Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Najmanja beba na svijetu: Imao je tek 268 grama kada se rodio

Mališan se rodio u kolovozu prošle godine hitnim carskim rezom jer mu težina u majčinom trbuhu nije rasla. Liječnici su procijenili da mu je život u opasnosti i izvadili su ga iz majke

VIDEO

Liječnici Keio University bolnice u Tokiju pustili su kući najmanju bebu na svijetu koja je iz bolnice izašla zdrava. Rodio se u 24 tjednu trudnoće, težio je svega 268 grama i bio je toliko malen da je stao na dlan. U bolnici je proveo gotovo šest mjeseci i težina mu je porasla na 3238 grama.

Mališan se rodio u kolovozu prošle godine hitnim carskim rezom jer mu težina u majčinom trbuhu nije rasla. Liječnici su procijenili da mu je život u opasnosti i izvadili su ga iz majke.

Brzo su ga smjestili na neonatalni odjel intenzivne njege gdje su upravljali njegovim disanjem i prehranom.

Sve je išlo po planu i mališan je dobivao na težini. Nakon nekog vremena mogao je sisati i tada su znali da je ono najgore prošlo. 

Prethodni rekorder je dječak rođen u Njemačkoj koji je težio 274 grama. Bilo je to 2009. godine, rekli su japanski liječnici pozivajući se na registar Sveučilišta u Iowi koji vodi evidenciju najmanje djece na svijetu. U Njemačkoj je 2015. godine rođena i najmanja djevojčica, imala je svega 252 grama.

U svijetu je zabilježeno rođenje 23 bebe koje su pri rođenju težile manje od 300 grama i preživjele su. Samo četvero njih bili su dječaci, prenosi Japan Times.

Stručnjaci kažu da bebe porođajne težine ispod 1000 grama imaju više šanse da će pretrpjeti zatajenje srca, da će imati probleme sa disanjem ili se zaraziti ozbiljnim bolestima, a razlog tome su nedovoljno razvijeni organi.

Pobjeda života: Nisu im davali nikakve šanse za preživljavanje
Pobjeda života: Nisu im davali nikakve šanse za preživljavanje

Stopa preživljavanja takvih beba u Japanu i drugim razvijenim zemljama posljednjih godina doseže čak 90 posto. Ali ta stopa pada kod beba, osobito dječaka, rođenih s manje od 300 grama.

- Želim da ljudi znaju da se djeca mogu vratiti kući snažna čak i ako su rođena vrlo mala - rekao je dr. Takeshi Arimitsu.

Najmanja beba u Hrvatskoj težila je 410 grama

Najmanja beba rođena kod nas bila je curica, imala je svega 410 grama. Preživjela je, no ne znamo puno detalja o njoj.

Najmanja koja je preživjela teške operacije je Maša Matić, živi u Zagrebu, a rodila se u 27. tjednu trudnoće. Imala je samo 450 grama i niz dijagnoza. U bolnici je provela prvih pet mjeseci života. Sada je odlično, a 22. prosinca prošle godine proslavila je prvi rođendan.

- Tek sad se opuštam i polako dolazim k sebi. Ovo mi je najljepši dan u životu, ali i iznimno traumatična godina koju ostavljam za sobom. Iskreno, trudim se što prije zaboraviti strahove i probleme koje smo preživjeli - rekla je njezina majka Matea dok ju je tijekom proslave rođendana držala u krilu i ljubila.

Mark, Vito i Lenon: Kad su se rodili, zajedno su težili 5,7 kg!
Mark, Vito i Lenon: Kad su se rodili, zajedno su težili 5,7 kg!

- Rodila se s ranim znacima sepse, upalom koja je zahvatila stijenke crijeva i dovela do nekrotizirajućeg enterekolitisa, odnosno perforacije crijeva - objasnila je krajem svibnja lanjske godine dr. Snježana Gverić Ahmetašević, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, u kojoj je Maša provela osam dana.

Odatle su je prebacili u Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Hitni tim liječnika, odmah po dočeku, započeo je obradu.

Maša je u bolnici većinu vremena bila u inkubatoru. Matea je kćer prvi put primila na ruke kad je malena imala dva mjeseca. Zapisala je kako je to bilo 13. veljače, a Maša je tad imala samo 1260 grama. Bila je sićušna, ali osjećaj sreće i ponosa koji je osjećala nemjerljiv. Odlučile su obje kako jedino pobjeda dolazi u obzir. Drugog scenarija nije bilo.

DRAMA U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princ Harry izjavio da dijete nije njegovo? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku