Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ne dajte se prevariti: Vodič za odabir svježeg i finog povrća

Ne dajte se prevariti: Vodič za odabir svježeg i finog povrća
1

Koža paprike i patlidžana treba biti sjajna i bez ogrebotina, mladi krumpir na kori ne smije imati zelene točke, tikvice ne bi trebale biti dulje od 15 cm, a kupus mekan...

VIDEO

Bilo da kupujete u trgovini ili na tržnici, vaše pravo je da sami odaberete povrće koje želite ponijeti kući. Ako nemate iskustva ili pak niste sigurni što od ponuđenog je svježe i ukusno, u tome vam mogu pomoći neke smjernice. Općenito, kod čuvanja povrća u hladnjaku poželjno ga je izvaditi iz vrećica, a prati tek netom prije korištenja kako bi se usporio proces propadanja.

Paprika

Birajte one sa sjajnom kožom, a nikako one čija je koža naborana jer je to znak da već dulje stoje. Po mogućnosti uzmite one koje na koži nemaju ogrebotina. Svježe paprike pohranite u ladicu za povrće ili u plastičnom spremniku ili zamotane u papirnati ručnik. 

Rajčica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kod odabira rajčica oslanjajte se na njuh - uzmite samo one koje vam daju aromu zemlje na dijelu kod stabljike. Važan je kriterij i težina, dobro je da su teže. Izbjegavajte rajčice s naboranom kožom. Domaće rajčice držite na sobnoj temperaturi, primjerice u ostavi. Ako je temperatura iznad 25 Celzijusa, svakako ih stavite u hladnjak, najbolje u staklenu zdjelu.

Kupus

Površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Važno je da je glavica tvrde i da iz nje ne curi voda. Odaberite teže glavice. Kupus nije nužno držati u hladnjaku. 

Patlidžan

Dobar patlidžan mora imati tvrdu i sjajnu koru bez oštećenih dijelova. Bolje je birati manje patlidžane jer su oni manje gorki. Ako je mekan patlidžan, to znači da je prezreo. Patlidžan može stajati do maksimalno tri dana u hladnjaku.

Mladi krumpir

Kod kupovine krumpira nemojte uzimati one koji po kori imaju zelene točkice, one su ostaci raznih pesticida, piše The Kitchn.com. Čuvajte ga na temperaturi od maksimalno 10 Celzijusa, a ako proklije obavezno maknite klice i pripremite ga što prije. 

Tikvice

Birajte što mlađe tikvice, to su one čija duljina ne prelazi 12,5 cm. Držite ih u hladnjaku tako da do njih dolazi zrak, a poželjno ih je iskoristiti unutar tjedan dana nakon kupnje. 

Krastavci

Što je krastavac mekši, to je manje ukusan. Veći krastavci su češće gorki. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku zamotane u prozirnu plastičnu foliju.

Mrkva

Mrkva treba biti zdrave narančaste boje, a najvažniji kriterij odabira je da je tvrda. Ako vidite bijele dijelove, nemojte uzimati tu mrkvu jer su velike šanse da je osušena. Ne smije imati proklijale dijelove, a u hladnjaku može stajati i do dva-tri tjedna. Najbolje ju je zamotati u papirnate ručnike. 

Cvjetača

Odaberite glavice s čvrstim bijelim "pupoljcima". Ne smiju se mrviti ili imati tamnije dijelove.

Celer

Odaberite čvrste i čiste stabljike, a stabljike i lišće ne smiju biti žuti, već zeleni. Korijen treba biti čvrst, tvrd i težak za njegovu veličinu. 

Pixsell

Mahune

Pokušajte pretrgnuti jednu - mahune bi trebale puknuti, a ne savijati se. Izbjegavajte one čija koža izgleda ispupčeno ili osušeno. 

Salata i zeleno lisnato povrće

Pogledajte vrhove listova - ako izgledaju uvenulo, odaberite drugu glavicu. Peteljke listova moraju biti jake i čvrste, uz obaveznu bijelu boju. Držite u hladnjaku do četiri dana, a operite neposredno pred jelo, odnosno kuhanje. 

Luk i češnjak

Birajte luk duguljastog oblika, jer onaj okrugli više trune. I češnjak i luk moraju biti tvrdi te ne širiti neugodan miris koji odaje proces truljenja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...