Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naučite kako upamtiti ime pri upoznavanju i rođendane

Naučite kako upamtiti ime pri upoznavanju i rođendane
1

Brojevi se brže pamte u skupinama ili kao slova, a ime kao Margarita ako ga odmah povežete s barom ili Zvonimir sa zvonikom teško da ćete ga moći zaboraviti

VIDEO

Ime čovjeka kojeg ste tek upoznali najlakše ćete zapamtiti ponovite li ga čim prije naglas, tvrde stručnjaci. Ako ste upoznali, primjerice Damira, recite: “Drago mi je, Damire” te još koji put ponovite ime tijekom razgovora. Učinkovito je i pretvaranje nečijeg imena u mentalnu sliku koja se lako pamti. Tako pri upoznavanju Morane mislite na more, dok se rukujete s Ružicom, pomislite na istoimeni cvijet, a tijekom susreta s novim kolegom Zvonimirom vizualizirajte, primjerice, zvonik crkve. Svi imaju problema s pamćenjem imena. 

Ponekad je najbolje slagati asocijacije. Pokušajte povezati ime čovjeka s informacijom koju vam je rekao o sebi. Zapamtite da Robert voli ribolov (isto početno slovo) ili da Margarita radi kao voditeljica bara (margarita je i koktel) - savjetuje Jill Spiegel, autorica priručnika “Kako razgovarati s bilo kim o bilo čemu”. U takvim situacijama od velike je pomoći i razigrana mašta. 

- Uočite najzanimljiviju karakteristiku čovjekova izgleda. Petrove uši u sebi maštovito zamijenite dvama vodokotlićima koji se upravo prazne. Ta mi je metoda pomogla da zapamtim imena 200-tinjak nepoznatih ljudi iz publike - kaže Chester Santos, američki stručnjak za pamćenje i nacionalni pobjednik natjecanja u pamćenju 2008. godine. 

Shvatite li da vam je ime ipak promaknulo, ne ustručavajte se reći: “Oprostite, prečuo sam vaše ime”. Nađete li se u situaciji da razgovarate s nekim, a prilazi vam čovjek čije ste ime zaboravili, recite nešto poput: “Kako ste? Ovo je moj prijatelj Marko”. Čovjek će vjerojatno zatim predstaviti sebe.

Rođendan se triput pamti

Datum rođendana koji želite zapamtiti barem triput ponovite naglas. Aktivno učenje olakšava pamćenje brojeva, ističu stručnjaci.

Pin se piše kao ‘cura’

Svakom broju od jedan do deset pridružite slovo s mobitela. Primjerice, PIN 2872 možete zapamtiti (i zapisati) kao riječ “cura”.

Vlado ili Vladimir

Benjamin Levy, autor priručnika “Zapamtite svako ime svaki put”, preporučuje metodu fokusiranja, ispitivanja, komentiranja i korištenja. 

- Koncentrirajte se na lice te pitajte zovu li ga Vladimir ili Vlado. Komentirajte: ‘Cimer mi se zvao Vlado’. Zatim recite: ‘Vlado, bilo mi je drago’ - pojašnjava Levy.

Brojevi su u godinama

Čovjek u prosjeku može zapamtiti sedam stvari odjedanput. Broj od osam znamenki lakše ćete zapamtiti ako ih grupirate u parove ili u skupine od četiri broja. Brojeve 64 83 19 96 možete pamtiti i u “četvorkama” - prvi dio povežete s godinama rođenja strica (‘64.) i brata (‘83.), a drugi asocirate s 1996.

Komplimenti uvijek pale

Promakne li vam ime, poslužite se komplimentom. 

- Recite: ‘Moram priznati da ste me stvarno zabavili. Oprostite, kako ste ono rekli da se zovete’ - kaže Levy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'