Lifestyle

Komentari 23

Ne zaboravite pomaknuti sat!

Ne zaboravite pomaknuti sat!

Jedan od najstarijih argumenata za ljetno računanje vremena je da može uštedjeti troškove energije. U noći kad se sat pomiče, i nekoliko dana nakon toga, dobro je da u krevet ići nešto ranije

U noći na nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena, što znači da kazaljke sata treba pomaknuti za jedan sat unaprijed. Uvriježilo se da se to radi u 2 sata noću, pa vijest kaže da noćas u dva sata kazaljke treba pomaknuti na tri sata. Možete to, naravno, učiniti i u nedjelju ujutro.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako preživjeti pomicanje sata

Istraživanja pokazuju da organizmu treba neko vrijeme za prilagodbu na novi ritam, među ostalim i zato što s ljetnim računanjem vremena gubimo jedan sat sna. Mnogi prvih dana češće kasne, jer se teško bude i teže spremaju za svakodnevne obaveze.

Ideja koja stoji iza pomicanja sata je maksimiziranje sunčeve svjetlosti na sjevernoj hemisferi, budući da se dani počinju produžavati u proljeće, a zatim skraćivati u jesen. Logika je da ljudi skočivši sat vremena unaprijed ili unazad dodaju jedan sat sunčeve svjetlosti kraju radnog dana.

Jedan od najstarijih argumenata za ljetno računanje vremena je da može uštedjeti troškove energije. 

U noći kad se sat pomiče, i nekoliko dana nakon toga, dobro je da u krevet odemo nešto ranije, kako bismo nadoknadili manjak sna. Postupno mijenjajte ritam, pa nekoliko dana prije promjene krenite na spavanje 15 minuta ranije i budite se 15 minuta ranije. Imajte na umu da je odraslima potrebno najmanje sedam sati sna.

 

Bar pola sata prije spavanja ugasite televizor i ne gledajte u mobitel, jer njihovo svjetlo može omesti proizvodnju melatonina i otežati uspavljivanje. Pomoći si možete toplim tušem,  šalicom čaja od kamilice, ili šalicom mlijeka s medom, a na maramicu koju ćete postaviti pored kreveta možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande, koje umiruje organizam i uspavljuje.   

Najčitaniji članci