Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Nakon dvostruke mastektomije otkrila da su nalazi bili u krivu

Majka troje djece iz Missourija napravila je dvostruku mastektomiju nakon što je saznala da ima genetsku mutaciju za rak dojke - da bi kasnije saznala da su rezultati testiranja bili pogrešni

VIDEO

Maureen Boesen (32) iz Kansas Cityja, ima obiteljsku povijest raka dojke, a 2008. godine je saznala da nosi mutaciju koja joj povećava rizik od raka za 70 posto.

Saznavši koliki je rizik, odlučila je napraviti dvostruku mastektomiju, zahvat uklanjanja obje dojke, što joj je smanjilo rizik za 95 posto te je 2018. planirala ukloniti maternicu i jajnike jer je također bila u opasnosti od dobivanja raka jajnika.

Prije planirane operacije vađenja jajnika i maternice, njezin osiguravatelj joj je rekao da mora napraviti još jedan genetski test ako bi se potvrdili nalazi iz prvog testiranja -  da je pozitivna na mutaciju, piše Daily Mail.

Boesen je otkrila da je bila u potpunosti šokirana kad je dobila nalaze drugog, pa i trećeg, testiranja koji su pokazali da je negativna na tu mutaciju. Objasnila je da njezina obitelj ima povijest nasljednog raka dojke koji datira sve od 1863. godine. Njenoj majci, Susan Winn, dijagnosticiran je rak dojke u drugom stadiju u dobi od 32 godine, a njezina baka, Elda, imala je dijagnosticiran rak jajnika u 40-ima.

- Vjeruje se da je između pet i deset posto svih karcinoma dojke nasljedno i prenosi se s generacije na generaciju - piše neprofitna udruga Breastcancer.org.

Većina nasljednih karcinoma dojke je rezultat mutacija dva gena, BRCA1 i BRCA2. Svatko ima te gene, koji popravljaju oštećenja stanica i inhibiraju rast abnormalnih stanica.

- Prosječne žene u SAD-u imaju 12-postotnu vjerojatnost da će dobiti dijagnozu raka dojke u svom životu - piše na stranicama Breastcancer.org.

Međutim, ženama koje imaju jednu ili obje BRCA mutacije rizik od raka dojke se povećava za barem 70 posto. Osim toga, oko 45 posto žena s mutacijom BRCA1 i oko 20 posto žena s mutacijom BRCA2 razvit će rak jajnika do 80. godine.

Zbog dugogodišnje obiteljske povijesti raka u obitelji, Boeseni su sudjelovali u istraživanju na jednom američkom sveučilištu devedesetih godina prošlog stoljeća. Cilj istraživanja je bilo identificirati gene koji su povezani s rakom dojke. Svi članovi obitelji također su dobili individualno genetsko testiranje. Maureen je tada imala samo pet godina, a s 21. godinom je odlučila saznati rezultate svojeg testiranja. 

- Sjela sam s genetskim istraživačem koji je bio visoko cijenjen zbog njegovog rada na terenu, i rekao mi je da je test pokazao da sam pozitivna na mutaciju BRCA1 - rekla je.

- Zbog povijesti bolesti u mojoj obitelji, nisam bila šokirana rezultatom, ali ipak sam ga pitala postoji li ikakva šansa da je test netočan. Uvjerio me je da ne postoji - prepričava. 

S 23 godine se odlučila na dvostruku profilaktičku mastektomiju - operaciju za uklanjanje obje dojke.

To je ista procedura koju je Angelina Jolie imala nakon što je saznala da je također imala mutaciju BRCA1, što ju je dovelo u opasnost od raka jajnika i dojke. Njezina majka, Marcheline Bertrand, umrla je od raka jajnika u siječnju 2007. godine.

Za žene s mutacijom BRCA1 ili BRCA2, ili koje imaju obiteljsku povijest raka dojke, operacija može smanjiti rizik od razvoja raka dojke za 90 do 95 posto, prema Nacionalnom institutu za rak.

Na zabavi 'srela' prijatelja, sad imaju trojke: Pila sam pilule!?!
Na zabavi 'srela' prijatelja, sad imaju trojke: Pila sam pilule!?!

- Nisam htjela dopustiti da obiteljska genetska mutacija BRCA1 ometa moj život. Udala sam se, imam troje djece i živim jako blagoslovljen život - objasnila je.

Međutim, budući da žene s mutacijom također imaju rizik od raka jajnika, Boesen je odlučila proći postupak poznat kao totalna abdominalna histerektomija u dobi od 33 godine. To je operacija koja uklanja maternicu žene, jajovode i jajnike.

Moja je baka umrla od raka jajnika u 40-im godinama kada je imala šestero djece. Nisam se željela naći u njezinoj situaciji - objasnila je Maureen.

'Hvala vam što ste našem sinu darovali srce i priliku za život'
'Hvala vam što ste našem sinu darovali srce i priliku za život'

Prvo što je morala napraviti, što je zahtijevalo osiguravajuće društvo, je sastati se s s genetskim savjetnikom kako bi se podvrgnula još jednom testiranju koje bi, prije nego što joj plate operaciju, dokazalo da ima mutaciju. Četiri tjedna kasnije, njezin genetski savjetnik nazvao ju je kako bi razgovarao o rezultatima testova, koji su pokazali da je ona zapravo uopće nema tu mutaciju gena.

- Sjedila sam u uredu i nekontrolirano plakala. Htjela sam se osjećati zahvalno što sam negativna ... ali jednostavno nisam mogla prestati razmišljati o tome da je moj netočan rezultat testiranja značio da sam više od desetljeća na duši nosila nepotreban teret - rekla je. 

Rekla je da je najviše uzrujana zbog činjenice da je zbog lažno pozitivnog rezultata imala dvostruku mastektomiju. Majka troje djece najprije je pokušala kontaktirati odvjetnika za nesavjesno liječenje, ali joj je rekao da joj je za njezin slučaj već nastupila zastara. Zatim je kontaktirala sveučilište koje je vodilo izvornu studiju. Oni su originalne rezultate testova poslali u dva neovisna laboratorija, koji su potvrdili  da je negativna na mutaciju.

Boesen se sada nada da će njezina priča potaknuti druge da se bore za sebe i da ako imaju bilo kakve sumnje o tome što im njihov liječnik govori uvijek traže drugo mišljenje. Jako je važno vjerovati svojem doktoru, ali također je važno slušati što vam govori vaša intuicija - izjavila je. 

- Doktori mogu biti u krivu, a i rezultati testova. Poznajete svoje tijelo bolje od bilo koga, stoga nemojte prestati tražiti odgovore i mišljenja dok ne budete zadovoljni - zaključila je Boesen.

S OVIM HOROSKOPSKIM ZNAKOVIMA SE NE ŽELITE SVAĐATI: 'pojesti' će vas u trenu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku