Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Ne hvala! Zbog ovih kondoma njena vagina može 'nastradati'

Spermicid može imati negativne učinke na vaginu i čak može smanjiti ulogu kondoma u sprečavanju trudnoće. Kondom bez spermicida uz odgovarajući lubrikant najbolji je izbor za vaginalno zdravlje

Foto: Dreamstime
24 komentara

Spermicidi, gelovi za koji izazivaju dodatni stimulans, lubrikanti i ostali dodaci kondomima mogu učiniti više šteti nego koristi.

Spermicid može imati negativne učinke na vaginu i čak može smanjiti ulogu kondoma - da spriječi neželjenu trudnoću. Kondom bez spermicida (lateks ili poliuretan) uz odgovarajući lubrikant najbolji je izbor za vaginalno zdravlje, piše New York Times.

PRIPREMITE SE Slažete li se? Većini ljudi je ovo najbolji dan i vrijeme za seks...

Za one koji žele znati više

Spermicid koji se obično koristi na vanjskom dijelu kondoma naziva se nonoxynol-9. Ova tvar ima dvostruku ulogu kao sredstvo za podmazivanje i kontracepcijsko sredstvo za ubijanje sperme.

Studije pokazuju da nonoxynol-9 može oštetiti korisne bakterije u vagini i povećava rizik od bakterijske vaginoze, bakterijske neravnoteže koja uzrokuje vaginalni iscjedak, iritaciju i miris. Međutim, nije jasno može li relativno mala količina spermicida u kondomima imati sve ove negativne učinke.

POGLEDAJTE VIDEO

Nonoxynol-9 može nadražiti i vaginalno i analno tkivo, uzrokujući nelagodu. Prvenstveno služi kao lubrikant, u zapravo, u snovi nema razloga za korištenje kondoma sa spermicidom.

Osim toga, takvi kondomi su često skuplji od onih bez i imaju kraći rok trajanja.

Foto: Dreamstime

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje kondome sa spermicidom. Naravno ako vam je jedina opcija kondom sa spermicidom, to je poželjnije od seksa bez kondoma.

Sprječavanje iritacije

Kondomi su namijenjeni da se upotrebljavaju s lubrikantom. Mazivo također smanjuje rizik od pucanja kondoma. Ako kondom nema dovoljno maziva na sebi, dodajte još svog, posebno kupljenog.

Za žene s iritacijom vagine,  preporučuje se kondom podmazan silikonom  ili nemasni kondom s lubrikantom kupljenim posebno.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message