Lifestyle

Komentari 2

Ne trebamo puno krema - koža već sadrži hijaluronsku kiselinu i kolagen koji djeluju iznutra

Ne trebamo puno krema - koža već sadrži hijaluronsku kiselinu i kolagen koji djeluju iznutra

Koža je najveći organ te štiti organizam od brojnih loših utjecaja, radi čega ima adekvatan obrambeni sistem. Zato su kreme tek podrška koži, nije nužno da ih trpamo previše

Većina proizvoda za njegu kože zapravo je neki način prevare. Industrija ljepote igra na to da smo nesigurni u vlastitu ljepotu te računaju na našu sklonost uživanju i pretjerivanju u korištenju niza formula, komentirala je Jules Lipoff, docentica dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pennsylvania.

Unatoč tome što marketinške kampanje naglašavaju da nam treba niz formula, naša rutina zapravo treba tek nekoliko elemenata, istaknula je Jules.

POGLEDAJTE VIDEO: Dnevne i noćne kreme

Predlaže jedno sredstvo za čišćenje kože, kao i kremu za hidrataciju.

- Sama će koža proizvesti većinu tvari koje vam trebaju. Osim toga, lice nije prljavo ako ima masnoću, to je sebum koji vas štiti od hlapljenja vode koja se krije u slojevima - istaknula je dermatologinja iz Kalifornije, Devika Icecreamwala, za Slate.com.

Ta masnoća, koju često želimo odstraniti, zapravo je prirodna blagodat za kožu te sadrži skvalen, masne kiseline, hranjive lipide, kolesterol i glicerol. Na površini kože su i esencijalne masne kiseline, a sve to daje nam apsolutnu zaštitu koju ne bismo smjeli brisati s lica.

Većina tvari koje hidratiziraju kožu postoji unutar slojeva - tu su molekule hijaluronske kiseline koje čuvaju hidrataciju i vodu.

U koži je i prirodni kolagen, koji je zadužen za mekoću i elastičnost svih slojeva.

Slično je i sa čišćenjem, ne smijemo pretjerati jer time koža postaje osjetljiva.

- Ne brinite, vaša koža nije zatrpana 'mrtvim stanicama'. Naime, nakon što one odrade posao, koža se sama ljušti kroz prirodnu funkciju te time sama obnavlja - komentirao je dermatolog Joshua Zeichner. Taj proces traje oko 28 dana, usred čega nastaju nove stanice kože.

Najčitaniji članci