Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

Ne puštajte vodu! Na izmetu zaradite 78.000 kuna godišnje

Ako vam treba dodatni izvor zarade, u Australiji možete prodavati svoj izmet. Potražnja je velika, ali uvjet je da vam je stolica savršeno zdrava. Po dostavi plaćaju 300 kuna

Foto: Dreamstime
37 komentara

Transplantacija mikroorganizama iz fekalija sada se koristi kako bi pomogla u cijelom nizu medicinskih problema, među kojima su i multipla skleroza ili kronična dijareja. Fekalije su stoga toliko tražene da su u Australskom centru za probavne bolesti spremni platiti ljudima sa zdravom stolicom.

Po jednoj isporuci plaćaju 300 kuna, a možete doći pet puta tjedno pa tako u jednoj godini možete zaraditi i 78 tisuća kuna. Razlog zbog kojeg su se odlučili plaćati za izmet jest taj što žele ljude potaknuti na 'doniranje' fekalija. Naime, lista donora im je jako mala i ne ispunjava ni dio potreba koje imaju.

NEPREPOZNATLJIVA Promijenila svoj život: Izgubila je 92 kilograma u 11 mjeseci

Ipak, ne mogu svi prodavati svoje fekalije jer postoje strogi kriteriji da bi vas uzeli u razmatranje kao potencijalnog donora. Morate dati krv i tri uzorka stolice, koji tada idu na testiranje. Osim toga, u vašoj prehrani ne smije biti kukuruza, školjki, šunke, kobasica i antibiotika. Također, trebate živjeti i u krugu sat vremena od Centra za probavne bolesti jer im fekalije trebaju 'svježe'.

Već ima osoba kojima je pomogla transplantacija stolice, a jedna od njih je i majka troje djece iz Sydneyja, Kerryn Barnett (38).

Foto: schreenshot 433 Instagram Kerryn sa svojom obitelji

Liječnici su rekli kako će joj morati odstraniti debelo crijevo zbog gastropareze, rijetke bolesti koja paralizira želudac, koji onda nije u stanju probavljati hranjive tvari. Operacija bi bila nepovratna jer su joj liječnici planirali spojiti malo crijevo s rektumom. Ipak, jedan specijalist predložio je transplantaciju mikroorganizama iz fekalija i Kerryn je pristala na zahvat kolonoskopijom. 

- Dođeš do točke u kojoj si spreman probati baš sve kako bi što duže bio živ. Bilo je toliko trenutaka u prošle tri godine kada više nisam imala nade, ali kada sam pristala na transplantaciju i tako brzo vidjela rezultate, oduševila sam se - ispričala je Kerryn, kojoj je sada puno bolje.

Foto: schreenshot 433 Instagram Rachel Challen

Transplantacija je pomogla i 21-godišnjoj studentici iz Sydneyja, Rachel Challen. Njoj je stolicu donirao njezin otac kako bi joj pomogao s kroničnim zatvorom kojeg je razvila tijekom tinejdžerskih godina.

- Bilo je dana kada sam toliko umirala u bolovima da sam jedino mogla ležati u krevetu. Moje stanje sada više ne upravlja mojim životom i ako bi mi se zdravlje opet pogoršalo, definitivno bih ponovila cijeli zahvat - rekla je Rachel.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message