Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Najviša nenaseljena zgrada na svijetu: Hotel izgrađen prije 33 godine, no nikada nije otvoren

Najviša nenaseljena zgrada na svijetu: Hotel  izgrađen prije 33 godine, no nikada  nije otvoren

Izgradnja hotela Ryugyong u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu je započela 1987.godine uz ideju da postane najviši hotel na svijetu. Trebao je biti otvoren dvije godine kasnije, ali to se nije nikad dogodilo

VIDEO

Vrhunski neboder u obliku piramide, 330 metara visok, bio je dizajniran za najmanje 3000 soba, kao i pet restorana s panoramskim pogledom. Naziv građevine potječe od povijesnog naziva Pjongjanga, a u prijevodu znači 'prijestolnica vrba'.

Izgradnja ovog hotela je započela 1987.godine uz ideju da postane najviši hotel na svijetu. Trebao je biti otvoren tek dvije godine kasnije, ali to se nije nikad dogodilo.

Iako je građevina dostigla planiranu visinu 1992. godine, stajala je bez prozora još 16 godina i više je izgledala kao prijeteće čudovište s pogledom na grad.  Dobio je naziv 'Hotel propasti' .

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:46

Hotel je kasnije obložen metalom i staklom, a kasnije su ugradili i LED svjetla kako bi ga pretvorili u šareni noćni spektakl. Građevinski radovi su mnogo puta započeli i svaki put su bili zaustavljeni, potičući stalne špekulacije oko toga hoće li se ikada otvoriti gostima.

Još uvijek zatvoren, hotel Ryugyong najviša je nenaseljena građevina na svijetu.

Moć prirode: Prekrasna igra munja iznad splitskog područja
Moć prirode: Prekrasna igra munja iznad splitskog područja

Hotel Ryugyong bio je proizvod rivalstva hladnog rata između Južne i Sjeverne Koreje. Godinu prije nego što je započela gradnja, južnokorejska tvrtka izgradila je tada najviši hotel na svijetu, Westin Stamford u Singapuru. Glavni grad Južne Koreje, Seoul, u međuvremenu se spremao da ugosti Ljetne olimpijske igre 1988.godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Glass Architecture (@glassarchitecture)

Sjeverna Koreje je na to odgovorila organiziranjem Svjetskog festivala mladih i studenata 1989. godine u Pjongjangu. Planirali su izgraditi golemi hotel upravo za taj događaj, a sve kako bi prestigli svjetski rekord Južne Koreje.

Ali, zbog inženjerskih problema, hotel nije dovršen do održavanja festivala. Vlada je već bila uložila milijarde u događaj, izgradila je novi stadion, proširila zračnu luku Pyongyanga i asfaltirala nove ceste. To je opteretilo krhku ekonomiju države, a raspad Sovjetskog Saveza lišio ih je financijske pomoći.

Sjeverna Koreja bila je zaokupljena ekonomskom krizom. Iako je vanjska građevina bila dovršena, gradnja je zaustavljena 1992. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli around the world (@world_travelfan)

Drugi pokušaj

Nakon 16-godišnje stanke, 2008. godine neočekivano je nastavljena gradnja, kao dio dogovora s egipatskom tvrtko Orascom. Zahrđala stara dizalica koja je stajala iznad zgrade dva desetljeća konačno je bila uklonjena. Radnici potpomognuti egipatskim inženjerima ugradili su staklene i metalne ploče u betonsku konstrukciju po cijeni od 180 milijuna dolara.

Projekt završen 2011. potaknuo je nagađanja o ponovnom otvaranju hotela. Krajem 2012., njemački lanac luksuznih hotela Kempinski najavio je da će se Ryugyong djelomično otvoriti pod njegovom upravom sredinom 2013., ali se potom povukao nekoliko mjeseci kasnije, navodeći da ulazak na tržište 'trenutno nije moguć'.

Dugogodišnje glasine da je zgrada strukturalno neosnovana zbog loših građevinskih tehnika i materijala ponovno su ojačale. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kev Gee (@siriusblack_89)

- Sudeći prema vanjskom izgledu, zgrada izgleda strukturno dobro, mada je unutrašnjost možda drugačija priča. Mislim da bi pravi problem mogla biti jednostavnost vanjskog uklapanja, jer je izgrađena od betona i trebat će puno vremena da se ponovno naprave potrebni servisi i ventilacijski sustavi koji su prvobitno stvoreni prema specifikacijama iz 1980-ih. To bi bilo puno lakše sa čeličnom konstrukcijom - rekao je arhitekt Calvin Chua.

Nezaustavljiva: Tek mi je 18, a već sam vrhove svijeta osvojila
Nezaustavljiva: Tek mi je 18, a već sam vrhove svijeta osvojila

Svjetlija budućnost?

Ryugyong je zaživio u 2018. godini, kada su na njegovu fasadu ugrađene LED diode, pretvarajući tako zgradu u najveći svjetlosni show Pjongjanga - kao i propagandni stroj. Četverominutni program prikazuje povijest Sjeverne Koreje i razne političke slogane, dok konus na vrhu prikazuje ogromnu sjevernokorejsku zastavu, međutim i dalje ostaje pitanje hoće li se ikada ovaj hotel dovršiti i otvoriti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ben Bradwell (@bendark24)

Također, hotel Ryugyong više nije najviša zgrada na Korejskom poluotoku - Svjetski toranj Lotte u Seulu, završen 2017. godine, nadmašio ga je za gotovo 240 metara, prenosi CNN.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi