Obavijesti

Lifestyle

Komentari 64

Nakon četvrte godine dijete će se lakše preseliti u svoju sobu

Nakon četvrte godine dijete će se lakše preseliti u svoju sobu
1

Važno je ne siliti promjenu i odgovoriti na djetetovu potrebu za blizinom. Dijete od dvije godine može biti spremno na prelazak u svoju sobu, ali i ne mora biti, smatraju stručnjaci

VIDEO

Odluka o preseljenju u vlastiti krevet ili sobu obično dođe kad roditelj ili dijete to požele, i za to ne postoji univerzalna dob, kaže psihologinja Sunčana Rokvić.

Ako su odluku donijeli roditelji, lakše će je objasniti djetetu od dvije godine ili starijem. Dvogodišnjaku se već može objasniti ideja o odvojenom spavanju. Dijete u dobi od četiri godine trebalo bi biti spremno na preseljenje u svoju sobu. Dobro je ići korak po korak. Ako je dijete inače spavalo s roditeljima u krevetu, prvo ga treba naučiti da samo zaspi u svom krevetu, bez neprestane nazočnosti odraslih.

Može mu se ostaviti blago svjetlo u sobi ili hodniku, malo otvorena vrata i reći mu da ćete ga pogledati svakih pet minuta. Ali ako to kažete, naglašava psihologinja, morate se toga i držati. Neki roditelji odluku o preseljenju donose i ranije, obično kad se dijete prestane buditi noću.

- Možete dati djetetu plišanu igračku za spavanje. Ako se radi o mlađem djetetu, važno je ne raditi nagli prelazak i odgovoriti na djetetovu potrebu za blizinom. Strpljivo ga uspavljujte jer tako šaljete poruku da je sve u redu i da ste tu ako vas zatreba. Ako dijete samo izrazi želju da ide u svoju sobu i krevet, taj će prelazak biti gotovo bezbolan. No ponekad roditelji ne mogu dočekati taj trenutak pa pokreću inicijativu odvojenog spavanja, a da dijete nije spremno - upozorava psihologinja Rokvić.

S njom se slaže i pedagoginja Ivana Grabar, koja objašnjava da je dijete spremno za vlastitu sobu kad poželi zatvoriti vrata za sobom i igrati se samo ili s prijateljima, zaštićeno od pogleda drugih.

- Roditelji moraju znati da to ne znači i da dijete u sobi treba samostalno spavati. Možda će još rado spavati u vašoj blizini, a tijekom dana željeti biti u svojoj sobi. I to je u redu - savjet je pedagoginje.

Igranje u sobi da, spavanje možda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Soba je slika zrelosti djeteta: ako može biti samo iza zatvorenih vrata (i ne uplašiti se), ako ima potrebu igrati se samo ili s prijateljima, da ga odrasli ne nadgledaju - spremno je za svoju sobu. No ne uvijek i za samostalno spavanje.

Rutina ih čini sigurnima

Dobro je napraviti rutinu odlaska na počinak kako bi se dijete osjećalo sigurno i zaštićeno. Dozvolite mu da samo izabere želi li prije spavanja čuti priču, razgovarati ili pogledati crtić. TV-u nikako nije mjesto u sobi u kojoj dijete spava.

Smirenje sat vremena prije spavanja

Sat vremena prije odlaska na spavanje trebalo bi prekinuti igru kako bi se dijete smirilo pred počinak. Mirno okruženje važno je za miran san. Budite uz dijete dok se ne smiri, ali ne popuštajte oko vremena odlaska na počinak.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak