Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Najsjevernije nalazište: Otkrili su 3 vrste tartufa u Međimurju

U šumama uz rijeku Muru najsjevernije je nalazište gljiva u Hrvatskoj. Komercijalno vađenje tartufa nudi široke mogućnosti za unapređenje ruralnog turizma

VIDEO

Preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe u Međimurju financirala je Međimurska županija, a pokrenula Udruga privatnih šumoposjednika Međimurja Jegnjed. 

- Stvorili smo bazu za buduća istraživanja. Vodili smo se pretpostavkom da je kontinentalna Hrvatska bogata podzemnim gljivama, na što ukazuju navodi iz literature i istraživanja. Htjeli smo vidjeti kako je u Međimurju - kaže predsjednik udruge Jegnjed Tomislav Nikolić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14

U suradnji s djelatnicima Hrvatskog šumarskog instituta i njihovim psima tragačima sakupljeno je 25 uzoraka podzemnih gljiva, a dominira rod Tuber (tartuf). 

- Pronašli smo tri komercijalne vrste tartufa (T. aestivum, T. brumale i T. macrosporum), te je potvrđeno da je Međimurje najsjevernije nalazište tartufa u Hrvatskoj - istaknuo je voditelj projekta Mario Vlašić.

Dodao je ipak da će sakupljanje tartufa u Međimurju teško postati posao kao u Motovunskoj šumi u Istri. Nema riječi o zaradi već možemo govoriti o hobiju sakupljanja tartufa. 

Većina nalazišta je u privatnim šumama u gornjem Međimurju te uz rijeku Muru, a uz rijeku Dravu nisu pronađeni tartufi. O važnosti biološke raznolikosti, šumskim ekosustavima Međimurja i poljoprivrednim površinama koje pogoduju uzgoju tartufa govorio je Miljenko Županić s Hrvatskog šumarskog instituta, koji je naglasio da moramo osvijestiti bioraznolikost koja krasi sjeverozapadnu Hrvatsku. 


- Međimurske šume su iznimno kvalitetne jer ih je više od dvije trećine u privatnom vlasništvu, a Međimurci se o njima dobro brinu - istaknuo je Županić. 

Istarski tartuf od 345 grama u Londonu prodan za 33.000 kn
Istarski tartuf od 345 grama u Londonu prodan za 33.000 kn

Rezultati istraživanja trebaju poslužiti pri donošenju novih odluka i pravilnika te lokalnih i regionalnih strategija za daljnju edukaciju stanovništva te razvoj tartufarstva i mikoturizma na području Međimurske županije. Velik potencijal predstavlja komercijalan uzgoj tartufa kroz plantaže na kojem bi, slažu se sudionici projekta, trebalo poraditi.

Zabilježena bioraznolikost, uz komercijalno korištenje tartufa predstavljaju idealnu priliku za razvoj mikoturizma, koji se odvija izvan razdoblja glavne turističke sezone. Dobra međimurska kapljica i domaće namirnice odlično bi se sljubile s tartufima, koji nude široke mogućnosti i ogroman potencijal za unapređenje autohtonih proizvoda i ruralnog turizma, zaključak je to predstavljanja rezultata preliminarnog istraživanja podzemnih gljiva na području Međimurja.

Razlika u cijeni


 

Iz livada u Guinnessovu knjigu rekorda - orijaš iz motovunske šume

Livade: Giancarlo Zigante ovu godinu slavi 20. godišnjicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu

Giancarlo Zigante s kujicom Dianom u Motovunskoj šumi pokraj istarskog mjesta Livade 1999. godine pronašao je bijeli tartuf težak čak 1310 grama. S tim orijašem upisao se i u Guinnessovu knjigu rekorda. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa