Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Naši zubi su 'arhiva života' - oni bilježe sva životna iskustva

Naši zubi su 'arhiva života' - oni bilježe sva životna iskustva
1

Naši zubi su takozvana 'biološka arhiva života' pa tako oni bilježe što je naše tijelo preživjelo, od trudnoće, menopauze, pa sve do nekih bolesti. Sve to ostavlja karakterističan trajni trag

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: POSTOJE IZUZECI: ZUBIĆ VILA NE MORA U KARANTENU ZBOG KORONE

Naši zubi su 'arhiva života' pa bi nam zbog toga mogli omogućiti bolje razumijevanje menopauze, obrazaca rađanja i odgoja djece.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:43

Kostur nije statički organ, već dinamičan. Takozvana biološka arhiva u našim zubima pokazuje učinak reprodukcije i sistemskih bolesti. 

Od trenutka kada zub izlazi iz desni, površina korijena počinje formirati slojeve.

- Intimni detalji života osobe zabilježeni u ovom malo proučenom tkivu obećavaju da će površina korijena doći ravno u središte mnogih aktualnih rasprava o evoluciji povijesti ljudskog života - rekao je za CNN Timothy Bromage, profesor na Stomatološkom fakultetu NYU-a.

Na primjer, ako dođe do trajnih promjena u mikrostrukturi površine korijena kod nekoga tko je pretrpio sistemsku bolest, to se može točno odrediti.

Paola Cerrito, koja je na doktoratu na NYU-ovom Odjelu za antropologiju i Stomatološki fakultet za CNN je također rekla da se ova metoda može koristiti u arheologiji, na primjer, radi prikupljanja podataka o ljudskim ostacima drevnih civilizacija i forenzičke arheologije, pomažući istražiteljima da otkriju više detalja o neidentificiranim ljudskim ostacima, poput onih koji su pronađeni u SAD-u. 

Pregledali su gotovo 50 zubi od ljudi s poznatom medicinskom poviješću i s njihovim podacima o načinu života. Tako su otkrili povezanost između životnih događaja i stvaranja zuba. Pojedina fiziološka iskustva, od trudnoće do menopauze, ostavljaju karakterističan trajni trag.

Istraživači također rade na CT snimkama visoke rezolucije kako bi razvili nerazornu metodu za ispitivanje korijena zuba. To bi im omogućilo proučavanje uzoraka neandertalaca i drugih stvorenja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČUVAJTE MLIJEČNE ZUBE MALIŠANA JER BI ONI MOGLI SPASITI ŽIVOT

POGLEDAJTE VIDEO: (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Ovo još nismo vidjeli: Najlakši način za provući konac kroz iglu
KORISNO JE ZNATI

Ovo još nismo vidjeli: Najlakši način za provući konac kroz iglu

Svi koji šivaju ili nešto krpaju, dođu do toga da ih uvlačenje konca u nekom trenutku izludi. No ima jedan super trik koji je zapravo vrlo jednostavan