Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Naš dom na djedovini: Dvije obitelji iz Aržana uz poticaje od 120 tisuća kuna izgradile kuće

Naš dom na djedovini: Dvije obitelji iz Aržana uz poticaje od 120 tisuća kuna izgradile kuće
1

Projekt ‘Tu je tvoj dom’ obitelji Perković i Knezović omogućio je korištenje 120.000 kuna nepovratnih kako bi ostali u Imotskoj krajini i pridonijeli demografskoj obnovi...

VIDEO

Željeli su projektom “Tu je tvoj dom”, prije godinu dana u Županiji splitsko-dalmatinskoj i poticajnim mjerama zadržati što veći broj mladih obitelji na selu, a nepunu godinu poslije rezultatima s terena ostali su ugodno iznenađeni. 

Demografske i gospodarske mjere čiji je glavni cilj bio potaknuti doseljavanje i ostanak mladih obitelji u ruralnim područjima županije prihvatile su neke obitelji koje već uživaju, kako poručuju, svoju “obiteljsku bajku”. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

Martina doselila iz Zagreba, voli ovaj mir

Martina (36) zamijenila je vrući zagrebački asfalt gdje je odrasla i Njemačku u kojoj je rođena s, kako kaže, seoskom idilom. Ona i tridesetsedmogodišnji suprug  Ivan znaju se od kako je Martina kao mlada dolazila u rodno mjesto svoje majke. Majka joj je s Aržana, a otac s Kamenskog.

- Aržano mi je uvijek bilo ljetna destinacija. Tu sam provodila cijelo ljeto, družila se i s Ivanom. Ljubav je učinila svoje i vjerujte ovaj mir ne bih mijenjala. Ostala sam ovdje na radost oca i tugu majke. Nije ona zamišljala moj svijet na selu, ali ja sam sretna - zadovoljno nam kaže Martina. Ona, suprug i dvoje djece, desetogodišnja Lana i petogodišnja Nikolina napokon imaju svoj dom iz snova. Na početku kada su odlučili izgraditi dom i nije bilo baš jednostavno. Pet godina su čekali da država riješi nešto što se u europskim zemljama rješava jako brzo. 

- Nismo imali našu zemlju i trebali smo kupiti državnu. I tada nas je doslovno “ubila” procedura, naši papiri su godinama stajali u ladici. Državnu zemlju smo platili osamnaest tisuća kuna, plus geodeta, parcelizaciju. I odmah se tu postavlja pitanje. Zar država za investiciju tešku oko 120 tisuća eura koliko je uložila ova mlada obitelj ne bi mogla pokloniti zemlju, tamo negdje na kraj šume u najzabačenijim dijelovima županije gdje netko mlad želi zasnovati svoju obitelj i ostati živjeti - pitaju se Martina i Ivan. Željeli su montažnu kuću koju su uz pomoć roditelja, kredita i na kraju potpore županije te Općine Cista Provo u svega sedam mjeseci, nakon što su “riješili” državu, podigli i uselili. Od županije splitsko-dalmatinske dobili su 110 tisuća kuna. Na taj iznos “prislonila” se i općina s još 25 posto. Sve što su mogli radili su sami i uživali u stvaranju svog obiteljskog doma. 

- Vjerujte da smo presretni. Odavde ne idemo nikuda - uglas će mladi Perkovići. 

Pročelnik kabineta župana Davor Pavić govori da je ovo mjera kojom su željeli potaknuti stvaranje osnovnih uvjeta za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove i povećanja broja stanovnika u raseljenim selima. Ovim programom moguće je ostvariti kroz sufinanciranje kupnje građevinskog zemljišta, kupnje kuće ili stana za stanovanje, izgradnju kuće te adaptacija i rekonstrukcija neuseljive i neuvjetne kuće ili stana za stanovanje iznos nepovratnih sredstava od 40 do 120 tisuća kuna. Potpora je uvjetovana iznosom razvijenosti i podijeljena je u pet kategorija. Od sto osamdeset naselja, trideset dva grada i općina najviše novca na prostoru cijele županije povukla je Imotska krajina. 

Devet stanova za obitelji koje su u potresu ostale bez doma
Devet stanova za obitelji koje su u potresu ostale bez doma

Tri udovice, tri udovca, stara cura - i mi

Uz samu granicu sa susjednom BiH na krajnjem sjeverozapadu Imotske krajine u općini Cista Provo još jedna je mlada obitelj odlučila ostati i prihvatiti svakodnevni izazov kojeg život u ovim nenaseljenim krajevima kreira daleko od gradske jurnjave. 
- Do našeg doseljenja prošle godine u ovom zaseoku dječji plač se nije čuo osamnaest godina - dočekuje nas Ante Knezović iz Aržana u zaseoku Adrovići. Uz suprugu Ivanu, rodom iz susjednog Lovreća i njihovo troje djece petogodišnju Evu, dvogodišnjeg Tomu i Josipa rođenog prije dva mjeseca u jeku pandemije koronom u selu su još tri udovice, dva udovca i jedna, kako se ovdje zna reći, stara cura. 

- Kupili smo prije tri godine staru kuću, garažu, dimnu kužinu i tisuću kvadrata zemlje. Za sve to izdvojili smo oko 65 tisuća eura. Sa uređenjem i adaptacijom koštalo nas je više od sto tisuća eura. Supruga i ja smo u policiji, imamo stalan posao i mogli smo se kreditno zadužiti. Pomogli su nam roditelji radom i financijski, a potpora županije i naše općine Cista Provo nam je došla “ko melem na ranu”. Do prošle godine živjeli smo u zajedničkom domaćinstvu s mojim roditeljima, tu u susjednom zaseoku. Onda smo se odlučili odvojiti i izgraditi svoj dom. Tu smo blizu jedni drugih i roditelji nam uvijek pomažu - govori nam Ante. 

- Donijeli smo odluku, živjeti na selu. Sad nas dodatno županijska potpora na ovim prostorima veže deset godina, ali nije nam žao. Unatoč životu na selu naša djeca nisu zakinuta ni u čemu. Imaju mirno djetinjstvo. Škola nam je tu u blizini, ambulanta, trgovina. Ima tu još mladih obitelji, družimo se. Djeca nam rastu bezbrižno, ma mi ni koronu nismo osjetili na svježem zraku u svom dvorištu ispred svoje kuće. Uz sve ove mjere naša općina nam za treće dijete daje 50 tisuća kuna. Mnogi su se proteklih mjeseci vratili na selo, ali malo ih tu ostaje živjeti - nadodaje Ivana.

Više sluha za hrabre

U protekloj godini kada je započeo projekt “Tu je tvoj dom” u županiji je osigurana financijska pomoć u iznosu od 7.790.000,00 kn za 76 mladih obitelji. Do nekih novih još povoljnijih demografskih mjera koje bi u svakom slučaju, poručuju mladi trebale biti fleksibilnije zasigurno bi se dio njih odlučio na povratak i život na djedovini. Stoga bi županija i ubuduće zbog nekog drugog Ivana i Ante, neke druge Ivane i Martine, Tome, Josipa, Nikoline, Eve i Lane trebala uložiti sve napore i imati sluha za hrabre mlade ljude koji se ne libe pogledati teškoćama u oči i suočiti se s težom stranom života za sebe i svoju djecu. Ne populistički, već stvarno, ne za glasove na izborima već za svaki dječji plač i smijeh u ljutom kršu i kamenjaru, tamo negdje “bogu iza nogu”.

Ovim mladim Aržančanima pridružuju se još mnoge mlade obitelji željne ostanka na djedovini, jer “tu je njihov dom”, koliko se to mnogima činilo utopijskim. 

Imotska Krajina: Ostvarili 30 posto više noćenja nego lani
Imotska Krajina: Ostvarili 30 posto više noćenja nego lani

U prošloj godini u Županiji je potporu dobilo:

Grad Imotski – 12 obitelji,  Grad Omiš- 2, Grad Sinj- 10, Grad Trilj- 8, Grad Vrgorac -2, Grad Vrlika-1, Općina Cista Provo -3, Općina Dicmo- 6, Općina Hrvace- 4, Općina Klis- 1, Općina Lovreć – 2, Općina Otok- 3, Općina Podbablje - 8, Općina Prgomet- 1, Općina Primorski Dolac -1, Općina Proložac- 6, Općina Runović - 3, Općina Zagvozd - 1, Općina Zmijavci -2

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje