Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nakon što prestanu bolovi počinje opasno smrzavanje

Nakon što prestanu bolovi počinje opasno smrzavanje
1

Velika hladnoća je podla: postepeno otupljuje osjećaj boli, u glavi nastaje dezorijentiranost - a nagon za preživljavanjem sve više nestaje

VIDEO

Odlazite li na skijanje, putujete u krajeve gdje su temperature ispod nule ili izlazite iz kuće na zimu, dobro se pripremite jer je hladnoća mnogo opasnija nego što se čini, upozoravaju američki stručnjaci. Podla je zato što smanjuje sposobnost razmišljanja i usporava reakcije, a s obzirom na to da otupi osjetila, lako se može zaboraviti glavni cilj - preživljavanje. Oštećenja na koži nastaju nakon duljeg izlaganja ekstremnoj hladnoći, a najčešća su na nosu, ušima, prstima, rukama i stopalima. Koža postaje tvrda, blijeda, crvenkasta, a nakon toga pomodri. Na zahvaćenom području pojavljuje se jaki bol, a iščezne li osjećaj hladnoće, to je pouzdan razlog da posumnjate na smrzavanje. Ako se ozeblina ne liječi, ozljeda će se inficirati i prouzročiti gangrenu. Također, uz ozebline pojavit će se i opće hlađenje organizma - hipotermija.

Smrznute ruke i noge valja oprezno podignuti u uspravan položaj, uz što manje micanja ozlijeđenoga, kako bi se poboljšala cirkulacija dok ne stigne liječnička pomoć. 

Nakon što se podigne temperatura tijela napitcima, ozlijeđeni se stavlja u vodu temperature od 10 do 15 C, a zatim se povisuje svakih pet minuta za pet stupnjeva.

Trljanje tijela, izravno izlaganje toplini, kupanje u kipućoj vodi i vrući termofori zabranjeni su jer mogu izazvati infarkt. Temperatura se postupno povisi toplim napitcima.

Prva pomoć je ulazak u toplo, skidanje vlažne odjeće - ali i nakita. Prste valja razdvojiti i svaki labavo umotati u mekanu tkaninu, a mjehuri na koži ne smiju se stisnuti.

Ako ugrijane dijelove tijela ne možete održati toplima, nemojte ih ni zagrijavati jer ako se smznu i ponovno počnu zagrijavati, doći će do još težih oštećenja.

Nađete li se usred mećave, povećajte fizičku aktivnost, koja će održati toplinu tijela, i nemojte pušiti ili piti alkohol jer ćete na taj način znatno usporiti cirkulaciju.






Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se