Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Najvažnija odluka u karijeri je ona za koga ćete se vjenčati

Najvažnija odluka u karijeri je ona za koga ćete se vjenčati
1

Međusobna zainteresiranost za karijeru partnera, podrška u planovima i ostvarenju ciljeva te spremnost na fleksibilnost uslijed promjena ključne su za dobru karijeru

VIDEO

Ova tvrdnja temelji se na istraživanjima, piše Harvard Business Review, a prvenstveno se bazira na činjenici da je za poslovni uspjeh potrebna podrška partnera. 

- Najvažnija odluka u karijeri je za koga ćete se vjenčati. Ja imam odličnog muža i mi smo 50/50 - izjavila je svojedobno izvršna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg. 

Kao što braku može presuditi neslaganje oko financija, jednako tako podrška partnera, odnosno njezin izostanak, može presuditi karijeri. Da bi oboje imali dobre karijere, potrebna je uzajamna podrška i razumijevanja, želja za ostvarenjem i ispunjenjem životnih ciljeva, a isto je potrebno i za zdrav ljubavni odnos. 

Kako bi razvili i uspostavili odnos pun poticanja prema partnerovoj karijeri za početak je dobro razgovarati o velikim stvarima. Razgovarajte i raspravite što vam je oboma najvažnije. Što želite postići na poslu i čemu stremite? Čega se ne bi odrekli ni u kojoj situaciji, iako to znači žrtvovanje drugih važnih stvari. Odredite što vam je oboma bitno sad - je li to napredak u poslu, dijete, pokretanje privatnog posla, zdraviji život ili preseljenje. Tako ćete stvoriti prioritete na kojima ćete raditi. Ovakav razgovor dobro je obaviti s vremena na vrijeme kako biste se uskladili. 

Uvijek u toku

Ono što će vas učiniti odličnom podrškom je zainteresiranost jedno za drugo. Svaki dan razgovarajte o događajima na poslu, budite upućeni, zanimajte se. Ono što vas je i isprva privuklo partneru, i razlog zbog kojeg ste se na kraju krajeva i zaljubili, je zato što ste svog partnera smatrali zanimljivim. No važno je da oba partnera budu međusobno zainteresirana za karijeru onog drugog. Ako razvijete svoje svjetove, neovisne o privatnom životu vrlo lako se možete udaljiti, a to bi se s vremenom moglo sve više razvijati. Tražite od partnera savjet o mogućim problemima i također nudite njoj ili njemu savjet u dilemama i poteškoćama na poslu.

Super-tim!

Uspijete li u prethodnom, vrlo lako ćete zajednički djelovati i kao tim u privatnom životu, dogovarati se oko vožnje djece u školu, dolaska po djecu u vrtić i slično. Bitno je da se karijera niti jednog partnera ne žrtvuje radi karijere onog drugoga. Parovi koji djeluju kao tim, pokušavat će pronaći način da odrade svoj posao, da ne žrtvuju svoju poziciju, a i dalje pomognu partneru. 

Bez drame zbog promjena

Promjene su uvijek moguće i na njih treba biti spreman. S obzirom na to da je riječ o obje karijere, vrlo lako je moguće da će se novi projekti i putovanja pojaviti svako malo. Ne postoje upute kako riješiti takve situacije i većina parova ih rješava "u hodu". Isto kao što se to može odnositi na nove projekte i nenadane evente tvrtke, isto se može dogoditi i s velikim stvarima - neuspjehom, nezadovoljstvom ili pak velikim uspjehom. Sve su to promjene koje zahtijevaju fleksibilnost i spremnost na prihvaćanje situacije takve kakva je. U svim situacijama partneru će biti potrebna podrška i razumijevanje te obostrano usklađivanje rasporeda. 

Parovi koji ostavljaju prostora za promjene, usklađivanje, razgovor i dogovor sigurno će funkcionirati kao odličan tim i moći će se nositi sa svim promjenama koje im život donese. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro