Lifestyle

Komentari 3

Ne pretjerujte! Mnogo novih igračaka preopterećuje djecu

Ne pretjerujte! Mnogo novih igračaka preopterećuje djecu

MANJE JE VIŠE Manje igračaka rezultira suradnjom, a previše njih potiče dijete da se igra samostalno, ometa im koncentraciju i izaziva osjećaj preopterećenja

Što više igračaka djeca imaju, manje se igraju. Znanstvene studije potvrdile su da darivanje previše igračaka može rezultirati suprotnim učinkom od željenog - djeca mogu biti manje sretna.

Ovu tezu potvrdili su i američki znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinnatiju.

- Previše igračaka može omesti dječju pažnju, što dovodi do gubitka koncentracije potrebne za učenje kroz igru - kaže Clair Lerner, istraživačica dječjeg razvoja.

Isto tvrdi i Michael Malone, profesor ranog odgoja i obrazovanja s istog sveučilišta. Njegovo istraživanje pokazalo je da manje igračaka dovodi do suradnje, što je važna životna vještina. Previše igračaka potiče dijete da se igra samostalno te izaziva osjećaj preopterećenja. U božićno vrijeme darivanje ima svoje čari, kod djece potiče uzbuđenje i neizvjesnost, no u nastojanju da udovolje željama mališana roditelji često pretjeraju s količinom darova.

Pogrešno je, složni su psiholozi, djeci kupovati previše darova. Puno je bolje napraviti kompromis između onoga što trebaju i onoga što žele. A ako dijete želi skupi dar, može se sakupiti nekoliko članova obitelji i zajednički sudjelovati. No djeca neće pamtiti samo darove. Posvetite li im vrijeme i pažnju, to će im biti najdraža uspomena.

- Uglavnom pamtimo situacije i trenutke koji su u nama pobudili intenzivne osjećaje. Djeca su danas okružena materijalnim stvarima koje se, brže nego prije, izmjenjuju. Npr. igračka u obliku lika iz crtića bude im zanimljiva kratko, a onda se pojavi novi crtić. Sve to čini da se igračke gomilaju i, kada dobiju neku novu, zadovoljstvo zbog toga traje kraće te se ubrzo pojavi želja za nečim novim - pojašnjava magistra psihologije Tea Knežević iz Centra Proventus. S druge strane, kaže Knežević, ono što dijete dugoročno pamti i što mu je važno je vrijeme kad osjeti da mu roditelj posvećuje svu pažnju i s interesom ga sluša. Pamte i trenutke zajedničke igre ili aktivnosti. Kroz situacije kad su i roditelj i dijete opušteni i sretni dijete stječe osjećaj sigurnosti, da je voljeno i važno.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci