Za najljepšu slavljeničku tortu ukrase možete izraditi i sami, ako znate kako napraviti domaću slatku masu za oblikovanje. Donosimo prokušani recept koji će vam omogućiti stvaranje čuda od slastica
Napravite domaći fondant za slasne torte u vlastitoj kuhinji
Za savršeno ukrašenu tortu treba vam vrećica želatine u prahu, 50 ml hladne vode za želatinu i 20 ml vode za fruktozu, 100 g fruktoze, 900 g šećera u prahu te velika žlica glicerina, kojeg možete kupiti u ljekarnama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Fruktozu stavite u manji lonac i također prelijte vodom pa stavite na vatru da se otopi. Neprestano miješajte, a nakon 30-ak sekundi sklonite s vatre. Dodajte punu žlicu glicerina i pripremljenu želatinu pa promiješajte.
U posudu stavite 500-600 g šećera u prahu te postupno dodajte otopljeni šećer stalno miješajući. Povremeno dodajte još šećera u prahu pa prebacite na radnu površinu te s ostatkom šećera umiješajte fondant. Gotov fondant ostavite pola sata da se ohladi, a onda ga stavite u vrećicu te dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi.
Najbolje ga je upotrijebiti u iduća dva, tri dana jer je tako najlakše raditi s njim, ali ga možete čuvati i cijeli mjesec ako želite. Bit će malo tvrđi pa ga stavite pet sekundi u mikrovalnu. Pazite da ga ne pregrijete, možete se opeći jer u sredini bude vreo. Fondant je najbolje bojiti jestivim gel-bojama. Uzmete količinu fondanta, zabodete čačkalicu u boju pa na nekoliko mjesta u fondant. Ako bojite bojom u prahu, prije nego što je stavite, rastopite je s nekoliko kapi vode ili alkohola.
Pâte à sucre
Sastojci: 4 žlice tekuće glukoze, 2 bjelanjka, 1 kg šećera u prahu
Priprema: Bjelanjke malo umutite vilicom, dodajte glukozu, promiješajte pa postupno dodajte šećer u prahu. Zatim izlijte masu na radnu površinu i izradite rukama. Podijelite je i obojite prema želji u više boja. Od ove količine dobit ćete dovoljno šećerne mase da prekrijete tortu te će vam ostati i za nekoliko ukrasa. Ako želite, samo za ukrase možete napraviti pola od ove količine.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...