Lifestyle

Komentari 3

Ne bacajte ostatke hrane: Šest načina kako ih dobro iskoristiti

Ne bacajte ostatke hrane: Šest načina kako ih dobro iskoristiti

Od avokada koji počinje smeđiti napravite kremasti čokoladni puding. Avokado služi kao zaslađivač i stvara glatku konzistenciju. Od starog kruha napravite krutone za salate

Da je otpadna hrana neka država, bila bi treći najveći proizvođač ugljičnog dioksida na svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Međutim, sprečavanje bacanja hrane je jednostavno, a s ovim lakim trikovima možete početi štedjeti i hranu i novac.

POGLEDAJTE VIDEO: Recikliranje žvakačih guma

1. Zamrznite voće za svježe smoothieje

Takozvano 'ružno' voće jednako je hranjivo i ukusno kao i svježe voće. Ako mislite da nećete imati razloga jesti voće koje estetski ne izgleda lijepo ili je prezrelo, zamrznite ga za i iskoristite za smoothie.

Blackberry smoothie in a mason jar, close up table scene against marble

2. Od starog kruha napravite pohani kruh, krušne mrvice ili krutone

Od starog kruha se zaista mogu napraviti čuda. Bilo da od njega napravite pohani kruh, sameljete ga u krušne mrvice ili napravite krutone za dodatak salatama, stari kruh zaista nije razlog da ga bacite u smeće.

3. Za izradu juha koristite ostatke povrća

Kraj je tjedna i imate gomilu povrća koje je počelo propadati? No, prije nego što ih odlučite baciti, napravite juhu od miješanog povrća. 

4. Zamrznite bilje za kasniju upotrebu

Ispada da vam je bila potrebna samo žlica korijandera umjesto cijelog snopa koji je sada već počeo venuti. Sljedeći put zamrznite bilje u kalupu za kockice leda s malo maslinovog ulja. Ove kocke idealne su za jednokratnu upotrebu jer ih kasnije možete ubaciti na tavu za pripremu nekog obroka.

5. Od prezrelog avokada napravite čokoladni puding

Od avokada koji počinje smeđiti (ali nije još posve smeđ) napravite kremasti čokoladni puding. Avokado služi kao zaslađivač i stvara glatku, svilenkastu konzistenciju. On je također i zdrava zamjena za maslac.

Chocolate mousse in a glasses on a white wood background.

6. Prezrele banane iskoristite za banana kruh

Ovo je klasično rješenje za iskorištavanje prezrelih banana. Uz to, što je banana više smeđa, to je slađa i lakša za probavu, piše Insider.