Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
17 komentara

Naši zubi su 'arhiva života' - oni bilježe sva životna iskustva

Naši zubi su takozvana 'biološka arhiva života' pa tako oni bilježe što je naše tijelo preživjelo, od trudnoće, menopauze, pa sve do nekih bolesti. Sve to ostavlja karakterističan trajni trag

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror
Foto: Dreamstime
17 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: POSTOJE IZUZECI: ZUBIĆ VILA NE MORA U KARANTENU ZBOG KORONE

Naši zubi su 'arhiva života' pa bi nam zbog toga mogli omogućiti bolje razumijevanje menopauze, obrazaca rađanja i odgoja djece.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kostur nije statički organ, već dinamičan. Takozvana biološka arhiva u našim zubima pokazuje učinak reprodukcije i sistemskih bolesti. 

Od trenutka kada zub izlazi iz desni, površina korijena počinje formirati slojeve.

- Intimni detalji života osobe zabilježeni u ovom malo proučenom tkivu obećavaju da će površina korijena doći ravno u središte mnogih aktualnih rasprava o evoluciji povijesti ljudskog života - rekao je za CNN Timothy Bromage, profesor na Stomatološkom fakultetu NYU-a.

Na primjer, ako dođe do trajnih promjena u mikrostrukturi površine korijena kod nekoga tko je pretrpio sistemsku bolest, to se može točno odrediti.

Foto: Dreamstime

Paola Cerrito, koja je na doktoratu na NYU-ovom Odjelu za antropologiju i Stomatološki fakultet za CNN je također rekla da se ova metoda može koristiti u arheologiji, na primjer, radi prikupljanja podataka o ljudskim ostacima drevnih civilizacija i forenzičke arheologije, pomažući istražiteljima da otkriju više detalja o neidentificiranim ljudskim ostacima, poput onih koji su pronađeni u SAD-u. 

Pregledali su gotovo 50 zubi od ljudi s poznatom medicinskom poviješću i s njihovim podacima o načinu života. Tako su otkrili povezanost između životnih događaja i stvaranja zuba. Pojedina fiziološka iskustva, od trudnoće do menopauze, ostavljaju karakterističan trajni trag.

Istraživači također rade na CT snimkama visoke rezolucije kako bi razvili nerazornu metodu za ispitivanje korijena zuba. To bi im omogućilo proučavanje uzoraka neandertalaca i drugih stvorenja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČUVAJTE MLIJEČNE ZUBE MALIŠANA JER BI ONI MOGLI SPASITI ŽIVOT

POGLEDAJTE VIDEO: (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message