Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
115 komentara

Ne suzdržavajte se od zijevanja - vašem mozgu upravo to treba

Zijevanje je "zarazno" zbog empatije i razumijevanja tuđih emocija. Zbog tog mehanizma, zijevanje podiže spremnost čitave skupine, istaknuo je Gordon Gallup sa njujorškog sveučilišta

Exhausted businessman and businesswoman drinking coffee
Foto: Ines Bazdar
115 komentara

Ima dana kad ne možete prestati otvarati usta - ne da biste razgovarali ili kazali nešto pametno, nego zbog zijevanja. U nekim situacijama zijevanje može biti neugodno. Možete izgledati nezainteresirano ili kao da se nasmrt dosađujete. Bez obzira na to, protiv zijevanja se bolje ne boriti.

Zijevanje aktivira autonomni živčani sustav i uzrokuje porast broja srčanih otkucaja. Ako ste umorni, zijev ili dva dopremaju vašem mozgu ponešto svježeg zraka.

Fotolia NEKI ZAVRŠE U BOLNICI Ne zaustavljajte kihanje nikada - može biti opasno za zdravlje

- Može se pretpostaviti da se organizam zijevanjem bori protiv umora, čak i ako njegov učinak ne traje dugo - kaže proefsor Ingo Fitze iz sveučilišne bolnice Charite u Berlinu. Ali zašto zijevamo nije posve jasno. "Nije baš bilo nekih velikih istraživanja o tome", kaže Fietze.

A što ako ne želite zijevati? U situacijama kad bi to moglo biti neprikladno, možete ga tiho suspregnuti. Za organizam neće biti nikakvih negativnih posljedica.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Napravili su eksperiment

Zijevanje je prirodni mehanizam za hlađenje mozga i bolju prokrvljenost, a time povećava koncentraciju, budnost i mentalnu sposobnost. U studiji, 44-orici studenata prikazivana je snimka zijevajućeg čovjeka. Oni koji su disali na nos, odnosno uzimali dovoljno kisika, rjeđe su i sami zijevnuli, u odnosu na one koji su disali isključivo na usta ili normalno.

Zijevanjem su se rjeđe zarazili i oni koji su film gledali u hladnijoj prostoji. No to je i evolucijski mehanizam koji je našim precima omogućavao da ostanu budni u kriznim situacijama.

Fotolia PRAVA SMRT Mozak nastavlja raditi i nakon što je srce prestalo kucati...

- Zijevanje je "zarazno" zbog empatije i razumijevanja tuđih emocija. Zbog tog mehanizma, zijevanje podiže spremnost čitave skupine - istaknuo je Gordon Gallup sa njujorškog sveučilišta. Dodao je kako zijevanje varira ovisno o godišnjim dobima.

To bi moglo objasniti zašto ljudi postaju zbunjeni i dezorijentirani u ekstremnim vrućinama. Naime, mozak ljeti ima ograničene načine hlađenja - kaže.

Inače, muškarci najčešće usta pokriju šakom dok zijevaju, a žene otvorenim dlanom (jer je tako elegantnije).

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message