Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ne ignorirajte natečene desni, to je često znak nekih bolesti...

Ne ignorirajte natečene desni, to je često znak nekih bolesti...

Ako vam nateknu desni i ne vrate se u normalu u roku od dva tjedna, stručnjaci preporučuju da se posavjetujete sa svojim stomatologom, a ovo su samo neki od znakova za uzbunu

VIDEO

Rasprava o oralnom zdravlju uglavnom se vrti oko toga kako održavati zube bijelima i bez karijesa. Našim desnima se ne pridaje toliko pozornosti. Jedini put kada se sjetimo da ih uopće imamo je kada krvare ili nateknu. Otečene desni obično uzrokuje loša oralna higijena.

- Plak je meka ljepljiva tvar koja se tijekom dana neprestano formira u ustima i sadrži milijune bakterija - kaže kozmetički stomatolog iz New Yorka Catrise Austin i dodaje da kada se plak ne uklanja svakodnevno četkanjem, on oslobađa toksine koji inficiraju desni i uzrokuju oticanje.

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror

Svaki plak koji se ne uklanja između zubiju s vremenom će otvrdnuti i pretvoriti se kamenac, što se, nažalost, ne može riješiti četkicom za zube, tvrdi stomatolog Austin. Trebat ćete posjetiti svog stomatologa radi profesionalnog čišćenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako desni nateknu i ne vrate se u normalu u roku od dva tjedna, stručnjaci preporučuju da se posavjetujete sa svojim stomatologom. Evo kojih su to 10 mogućih razloga zbog kojih su vam desni natečene.

1. Gingivitis

Najčešći okidač otečenih desni je gingivitis, blagi oblik bolesti desni. S vremenom, bakterije i čestice hrane stvaraju sloj plaka na zubima, a ako se on ne tretira pravilno, plak postaje zubni kamenac.

Ako se ne liječi, gingivitis može prerasti u parodontitis (uznapredovala vrsta bolest desni) i dovesti do gubitka zuba.

Važno je da kada god naiđete na otekle desni koje krvare, da odete kod stomatologa da provjeri i ustanovi uzrok. Ovisno o težini bolesti, stomatolog vam može pokazati najbolji način četkanja i propisati oralne antibiotike ili lijek za ispiranje usta.

Prvi znakovi da su vaše desni u opasnosti!
Prvi znakovi da su vaše desni u opasnosti!

2. U zubima vam se nešto zaglavilo

Ako vam je natečen samo jedan zub i to područje, moguće je da je čestica hrane zarobljena ispod linije desni. Zbog toga se tijelo pokušava boriti protiv bakterija od neželjene hrane, što rezultira upalom okolnog tkiva.

Ako upala prelazi iz manje nelagode u značajnu bol, obratite se svom stomatologu.

3. Može doći do zaraze

Jedna od najčešćih infekcija koja može prouzrokovati bubrenje desni - osobito kod djece, ali i kod odraslih, naziva se gingivostomatitis. Ova infekcija može biti posljedica virusne ili bakterijske infekcije, a često je praćena pojavom oralnih čireva.

Iako se tijelo općenito može samostalno boriti protiv infekcije, nelagoda vas može uputiti ravno u stolicu vašeg stomatologa, koji će sanitirati zaraženo područje i u većini slučajeva propisati antibiotik.

4. Novi lijek

Neki lijekovi mogu uzrokovati oticanje desni kao jednu od nuspojava, uključujući i lijekove za krvni tlak koji sadrže blokatore kalcijevih kanala, poput verapamila i diltiazema. Lijekovi poput fenitoina (lijekovi protiv napadaja) mogu prouzročiti gingivalni rast, gdje tkivo zapravo raste preko zuba.

Lijekovi

5. Nedostatak vitamina

Manjak vitamina nije tako rasprostranjen kao nekada, ali i dalje se događaju otečene desni koje su posljedica pothranjenosti, posebno među starijim pacijentima koji možda ne drže uravnotežene prehrane.

Mnogi vitamini igraju ulogu u dobrom oralnom zdravlju, ali nedovoljan unos vitamina B i C obično rezultira otečenim desnima, a vitamin C ključan je u obnovi desni.

- Povećavanje unosa vitamina K također bi moglo biti od pomoći jer ako vam nedostaje vitamin K, vaše desni mogu nateći i krvariti lakše kada dođu u kontakt s bakterijskim plakom i kamencom - objašnjava stomatolog Austin.

Samo vaš stomatolog, uz savjetovanje s vašim liječnikom opće prakse, može utvrditi da li pothranjenost uzrokuje bolne desni. Nakon njihove potvrde, možete piti vitaminske suplemente.

Što se događa u vašim ustima ako ne koristite zubni konac?
Što se događa u vašim ustima ako ne koristite zubni konac?

6. Hormonalne promjene

- Žene mogu imati natečene desni tijekom nekih razdoblja u životu kada se događaju hormonalne promjene, poput puberteta, menstruacije, trudnoće, menopauze i korištenja kontracepcijskih pilula -objašnjava Austin.

To je zato što hormoni utječu na to kako tkivo vaših desni reagira na toksine koji se oslobađaju iz bakterijskog plaka i zubnog kamenca. Povišenje hormona estrogena i progesterona povećava mogućnost iritacije desni i oteklina uzrokovanih plakom.

Ako već imate svoju rutinu čišćenja zubiju, a zubno meso vam još uvijek stvara probleme, stomatolog Austin preporučuje savjetovanje sa svojim liječnikom.

7. Prelazak na novu pastu za zube izaziva iritaciju

Sastojci paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu nadražiti tkivo desni i čak uzrokovati i alergijske reakcije, posebno ako nastavite s korištenjem (primjerice, kada ne znate da je to reakcija na proizvod za njegu usne šupljine).

- Prepoznavanje sastojka i uklanjanje istih sastojaka iz svakodnevne rutine često je dovoljno da vam desni zacijele - kaže dermatologinja Tsippora Shainhouse. Uobičajeni sastojci koji mogu izazvati neugodan oralni dermatitis su vodikov peroksid (izbjeljivanje zubi), alkohol (sredstvo za ispiranje usta), soda bikarbona (pasta za zube) i cimet (žvakaća guma).

8. Zubna pomagala vam stvaraju probleme

- Loše uklapanje proteze, ili čak aparatića za zube mogu nadražiti desni, što dovodi do upale i oticanja - tvrdi stomatolog Shainhouse. Uklanjanje uređaja ili njegovo pravilno postavljanje tako da ne dodiruju desni obično mogu zaustaviti oštećenja i otekline.

9. Iskrivljeni zubi mogu stvarati probleme

Nepravilnost vaših zubiju može utjecati na to koliko dobro im možete pristupiti i pravilno ih iščetkati kako biste uklonili bakterijski plak. Poravnavanjem i ispravljanjem zuba možete dobiti bolji pristup čišćenju ispod desni gdje nakupljanje plaka uzrokuje infekcije desni i otekline - objasnio je stomatolog Austin.

Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim
Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim

10. Imate lošije zdravstveno stanje

Otečene desni mogu biti znak lošeg zdravstvenog stanja, poput dijabetesa. Glukoza je prisutna u slini, tako da kada vam šećer u krvi nestane, viša razina glukoze u vašoj slini pomaže bakterijama da rastu, što na kraju može dovesti do bolesti desni, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti.

Drugi manje uobičajen, ali ozbiljan uzrok natečenih desni i krvarenja je leukemija (ponekad u obliku jedne natečene kvržice ili potpuno natečenih desni). 

Ako se oteklina nastavi, pogotovo ako je povezana s drugim simptomima poput vrućice, noćnog znojenja, umora i neobjašnjivog gubitka tjelesne težine, potražite svog liječnika da vam provjeri krvnu sliku, piše Prevention.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam