Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ne vjerujte popularnom triku - stavljanja šalice kave u perilicu

Ne vjerujte popularnom triku - stavljanja šalice kave u perilicu
1

Ulijevanje šalice kuhane kave za vrijeme ispiranja vaše odjeće u perilici rublja navodno može pomoći da crna odjeća ostane crna - no to može vašoj odjeći nanijeti više štete nego koristi

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

OTKRILA KAKO SAVRŠENO OČISTITI PLOČU ZA KUHANJE - BRZO I LAKO

Sigurno ste barem jednom čuli kako ulijevanje šalice kuhane kave za vrijeme ispiranja vaše odjeće u perilici rublja može pomoći da crna odjeća ostane crna. Prema wikiHow, nekoliko šalica kave ili čaja djeluje kao prirodna boja koja će ojačati i poduprijeti crnu boju vaše odjeće kako bi vam tamna odjeća ostala tamna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Dobrobiti kave 00:36

No, prema stručnjaku za pranje rublja Lauri Goodman, starijoj znanstvenici u tvrtki Procter & Gamble, dodavanje kave u ciklus pranja kako biste spriječili da odjeća izblijedi vjerojatno će nanijeti više štete nego koristi, piše Apartment Therapy.

Iako Laura kaže da dodavanje kave u ciklus ispiranja može pružiti efekt da je roba potamnila, no to nužno neće spriječiti da vam odjeća izbljeđuje. 

U starijim modelima mašine za pranje rublja, jedna bi šalica kave u ciklusu ispiranja bila jako razrijeđena svom vodom tako da čak i ako biste to koristili za bojenje ili za skidanje mrlja s odjeće neće vam uspjeti. Uz to, upotreba kave može povećati rizik od mrlja ili iznerediti tkaninu.

Drugim riječima, uštedite kavu kako biste se obradovali sebe, a ne odjeću.

Kako zapravo svoju crnu odjeću održati crnom?

S pravim sastojcima (u idealnom slučaju, ne onima iz vaše smočnice), možete održavati tamne boje svojih odjevnih predmeta. Umjesto da u svoju perilicu sipate kavu, Goodman preporučuje korištenje visokokvalitetnog deterdženta. Što god kupili, pazite da deterdžent sadrži čistač klora.

- Klor u vodi iz slavine može uzrokovati značajno blijeđenje, poput male doze izbjeljivača pri svakom pranju i ispiranju - rekla je Laura za Apartment Therapy. 

Goodman predlaže da za pranje koristite omekšivač za tkanine koji djeluje na odjeću poput balzama koji koristite u kosi nakon šamponiranja. 

- Trenje i toplina mogu oštetiti vlakna pa tako i izblijedi boja vaše omiljene odjeće. Kada se omekšivač doda za vrijeme ispiranja on štiti svako vlakno kako bi se zaštitila vaša odjeću od izbljeđivanja, kao i od istezanja i rasprsnuća - kaže Laura.

Evo još nekoliko savjeta koje Goodman predlaže kako bi vaša tamna odjeća duže ostala tamna:

1. Gumbi, patentni zatvarači - prije pranja okrenite svu odjeću iznutra.
2. Operite tamnu odjeću hladnom vodom da spriječite ispiranje boja.
3. Osušite odjeću na laganoj temperaturi ili objesite na vanjsko sušilo crnu odjeću kako biste u potpunosti izbjegli oštećenja iz sušilice.

A ako su vaše omiljene crne traperice već izblijedjele, uvijek ih možete pokušati obojiti s tamnom bojom za tkanine - u kanti ili sudoperu, a ne u perilici.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

GARAŽU JE PRENAMIJENILA U SAN SVAKOG DJETETA - U IGRAONICU!

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'