Lifestyle

Komentari 28

Najskuplji sat na svijetu platio vrtoglavih 210 milijuna kuna

Najskuplji sat na svijetu platio vrtoglavih 210 milijuna kuna

Najskuplji sat do sada se nalazio u vlasništvu holivudske zvijezde Paula Newmana, a 2017. godine prodan je za oko 120 milijuna kuna. Radilo se o modelu 'Rolex Daytona'

Neke ljude bi bilo pomalo strah nositi takav sat na ruci da ne ostanu bez nje, no anonimni kupac ne misli tako. Bez puno razmišljanja je izdvojio oko 210 milijuna kuna na aukciji u hotelu 'Four Seasons Hotel des Bergues' u Ženevi čiji kompletan prihod ide u dobrotvorne svrhe.

Za sat je licitirao telefonskim putem, a prvotna očekivanja bila su da će sat postići cijenu od oko 17 milijuna kuna. Radi se o modelu 'Patek Philippe Grandmaster Chime', najkompleksnije izrađenom satu ikad.

POGLEDAJTE VIDEO KAKO JE TEKLO LICITIRANJE ZA TAJ MODEL:

Ovaj model ima reverzibilno ručno rađeno kućište koje sat može mijenjati iz ružičasto zlatnog izdanja u crnu ebanovinu. U njemu je spojeno 20 mehanizama sastavljenih od 1366 dijelova. Među njima su jedan od najkompliciranijih urarskih mehanizama tzv. 'Grande Sonnerie' koji automatski označava sate i četvrti sata sa zvukom tri gonga te perpetualni kalendar.

'Može sve osim skuhati vam kavu'

Sabine Kegel, čelnica 'Christie's watch' odjela u Ženevi, našalila se da ovaj sat može sve osim skuhati vam kavu.

Inače, za ovu subotnju dobrotvornu 'Only Watch' aukciju posebno je izrađeno ukupno 50-ak satova, uključujući i 'Patek Philippe Grandmaster Chime', a njihovom prodajom prikupili su oko 262 milijuna kuna namijenjenih istraživanju Duchenne mišićne distrofije, rijetkog genetskog poremećaja poznatog i kao DMD, koji uzrokuje progresivnu degeneraciju mišića.

- U sobi gdje se održavala aukcija je bila tako sjajna atmosfera s ovacijama nakon svake prodaje - rekla je Sabine Kegel.

Najskuplji sat do sada se nalazio u vlasništvu holivudske zvijezde Paula Newmana, a 2017. godine prodan je za oko 120 milijuna kuna. Radilo se o modelu 'Rolex Daytona', prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci