Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nakon teške ozljede mozga postao je talentiran za slikanje

Poznat je fenomen da nakon oštećenja mozga pojedinci mogu razviti nove talente. Mozak je u neprekidnom tijeku reorganizacije, pojasnila nam je neurologinja Maja Roje Novak

VIDEO

Scott Mele (42), prodavač automobila iz Wilmingtona u SAD-u sjedio je tog dana 2015. godine u svojem automobilu i čekao na raskrižju kada se u njega zabilo drugo vozilo brzinom od 110 kilometara na sat. Sve je nestalo. Zavladao je mrak u njegovoj glavi. 

Iz kome se probudio četiri mjeseca kasnije s traumatičnom ozljedom mozga. Uslijedila je teška tjeskoba i depresija. Osjećao se, kaže, kao da to nije on.

Mozak bubnjara je učinkovitiji jer im podražaji brže putuju
Mozak bubnjara je učinkovitiji jer im podražaji brže putuju

Nekoliko mjeseci kasnije s djecom je bio u trgovini sa potrepštinama za hobije i odjednom ga je uhvatila snažna želja za slikanjem. Kupio je sav potreban pribor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otkrio je da je vrlo talentiran za slikanje iako nikada u životu nije imao previše smisla za to. Shvatio je da ga slikanje jako veseli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott.Mele.Art (@icantw84it) on

- Prije te nesreće glavni ciljevi u životu su mi bili uspjeh i sakupljanje materijalnih stvari. To je bio moj život. Nije me bilo briga ni za koga drugog. Nisam imao puno prijatelja. Nakon nesreće život mi se okrenuo naglavačke, kao da je taj stari ja umro. Zapravo se više ne mogu povezati sa sobom kakav sam nekad bio. Dobio sam priliku živjeti neki drugi život - ispričao je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott.Mele.Art (@icantw84it) on

- Prije nesreće nisam mogao nacrtati ništa, bio sam grozan u tome. Shvatio sam da se osjećam ugodno i dobro u svojoj koži dok slikam - dodao je.

U tjeskobu i depresiju je, kaže, padao jer je nakon buđenja iz kome počeo preispitivati neke svoje prethodne životne odluke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott.Mele.Art (@icantw84it) on

Na kraju se prestao baviti prodajom automobila i posvetio se slikanju. Do danas je naslikao stotine slika. Kaže da se osjeća kao da je napokon pronašao sebe.

Pogledajte Scotta kako slika u videu:

 

Objavljuje Scott Mele u Srijeda, 16. studenoga 2016.

To je izuzetno rijetko stanje

On se, kažu stručnjaci, tako našao među 33 ljudi u svijetu s izuzetno rijetkim stanjem koje se u medicinskoj literaturi naziva - atipični stečeni savant sindrom (atypical acquired savant syndrome).

Ovaj poremećaj javlja se kod osoba koje imaju autizam ili onih koje su, kao Scott, doživjele traumu glave. Kod nekih se javlja veliki talenat za glazbu, matematiku, jezike...

Češći je kod muškaraca nego žena, a znanstvenici nemaju objašnjenje zašto se to događa, ali vjeruju kako takve sposobnosti leže 'duboko zakopane' u svakom čovjeku, prenosi Daily Mail.

Mišljenje neurologinje Maje Roje Novak

- Poznat je fenomen da nakon oštećenja mozga neki pojedinci mogu razviti nove, do tada njima nepoznate talente. Taj fenomen se javlja zato jer je mozak u neprekidnom tijeku reorganizacije koja može biti potaknuta različitim, pa i averzivnim događajima - pojasnila nam je mr. sc. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog.

- Pojava je rijetka ali moguća. Talent nije ništa drugo nego odlična povezanost živčanih stanica u nekoj moždanoj regiji ili neuralnoj mreži. Kada se ta povezanost ostvari, nastupaju određene sposobnosti - dodala je.

Trauma za cijeli život: Mozak je manji kod zanemarene djece
Trauma za cijeli život: Mozak je manji kod zanemarene djece

Sličnih slučajeva bilo je i u Hrvatskoj

Početkom 2010. godine mediji su se raspisali o djevojčici iz Knina koja je nakon teškog trovanja pala u komu, a kada se probudila počela je pričati na njemačkom, ne hrvatskom. Privikla je pažnju stručnjaka jer su njezini roditelji rekli da priča taj jezik puno bolje nego prije kada je znala neke osnove naučene u školi.

Tu je i slučaj nobelovca Vladimira Preloga koji je u komi završio nakon operacije prostate. Kada se probudio više nije znao pričati engleski, kojim se prije služio češće nego hrvatskim.

PIXSELL

I mr. sc. Ilija Rkman, dopredsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske 'Potrošač' iskusio je nešto slično nakon moždanog udara. Kaže da nije izgubio svijest, ali shvatio je da se sa njim događa nešto čudno. Umjesto hrvatskim, govorio je engleskim. Trebalo mu je više od godine dana rehabilitacije da opet počne pričati tečno na hrvatskom.

Ako dok slušate glazbu osjetite trnce, emotivniji ste od većine
Ako dok slušate glazbu osjetite trnce, emotivniji ste od većine

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana