Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ne možete se riješiti smrada iz usta? Ovi savjeti će vam pomoći

Ne možete se riješiti smrada iz usta? Ovi savjeti će vam pomoći

Sirova metvica, jabuke ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha češnjaka. Te tri namirnice sadrže specifične enzime koji suzbijaju karakterističan smrad češnjaka

VIDEO

Prvi dojam ostavlja se samo jednom. I rijetko što je gore nego kad na prvi spoj osoba dođe s odvratnim smradom češnjaka iz usta. Svi mi volimo ponekad 'zabrazditi' s češnjakom u svim njegovim sjajnim oblicima. Svi znamo i da je dobar za zdravlje, ali isto tako znamo da je rijetko viđen promašaj pozdraviti javnost smradom iz usta. Upravo za takve slučajeve znanstvenici su pronašli pravo rješenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Loš zadah od luka

Pokretanje videa...

luk 01:13

Enzimi i antioksidansi

Sirova metvica, jabuke ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha češnjaka. Te tri namirnice sadrže specifične enzime i antioksidanse koji suzbijaju kemijske reakcije što proizvode karakterističan smrad češnjaka. Kako to kaže John Coupland iz Instituta za prehrambene tehnologije: 'Aroma hrane ne skriva aromu češnjaka. Prava kemija je zaslužna za smanjenje smrada iz usta'.

Žvakanje češnjaka istovremeno pokreće kemijsku reakciju koja dovodi do promjene tvari alin u alicin što je naziv za plin karakterističnog mirisa po češnjaku. Zatim, stvara se još nekoliko kemikalija također karakterističnog mirisa po češnjaku. Sheryl Barringer sa sveučilišta u Ohiju provela je istraživanja u potrazi za kemijskim spojevima koji bi uništavali sve te kemikalije s mirisom po češnjaku. Okrenula se enzimima i antioksidansima pod zajedničkim imenom fenoli u jabukama sorte fuji, iceberg salati, listovima paprene metvice i zelenom čaju, piše Ozy.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'TKO MI BOLJE KUHA?': 

8 činjenica o vjetrovima: Zdravo je ispuštati ih i udisati taj 'miris'
8 činjenica o vjetrovima: Zdravo je ispuštati ih i udisati taj 'miris'

Naivni ispitanik

Tim istraživača pronašao je naivnog ispitanika koji je žvakao tri režnja češnjaka točno 25 sekundi i nakon toga je samo popio čašu vode. Kroz sat vremena nakon toga ispitanik je puhao u spravu koja mjeri razine spojeva s mirisom češnjaka u njegovom dahu. Tako su dobili mjerili razine arome češnjaka prije intervencije.

Nakon toga su ispitaniku davali isti test, ali umjesto vode upotrijebili su sirove i zagrijane jabuke, jabučni sok, sok od metvice, sirovu i zagrijanu salate, sirovu metvicu te zeleni čaj. Bilježili su koncentracije četiri kemikalije s najintenzivnijim mirisom češnjaka.

Sirova metvica dovela je do najznačajnijeg smanjenja, ali sirove jabuke i salata također su značajno smanjile miris češnjaka. Sok metvice i jabuke također je smanjio razinu aromatičnih kemikalija, ali dosta manje nego sirove verzije istih namirnica. Namirnice zagrijane u mikrovalnoj imale su najslabiji učinak, a zeleni čaj nije imao nikakav učinak na smanjenje koncentracije aromatičnih kemikalija.

Nestanak mirisa

Barringer kaže da fenoli u tim namirnicama vjerojatno utječu na kemikalije s mirisom češnjaka i mijenjaju ih tako da to više nisu iste kemikalije. To dovodi do gotovo potpunog nestanka mirisa češnjaka. Pretpostavlja se i da snaga antioksidanskih reakcija raznih fenola može utjecati na neugodan zadah. U posebnom laboratorijskom eksperimentu, Barringer je otkrila da ružmarinska kiselina ima najveći utjecaj na češnjak, a najviše takve kiseline sadrži upravo sirova metvica.

Pet razloga zbog kojih možete imati loš zadah i kako si pomoći
Pet razloga zbog kojih možete imati loš zadah i kako si pomoći

Međutim, Coupland kaže da postoji realna mogućnost da ljudski mozak ne bi mogao registrirati razliku u razini smrada iz nečijih usta. Najbitniji savjet je da, ako se već odlučite na žvakanje metvice, da je to najbolje uraditi odmah nakon obroka. Sama Barringer kaže da ona ne bi čekala sat vremena. 

Drugi put kad malo pretjerate s češnjakom, najbolje vam je da naručite mojito sebi i osobi s druge strane stola. Metvica će smanjiti zadah, a alkohol će pomoći u podizanju raspoloženja pa ni ostaci zadaha neće previše smetati.

Operite jezik

Vaš jezik sadrži bakterije pa njegovo pažljivo četkanje može smanjiti neugodne mirise. Osobe koje imaju obložen jezik zbog značajnog rasta bakterija, od pušenja ili suhih usta, mogu imati koristi od upotrebe strugača za jezik, slažu se stručnjaci. Upotrijebite četkicu za zube ili sredstvo za čišćenje jezika za struganje po jeziku svaki put kad perete, posebno na stražnjoj strani, gdje se bakterije najvjerojatnije nakupljaju.

Dreamstime

Očistite zube koncem 

Iako se preporučuje posjet zubaru zbog problema s plakom, to može biti od koristi samo privremeno jer bakterije uvijek mogu ući kada jedemo i pijemo. Zato je konac dobar način za uklanjanje naslaga sa zuba i sprječavanje neugodnog zadaha. Može pomoći u uklanjanju svih čestica koje su se zaglavile između vaših zuba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom