Lifestyle

Komentari 0

Nakon teške ozljede mozga postao je talentiran za slikanje

Poznat je fenomen da nakon oštećenja mozga pojedinci mogu razviti nove talente. Mozak je u neprekidnom tijeku reorganizacije, pojasnila nam je neurologinja Maja Roje Novak

Scott Mele (42), prodavač automobila iz Wilmingtona u SAD-u sjedio je tog dana 2015. godine u svojem automobilu i čekao na raskrižju kada se u njega zabilo drugo vozilo brzinom od 110 kilometara na sat. Sve je nestalo. Zavladao je mrak u njegovoj glavi. 

Iz kome se probudio četiri mjeseca kasnije s traumatičnom ozljedom mozga. Uslijedila je teška tjeskoba i depresija. Osjećao se, kaže, kao da to nije on.

Nekoliko mjeseci kasnije s djecom je bio u trgovini sa potrepštinama za hobije i odjednom ga je uhvatila snažna želja za slikanjem. Kupio je sav potreban pribor.

Otkrio je da je vrlo talentiran za slikanje iako nikada u životu nije imao previše smisla za to. Shvatio je da ga slikanje jako veseli.

- Prije te nesreće glavni ciljevi u životu su mi bili uspjeh i sakupljanje materijalnih stvari. To je bio moj život. Nije me bilo briga ni za koga drugog. Nisam imao puno prijatelja. Nakon nesreće život mi se okrenuo naglavačke, kao da je taj stari ja umro. Zapravo se više ne mogu povezati sa sobom kakav sam nekad bio. Dobio sam priliku živjeti neki drugi život - ispričao je.

- Prije nesreće nisam mogao nacrtati ništa, bio sam grozan u tome. Shvatio sam da se osjećam ugodno i dobro u svojoj koži dok slikam - dodao je.

U tjeskobu i depresiju je, kaže, padao jer je nakon buđenja iz kome počeo preispitivati neke svoje prethodne životne odluke.

Na kraju se prestao baviti prodajom automobila i posvetio se slikanju. Do danas je naslikao stotine slika. Kaže da se osjeća kao da je napokon pronašao sebe.

Pogledajte Scotta kako slika u videu:

To je izuzetno rijetko stanje

On se, kažu stručnjaci, tako našao među 33 ljudi u svijetu s izuzetno rijetkim stanjem koje se u medicinskoj literaturi naziva - atipični stečeni savant sindrom (atypical acquired savant syndrome).

Ovaj poremećaj javlja se kod osoba koje imaju autizam ili onih koje su, kao Scott, doživjele traumu glave. Kod nekih se javlja veliki talenat za glazbu, matematiku, jezike...

Češći je kod muškaraca nego žena, a znanstvenici nemaju objašnjenje zašto se to događa, ali vjeruju kako takve sposobnosti leže 'duboko zakopane' u svakom čovjeku, prenosi Daily Mail.

Mišljenje neurologinje Maje Roje Novak

- Poznat je fenomen da nakon oštećenja mozga neki pojedinci mogu razviti nove, do tada njima nepoznate talente. Taj fenomen se javlja zato jer je mozak u neprekidnom tijeku reorganizacije koja može biti potaknuta različitim, pa i averzivnim događajima - pojasnila nam je mr. sc. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog.

- Pojava je rijetka ali moguća. Talent nije ništa drugo nego odlična povezanost živčanih stanica u nekoj moždanoj regiji ili neuralnoj mreži. Kada se ta povezanost ostvari, nastupaju određene sposobnosti - dodala je.

Sličnih slučajeva bilo je i u Hrvatskoj

Početkom 2010. godine mediji su se raspisali o djevojčici iz Knina koja je nakon teškog trovanja pala u komu, a kada se probudila počela je pričati na njemačkom, ne hrvatskom. Privikla je pažnju stručnjaka jer su njezini roditelji rekli da priča taj jezik puno bolje nego prije kada je znala neke osnove naučene u školi.

Tu je i slučaj nobelovca Vladimira Preloga koji je u komi završio nakon operacije prostate. Kada se probudio više nije znao pričati engleski, kojim se prije služio češće nego hrvatskim.

PIXSELL

I mr. sc. Ilija Rkman, dopredsjednik Društva za zaštitu potrošača Hrvatske 'Potrošač' iskusio je nešto slično nakon moždanog udara. Kaže da nije izgubio svijest, ali shvatio je da se sa njim događa nešto čudno. Umjesto hrvatskim, govorio je engleskim. Trebalo mu je više od godine dana rehabilitacije da opet počne pričati tečno na hrvatskom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci