude zabavno

Obiteljski stol trebao bi biti zabavan, gostoljubiv prostor. To nije mjesto za stres, prepirke i svađanje s djecom oko njihovih ocjena.

Majka 16-ero djece za božićni će ručak potrošiti 11 kila šunke, 3 kile puretine i tri cijela pileta
Majka 16-ero djece za božićni će ručak potrošiti 11 kila šunke, 3 kile puretine i tri cijela pileta

Koliko je zajedničkih obroka dovoljno?

0-2 obroka tjedno: Obiteljske istraživače najviše brinu obitelji koje 'padnu' ispod tri obroka tjedno. Ta će djeca manje vjerojatno prijaviti dobre odnose s roditeljima te su pod većim rizikom od zlouporabe opojnih droga i prekomjerne tjelesne težine.

3 obroka tjedno: Tri dana u tjednu točka su u kojima istraživači počinju primjećivati pozitivne trendove u prehrambenom i emocionalnom zdravlju djeteta.

5-7 obroka tjedno: Studija Columbia identificirala je pet do sedam obroka tjedno kao točku u kojoj su uočene najveće koristi za zdravlje tinejdžera i obitelji. Iako je svaki dodatni obrok s obitelji dobra stvar, najviše koristi imate oko sedam obroka (doručak, ručak ili večera) zajedno tjedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala